Oba muži jsou ve vazbě a čelí kromě jiného obvinění v kauze snahy o nezákonné ovládnutí Černovické pískovny. Ta je ve vlastnictví Brna-Černovic.

Vzdání se mandátu obou jednatelů pískovny zároveň na pondělním ustavujícím zastupitelstvu městské části pravděpodobně znemožní utvořit v Černovicích domluvenou koalici.

Podvody s byty

Kvůli nedávným dvěma policejním raziím v Brně budou totiž chybět hned tři původně zvolení zastupitelé. Kromě Hasoně a Novotného už složil mandát i Radim Suchánek (ANO), který figuruje jako obviněný v kauze přidělování obecních bytů na Brně-střed.

Složení zastupitelských mandátů se přitom týká tří různých stran, které navzdory aktuálním skandálům chtějí v Černovicích tvořit novou koalici.

Tamní Černovičtí patrioti se i navzdory aférám rozhodli obejít vítěze voleb Společně pro Černovice (30 % hlasů) a složit koalici s hnutím ANO, ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

Brno stoplo privatizaci obecních domů

Aktuální aféra má dvě větve. Kromě čachrů v pískovně se větší část skandálu odehrává okolo šmelení s městskými domy.

Prodeje obecních bytových domů do rukou nájemníků v Brně skončily. V reakci na skandál, který vyšetřuje policie a sedm lidí je kvůli kupčení s byty ve vazbě, se na tom okamžitě dohodla nově utvořená magistrátní koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, ANO a ČSSD.

„Dohoda se netýká jen probíhajících doprodejů bytů po jednotkách,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

VIDEO: Bývalý náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) se vyjadřuje k zásahu policie na radnici. Ta prohledávala i jeho kancelář.

Video
Video se připravuje ...

Náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) se vyjadřuje k zásahu policie na radnici. Jiří Nováček

Fotogalerie
22 fotografií