Lokalita Špitálka je atraktivní svou polohou v centru města. Leží totiž jen pár stovek metrů od hlavního nádraží. Developeři o tamní pozemky usilují, město by tam ale chtělo postavit obecní byty. Nemá na to ale dostatek finančních prostředků a hlavně schází mu nový územní plán. Vzniknout má nejdříve v roce 2025.

Desítky bytů

Velké město typu Brna není dobrý stavitel a je vyloženě špatný developer. Pokud ale Brno začne spolupracovat s developery, může pro své obyvatele zajistit dostupnost bydlení, a to za co nejdostupnější cenu,“ uvedl Dalibor Lamka ze společnosti Trikaya.

Novou formu spolupráce chtějí město a developeři vyzkoušet v lokalitě Špitálka na pozemcích brněnských tepláren. Developeři tam plánují postavit přibližně 600 nových bytů, z nichž 12 až 15 % chtějí věnovat městu. Do budoucna přitom developeři městu slibují věnovat až každý pátý nově postavený byt.

Postaví i metro

Náměstkyně primátorky Karin Podivínská (57, ANO) spolupráci s developery vítá, i když prosazuje jinou vizi. „Poskytneme pozemek developerovi, který tam postaví byty. On je pak bude pronajímat za nižší než obvyklé nájemné, protože město bude nadále vlastnit pozemek,“ vysvětlila Podivínká.

Developeři navíc navrhují, že postaví v Brně metro. „Městu by jedna linka v podzemí prospěla. Jsem přesvědčený, že pokud postavíme nové hlavní nádraží, tak postavíme i tu podzemku,“ řekl Michal Sedláček, vedoucí projektu Jižní čtvrť, kde má na starosti mimo jiné výstavbu nového hlavního brněnského nádraží.

VIDEO: V bývalém kamenolomu v Brně vznikne unikátní bytový dům.

Video
Video se připravuje ...

V bývalém kamenolomu v Brně vznikne unikátní bytový dům. Rezidence Diorit

Fotogalerie
14 fotografií