Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vakcína Sputnik: Česko může získat 20 tisíc dávek už v březnu. Podání bude dobrovolné

Aktualizováno -
1. března 2021
18:00
Autor: ČTK - 
1. března 2021
17:19

Rusko sice reaguje na projevy zájmu ze zahraničí o dodání vakcíny proti covidu-19, ale objem výroby zatím neumožňuje vyjít všem vstříc. Dnes to podle ruské tiskové agentury TASS řekl ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov v reakci na to, že český prezident Miloš Zeman požádal šéfa Kremlu Vladimira Putina o poskytnutí vakcíny ruské výroby Sputnik V České republice. Vysoce postavený zdroj blízký vyjednávání serveru Lidovky.cz nicméně řekl, že pokud Česko dá Sputniku V zelenou, může zhruba do 25. března dostat až 20 000 dávek a další později.

Podle uvedeného zdroje v další vlně do půldruhého měsíce se hovoří o statisících dávek. Odhadem by Češi mohli získat až půl milionu dávek Sputniku, což by stačilo na proočkování 250 000 lidí.

„Cena jedné dávky nepřekročí deset dolarů (zhruba 216 korun). A její aplikace bude čistě dobrovolná. Ani vláda nechystá žádnou podpůrnou kampaň, která by ruskou vakcínu v očích veřejnosti ‚očistila‘,“ napsal web Lidovky.cz.

„Ruská strana velmi vnímavě reaguje na podobná oslovení, zodpovědně se staví k tomu, aby bylo co nejvíce vakcín dodáno do různých zemí, které mají s vakcínou problémy. Ale žádostí je tolik, že výrobní objem ze své podstaty neumožňuje vyhovět všem,“ citovala agentura TASS reakci Peskova na zprávu, že Zeman požádal Putina o Sputnik V pro Česko. Ruský mluvčí ale zároveň podotkl, že výrobní kapacity se týden od týdne zvyšují.

Zeman podle sobotního zpravodajství televize CNN Prima News sdělil, že po dohodě s premiérem Andrejem Babišem požádal dopisem svůj ruský protějšek o dodávku očkovací látky Sputnik V. „Pokud jsem správně informován, tak této žádosti bude vyhověno, ale budeme samozřejmě potřebovat certifikaci,“ uvedl Zeman a připustil, že v případě Sputniku V by mu stačila certifikace českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Video  Hasiči přivezli vakcínu proti nemoci covid-19 do velkého očkovacího centra v Ostravě.  - HZS Moravskoslezského kraje
Video se připravuje ...

Minulý týden se přitom nejvyšší čeští ústavní činitelé včetně Zemana na své úterní schůzce shodli, že vakcíny, kterými se bude v ČR proti covidu-19 očkovat, musejí projít schvalovacím procesem Evropské komise. Česko v současné době očkuje schválenými vakcínami Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, nemá ale k dispozici dostatek dávek na očkování všech zájemců.

Zeman se minulý týden vyslovil pro takzvanou maďarskou cestu očkování, uvedl po schůzce s ním předseda Pirátů Ivan Bartoš. Maďarsko nakoupilo vakcínu Sputnik bez schválení evropských úřadů a očkují s ní.

Máme málo informací, hlásí český lékový úřad

V rámci všech těchto snah se vakcínou začal zabývat i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ústav o to požádal Úřad vlády ČR. SÚKL má ale podle své mluvčí Kláry Brunclíkové jen omezené množství informací, ze kterých není možné učinit žádné závěry. 

Výrobce vakcíny Sputnik V zatím nepožádal Evropskou agenturu pro léčivé prostředky (EMA) o schválení pro použití na území EU. Výrobce v minulosti tvrdil, že žádost podal. Podle Brunclíkové je vakcína u EMA ve fázi odborného poradenství. To podle webu EMA znamená, že agentura může například poskytovat výrobcům informace o tom, jaká data mají k posouzení medicínských přínosů předložit. Toto poradenství je nezávazné a nemusí vést k registraci konkrétního léku či vakcíny.

Výjimku pro použití neregistrovaného přípravku může udělit ministerstvo zdravotnictví na základě stanoviska SÚKL. „Ministerstvo zdravotnictví o udělení výjimky pro vakcínu Sputnik V na základě zákona o léčivech momentálně nejedná,“ sdělila ČTK mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Mluvčí připomněla, že platí dřívější stanovisko ministra Jana Blatného (za ANO), že podmínkou pro použití Sputniku v Česku je jeho schválení Evropskou agenturou pro léčivé prostředky. „Na tomto jeho názoru se nic nezměnilo,“ doplnila Peterová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 1. března 2021 18:49 )

Sputnik je na stejné bázi jako Astra, bude to s ním stejné nebo velice podobné jako s Astrou vzhledem k mutacím.. Nechrání dostatečně

frantacizek ( 1. března 2021 18:47 )

tak si to užijte, budeme Vás vědecky sledovat a čekat na závěry..

frantacizek ( 1. března 2021 18:46 )

neměli bychom očkovat ani Astrou, máme-li tady mutace, zvláště ne rizikové skupiny. U Sputniku je to u nás jasné - nedostane zelenou, pokud mu zelenou nedá Evropská léková agentura, a ta mu nedá zelenou ještě asi pěkných pár měsíců.. Tím by se měl Andrej i náš panovník řídit.
Mezitím můžeme sledovat, co to dělá se Slováky z rizikových skupin. Mají tam už taky mutace. Snad budou Slováci féroví stran informovanosti o tomto. Trošku o Matovičovi taky pochybuju, pač jim to tam podle mě hořelo podstatně dříve, než to přiznali..Zvláště na tom východě u nepřizpůsobivých, hlavně, když se tam mihly jejich rodiny z Británie

Jirik-ta ( 1. března 2021 18:32 )

Nepočítám že se nechám očkovat Tak dlouho tady nebudu. Až na mě dojde řada.
Nejprve by měli proočkovat lidi ve firmách. Na lockdowny můžou zapomenout.

Stano1963 ( 1. března 2021 18:16 )

nejdřív za 14 dnů se začne na Slovensku očkovat Sputnikem.....podle slovenského ministra zdravotnictví

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa