Při srovnání stejných období roku vyšlo letošní první čtvrtletí tristně. Zatímco v roce 2019 se od ledna do března prodalo v Brně 293, v roce 2020 to bylo 279, v roce 2021 šlo o 249 a v roce 2022 o 292 prodaných nových bytů, tak letos následoval dramatický propad na pouhých 106 bytů!

Trh stále stagnuje

„Z vývoje v prvním letošním kvartálu vidíme, že se trh s novostavbami stále nerozhýbal. Výjimku tvoří nemovitosti v prémiovějších projektech v dobrých lokalitách. I zde ovšem platí, že se musí jednat o atraktivní cenu,“ uvedl Dalibor Lamka, výkonný ředitel společnosti Trikaya, která ceny na brněnském rezidenčním trhu monitoruje již deset let.

Cena bytů přesto neklesá. „Před rokem byla průměrná cena kolem 127 200 Kč/m2, pak přišel postupný pokles na 124 800 Kč/m2, ale na začátku roku se cena posunula na 126 200 Kč/m2, tedy prakticky na stejnou úroveň, jak v roce 2022,“ upozornil Lamka.

Jen ty nejmenší

Další ranou pro prodejce je to, že lidé mají zájem hlavně o nejmenší byty. „Zatímco v předchozích čtvrtletích se prodávalo nejvíce bytů o dispozici 2+kk, od začátku roku 2023 prodejům dominují 1+kk,“ zdůraznil ředitel Trikaya.

V aktuální nabídce je v Brně 1 436 nových bytů. „Ekonomická nálada domácností zůstává chladná, přetrvávají obavy z dalšího růstu spotřebitelských cen a ze zhoršení situace. Aktivitu ovšem nevyvíjí ani prodejci. Doufají, že se podmínky zlepší a v jednáních budou tahat za delší konec provazu,“ přidal postřeh hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Nové stavby odkládají

Počet bytů by nyní podle analytiků v Brně neměl příliš stoupat. „Ačkoliv jsou do nabídky nadále uvolňovány nové byty v nedávno dokončených developerských projektech, řada firem v současné době zahájení výstavby nových bytů odkládá,“ vysvětlil Hradil.

A co mají nyní zájemci o nový byt očekávat? „První pololetí roku 2023 se zřejmě ponese ve znamení mírného zlevňování, ovšem následně dojde ke stabilizaci a poté k opětovnému růstu cen. Důležitým hybatelem budou hypotéky, které by měly postupně zlevňovat,“ dodal Hradil.

VIDEO: Stavební veletrh v Brně představil, jak se dá bydlet na malé ploše.

Video
Video se připravuje ...

Stavební veletrh v Brně představil, jak se dá bydlet na malé ploše. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
6 fotografií