Šestnáctipodlažní, 61 metrů vysoká budova navržená architektem Václavem Hlaváčkem ze Studia acht, přijde stavitele na 600 milionů korun.  Po dohotovení budova na první pohled zaujme skleněnou fasádou.

Ty hlavní vychytávky ale čekají uvnitř! Útroby ikonické budovy pohlídají nejmodernější chytré technologie. Řada z nich se v ČR představí vůbec poprvé.

Bezpilotní drony si vynutí změnu zákona

Třesničkou jako z románů Julese Verna bude systém dronové pošty, který se v chystané podobě dosud v Česku nikde nepoužívá. „Bezpilotní drony budou po přečtení QR kódu přistávat na střeše. Tam dron vyloží náklad, který pak bude šachtou, podobnou výtahu, putovat do útrob budovy. Tam si jej vyzvedne adresát,“ přiblížil systém Luboš Lněnička z 3L Robotics.

Video
Video se připravuje ...

Luboš Lněnička z vysvětluje fungování bezpilotních dronů, které budou do budovy v Brně doručovat poštu. Jiří Nováček

V první fázi budou moci drony doručovat zásilky až do tří kilogramů a o maximálních rozměrech 40 x 40 x 40 centimetrů. Brněnský převratný systém si nejspíše vynutí i změny legislativy. V ČR totiž zatím není možné bezpilotní drony veřejně provozovat.

Čipy kvůli kyslíku

Kromě dronové pošty se bude nová Vlněna pyšnit i nejmodernějšmi a zároveň úspornými technologiemi.

Čipy uvnitř pohlídají nejen teplotu a vlhkost vzduchu, ale také jeho kvalitu. Senzory například nasnímají, kolik je v kterém prostoru aktuálně lidí a kolik je proto ve vzduchu kysličníku uhličitého.

„Systém bude schopný podle toho rozvést potřebné množství vzduchu nejen k správnému dýchání, ale třeba i k potřebnému vytopení nebo naopak ochlazení kanceláře či prostoru,“ nastínil ředitel výstavby Jan Hübner. Podle toho, kde je kolik lidí, se upraví třeba i intenzita osvětlení. V prázdné kanceláři počítač světla rovnou zhasne.

Samozřejmostí budou osvětlení LED technologiemi a fotovoltaické panely na střeše.

Přednost při nabíjení

V suterénu bude zhruba 40 procent parkovacích míst osazeno nabíječkami pro elektroauta. I tady mysleli inženýři na detaily. Inteligentní systém určí autům priority nabíjení – podle toho, jaký čas svého odjezdu řidič zadá, se spustí nabíjení. Přednostně budou sát elektřinu vozidla s dřívějším odjezdem. Auta těch, kdo budou trávit v kancelářích delší dobu, se dostanou na řadu později.

„Chytrý systém nám tak umožní mnohem lépe a úsporněji hospodařit s energiemi,“ řekl Hübner.

Kafe na dálku

Kromě topení a chlazení se počítá i s tím, že v budoucnu si bude moci každý nájemce ovládat svou kancelář na dálku chytrými aplikacemi. Už při odjezdu z domova si třeba navolí teplotu v kanceláři a při parkování si nechá na dálku připravit svou ranní kávičku...

Na všemožné vychytávky přitom firmy slyší – aniž je budova v centru Brna hotová, jedna z technologických společností si už uvnitř zamluvila 40 procent plochy.

„Koncem příštího roku chceme mít hotovo. Prvního nájemce bychom rádi nastěhovali už v prosinci 2023,“ řekl obchodní ředitel CTP Jakub Kodr.

Fotogalerie
8 fotografií