Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemanův pohled expert cupuje: Sputnik nikdo v Česku neblokuje, čínská vakcína nyní nemá význam

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
9. dubna 2021
05:15

Během středečního jmenování Petra Arenbergera (za ANO) ministrem zdravotnictví zdůraznil opět prezident Miloš Zeman své přesvědčení, že Česká republika potřebuje dodávku jakékoli vakcíny. Včetně na evropské úrovni zatím neschváleného Sputniku V a čínské látky od firmy Sinopharm. Přidal navíc ostrá slova o blokování a spoluzodpovědnosti za mrtvé. Podle ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakuba Dvořáčka bylo tohle vyjádření zcela neopodstatněné, jak uvedl v Epicentru Blesk Zpráv.

„Já jsem nezaznamenal, že by se někdo v Česku snažil blokovat přístup pacientů k ruské vakcíně. Jak paní Storová, tak pan Blatný fungovali tak, jak jim nastavuje národní legislativa a zároveň evropská nařízení. Takže za a tady v tuto chvíli jiná cesta není, a za b bychom jakýmkoli jiným postupem vyvolávali u veřejnosti určitou pochybnost,“ zastává se Dvořáček postupů šéfky Státního ústavu pro kontrolu léčiv a bývalého ministra zdravotnictví.

Video  Epicentrum - Jakub Dvořáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Důkazem, že využití evropskou lékovou agenturou (EMA) neschválené vakcíny nebudí přílišnou důvěru, je podle něj Maďarsko. Tam kvůli Sputniku V přistoupili ke změně legislativy a přesto o tuto látku nejeví lidé příliš velký zájem. Na důvěryhodnosti nyní navíc nepřidala ani zpráva ze Slovenska, kde měli od Ruska obdržet látku, která se neshoduje vlastnostmi s tou, kterou posuzuje EMA. Státní fond přímých investic na ten popud vyzval Slovensko, aby zásilku vakcín vrátilo. „Pokud to tak je, je to zásadní problém,“ přidává k situaci šéf farmaceutické asociace.

Rozhodnutí v řádu týdnů

Jestliže se problémy se Sputnikem V nepotvrdí, nevidí Dvořáček důvod, proč by nemělo k registraci na evropské úrovni dojít: „Pokud je všechno v pořádku, léková agentura by měla v řádu týdnů, maximálně do měsíce rozhodnout.“ I tak ale připomíná, že není možné si v tuto chvíli vybírat, jakou látkou bude jednotlivec očkován.

Co se týká Zemanova přání dostat na český trh čínskou látku, je tahle varianta podle Dvořáčka nyní bezpředmětná: „Pro Česko teď tento nákup nemá úplně význam. Protože ty dodávky, které jsou avizované na následující měsíce, jsou pro naše očkovací kapacity více než dostatečné.“ 

 

 

 

makmark ( 10. dubna 2021 11:53 )

Blesk to je dnes ta propaganda nejrubsiho zrna, vysmaty zastupce farmapornoprumyslu jaksi neobjektivne neoznamil, ze uznami schvalne blokuji. V letech 1998 by velice pokrokovy, bojivali redaktori proti americkemu radaru, ostatne jen delali to, co vetsuna jejich ctenaru ... dnes?
Blesk jsem pred cca 10 lety uplne prestal kupovat, vyhozene penize a ani cumet na barevne krasky Dne vykrouzenymi prsy jak podle kruzitka jako odlite ze vstrikovacich plastu? A co je úplne nejhorsi - ani Horoskopy nefunguji a to už je tedy blbe!

wenzel trousil ( 9. dubna 2021 12:02 )

DEmokrati porad nechapou ze strach ze Sputnika je horsi jak nebezpeci samotne,...Je divne ze tak prosazuji tu vrazdici ASTRUZENECU...Zeby tak chteli resit Duchodovou reformu?

provokaterka ( 9. dubna 2021 10:41 )

Problém je v tom,že Sputnik je nejlepší vakcína a to ostatní výrobci nechtějí skousnout,tak dělají všechno proto,aby se neschválila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa