Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slováci upozornili na problém, stihl je hněv Moskvy. Matovič šil do „nepřátel Sputniku“

Aktualizováno -
9. dubna 2021
12:49
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. dubna 2021
17:20

Slováci upozornili na problém se šaržemi vakcín Sputnik V a stihl je hněv Moskvy. Slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) porušil podle Rusů smlouvu tím, že zadal testování dodané zásilky Sputniku laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří EU. Slovensko nní reaguje tím, že bude podle ministra zdravotnictví Lengvarského používat jen vakcíny schválené certifikovanou laboratoří nebo unijní lékovou agenturou EMA. Sputnik schválení nemá. Ministr financí Igor Matovič v pátek na tiskovce kritizoval „nepřátele Sputniku“.

Slovensko podle státního Ruského fondu přímých investic (RDIF), který zodpovídá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, porušilo kontrakt na dodávku této očkovací látky.

Rusové proto požádali slovenskou vládu, aby vrátila zásilku vakcín Sputnik V, uvedla agentura Reuters.

Slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) porušil podle Rusů smlouvu tím, že zadal testování zásilky vakcín Sputnik V dodaných na Slovensko laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří Evropské unie, přestože tato síť laboratoří je dostupná.

„Laboratoře Evropské unie kontrolují vakcíny registrované v EU, což Sputnik V není,“ reagoval slovenský lékový ústav na ruskou výtku o porušení dohody.

Matovič zaútočil na nepřátele Sputniku

Expremiér a současný ministr financí Igor Matovič, který se o dovoz Sputniku na Slovensko zasazoval, vystoupil v pátek na tiskové konferenci s tím, že „jedinou cestou ze tmy“, tedy z pandemie koronaviru, je dodržování opatření a právě vakcinace. Sputnik opět hájil.

„Jedna z těchto věcí je v našich rukou, druhá ne,“ prohlásil Matovič a připomněl, že v březnu se mu podařilo zajistit smlouvu s Ruskem na 2 miliony dávek vakcíny Sputnik V, což mělo o 40 procent urychlit očkování. „Nevěděl jsem, kolik vysoko postavených nepřátel Sputnik V na Slovensku má,“ uvedl Matovič a v jeho hlase byla jasně znát frustrace nad celou záležitostí.

Matovič si postěžoval, že tito „nepřátelé Sputniku V“ z vakcíny udělali geopolitickou zbraň v hybridní válce, která vedla k pádu jeho vlády.

S covidem až do roku 2030, straší Matovič

Matovič dále trvdí, že podle průzkumů je na Slovensku početná skupina lidí, která je ochotná nechat se očkovat jedině ruskou vakcínou. „Kolektivní imunity bez této skupiny nedosáhneme a budeme se mordovat s covidem ještě v roce 2030,“ míní Matovič. Ke své cestě do Moskvy řekl jen to, že se mu podařilo vyjednat to, že Sputnik V „nemá zavřené dveře na Slovensko“.

Rusové chtěli plně vypovědět smlouvu se Slovenskem, hlavně kvůli tomu, že ŠÚKL zadal posouzení vakcíně neregistrované laboratoři. Výsledky testů podle Matoviče zaplavily celý svět a poškodily reputaci vakcíny. Matovič má nyní v úmyslu jednat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, také s ním bude řešit vakcíny.

Lengvarský: Budeme používat schválené vakcíny

Slova na tiskové konferenci se následně ujal ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský, ten je krátce uvedl, že jeho resort si je vědom toho, že je na Slovensku asi 500 tisíc lidí, kteří se chtějí nechat očkovat jedině Sputnikem V.

Slovensko však bude podle ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského používat jen vakcíny schválené certifikovanou laboratoří nebo unijní lékovou agenturou.

„Ministerstvo zdravotnictví s ohledem na ochranu zdraví a bezpečnost vakcinace bude povolovat jen vakcinace, které projdou standardním procesem schvalování v certifikované laboratoři a případně na povolení EMA,“ řekl Lengvarský novinářům.

Jak to bylo se šaržemi?

Ruský fond RDIF na twitteru uvedl, že rovněž požádal o zaslání šarže do speciálně certifikované laboratoře k dalším kontrolám. SÚKL dříve uvedl, že vakcíny, které obdržel, se lišily od šarží přezkoumávaných Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a lékařským časopisem The Lancet. RDIF podle Reuters tvrdí, že všechny šarže jsou stejné.

Bratislava dosud nerozhodla, zda bude Sputnikem V očkovat obyvatele. ŠÚKL s ohledem na nedostatek informací nevydal své hodnocení přínosů a rizik ruské vakcíny. 

„Podle publikovaných zpráv by se Sputnik V měl používat přibližně ve 40 zemích světa, ale tyto vakcíny spojuje jen název. Není prokázaná srovnatelnost a konzistentnost různých šarží vyrobených na různých místech. Ve vícero případech se jeví, že jde o vakcíny s rozdílnými vlastnostmi,“ uvedl ŠÚKL v prohlášení, které poskytl ČTK.

Video  Epicentrum o neschválených vakcínách  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zmíněné rozdílné vlastnosti jednotlivých dávek Sputniku V se podle ŠÚKL týkají například složení a způsobu výroby vakcíny.

ŠÚKL také sdělil, že Slovensko získalo ruskou vakcínu, která není shodná s tou látkou, kterou by měla posoudit Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Slovenský úřad dodal, že od ruského výrobce vakcíny nedostal asi 80 procent požadovaných údajů v souvislosti se Sputnikem V.

Expremiér Matovič následně na sociální síti napsal, že někdo chce znemožnit použití Sputniku V na Slovensku. Právě okolnosti dovozu první zásilky ruské vakcíny na Slovensko v březnu prohloubily v zemi vládní krizi, která vyústila ve výměnu premiéra i ministra zdravotnictví.

Jirik-ta ( 9. dubna 2021 16:24 )

přesně jako korouhvička, nyní otočená na západ. Jdeme vstříc novým mutacím a Lockdownům.

MAMKA2316 ( 9. dubna 2021 13:36 )

Možná největší vědecký objev od konce SSSR." Bloomberg promluvil o ruské vakcíně Sputnik

Ruská vakcína Sputnik V, kterou na Západě dříve vnímali negativně, se nyní stala světovým esem v boji s epidemií nového druhu koronaviru, píše agentura Bloomberg.

Jak řekli novináři agentury, mnoho světových zemí se „postavily od řady", aby mohly dostávat preparát poté, co prestižní lékařský časopis The Lancet zveřejnil výsledky třetí fáze klinických testů vakcíny, kde byla potvrzena její vysoká efektivnost.

Autoři materiálu Bloombergu zdůraznili, že v globálním boji proti epidemii nového koronaviru, „závod vakcín" dostal geopolitický význam: vlády se snaží překonat ohromné sociálně-ekonomické škody poté, co zavedly omezující opatření.

Rusko má v této situaci obrovskou výhodu, neboť se jedná o jednu z mála zemí, kde vědci dokázali vyvinout účinnou vakcínu, píší v publikaci.

„Rusko vykonalo svůj možná největší vědecký objev od dob Sovětského svazu," píše Bloomberg

Účinnost Sputniku V Vědecký časopis The Lancet zveřejnil výsledky třetí fáze klinických testů vakcinační látky Sputnik V.

Ty potvrdily její vysokou účinnost a bezpečnost. Sputnik V je bezpečný, účinný a poskytuje plnou ochranu proti závažným případům covidu-19.

To je hlavní závěr publikace v časopise The Lancet.

Třetí fáze klinického testování zabrala ruským imunologům několik měsíců a zapojilo se do ní 19 866 dobrovolníků.

Její výsledky potvrdily, že vakcína je účinná na 91,6 %.

Dalším důležitým závěrem je míra immunogenicity ruské látky: u 14 964 dobrovolníků, kteří dostali dávku vakcíny Sputnik V, se vyvinulo 1,3 až 1,5krát více protilátek proti novému koronaviru než u těch, kdo covid-19 prodělal.

Dalších 4 902 dobrovolníků dostalo placebo, jak vyžadují pravidla pro rozsáhlé klinické testování.

Testy zahrnovaly skupinu dobrovolníků ve věku 60 až 87 let a ukázaly působivé výsledky pro tuto věkovou kategorii.

Překvapivě účinnost Sputniku V mezi staršími ročníky byla srovnatelná

wenzel trousil ( 9. dubna 2021 12:07 )

Zeby Britska mutace?

wenzel trousil ( 9. dubna 2021 12:06 )

Furt rvete ze CEsko je samej komunista,,tak proc jim Sputnika nedoprat??? Na vasi likvidaci si kupujte dal ASTRUZENECU!

wenzel trousil ( 9. dubna 2021 09:08 )

Ty nekecej a prirazej!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa