Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Němci „skočili“ po Sputniku. Vakcínu chtějí i vyrábět, ministr však žádá schválení EMA

Aktualizováno -
8. dubna 2021
13:14
Autor: ČTK - 
7. dubna 2021
15:20

Po vzoru Bavorska se chce na nákupu vakcíny Sputnik V dohodnout s Ruskem také německá spolková země Meklenbursko-Přední Pomořansko, zájem má o milion dávek. Ve čtvrtek to v rozhlasové stanici NDR řekl tamní ministr zdravotnictví Harry Glawa. Ruský preparát proti nemoci covid-19, který zatím není v EU povolen, chce nakoupit i německá spolková vláda, ve středu o tom podle informací agentury Reuters informoval své unijní kolegy německý ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Bavorský premiér Markus Söder ve středu na tiskové konferenci oznámil, že Bavorsko se předběžně dohodlo s Ruskem na výrobě Sputniku V v bavorském Illertissenu, kde by mohlo ještě v červenci získat zhruba 2,5 milionu dávek. Podmínkou pro využití této látky je ale podle něj schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) nebo příslušnými německými úřady.

Sputnik za 10 milionů eur

Ve čtvrtek pak záměr pořídit si Sputnik V ohlásilo Meklenbursko-Přední Pomořansko. Tamní zemský ministr zdravotnictví Glawa řekl, že ještě dnes do Moskvy pošle smlouvu na jeden milion dávek. Počítá s tím, že s aplikací Sputniku V by tato spolková země mohla začít na konci května, případně počátkem června.

Nákup bude stát deset milionů eur (258 milionů korun) a náklady uhradí spolková vláda, která nákupy všech vakcín pro jednotlivé německé země zajišťuje.

Také braniborský premiér Dietmar Woidke dnes řekl, že o možném nákupu Sputniku V jeho země s Ruskem vyjednává. „To, co oznámil Söder, ve mně vyvolalo velké sympatie,“ řekl Woidke. „My rovněž vyjednáváme s ruskými partnery,“ dodal s tím, že konkrétní podoba ujednání ještě neexistuje.

V Dolním Sasku proti nákupu

Šéf frakce Křesťanskodemokratické unie (CDU) v durynském zemském sněmu Mario Voigt mezitím vyzval zemského premiéra Bodo Ramelowa, aby si Sputnik V pořídilo i Durynsko. CDU je v Durynsku opoziční stranou, menšinovou zemskou vládu vede postkomunistická Levice se sociálními demokraty (SPD) a Zelenými. Podle Voigta je nejvyšší čas přestat otálet a obratem si zajistit ruskou vakcínu.

Proti nákupu Sputniku V se zatím postavilo Dolní Sasko. Tamní premiér Stephan Weil v rozhovoru s televizí ZDF řekl, že Dolní Sasko si ruskou látku samo pořizovat nebude. „Držíme se dohodnutého postupu,“ dodal.

Ministr Spahn plánuje jednání s Ruskem

Brusel zatím neplánuje zahájit jednání s Ruskem o předběžné smlouvě o nákupu vakcíny Sputnik V, tak jako to v uplynulých měsících dělal s jinými výrobci očkovacích látek. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn proto oznámil, že Berlín s Moskvou zahájí předběžná bilaterální jednání.

Během nich bude Německo v první řadě chtít zjistit, jaké množství vakcín a kdy by bylo Rusko schopné dodat. V každém případě by je Německo koupilo jedině po schválení EMA.

Spahn ve čtvrtečním rozhovoru s rozhlasovou stanicí WDR5 potvrdil, že Německo chystá bilaterální rozhovory s Ruskem o případných dodávkách Sputniku V pro případ, že EMA přípravek schválí. Zároveň ale očekává, že Rusko dodá unii potřebná data ke schválení látky.

Evropská komise zatím o předběžném nákupu Sputniku nejedná. „Proto jsem na jednání s unijními ministry zdravotnictví oznámil, že proto budeme s Ruskem bilaterálně jednat. Nejdříve ale o tom, kdy a jaké množství by mohlo doručit,“ vysvětlil Spahn.

Výroba vakcíny v Německu?

Německo navíc otevřelo dveře k tomu, aby vakcínu i vyrábělo. „Chci něco říci k tématu Sputnik V. Máme s příslušnou institucí ruské vlády ujednání, že by se tato vakcína měla vyrábět v Illertissenu. Stanovili jsme také, že bychom ji mohli dovážet,“ řekl Söder. „Podmínkou ale samozřejmě je, že bude schválena evropskou lékovou agenturou nebo podobným úřadem,“ dodal. Söder na tiskové konferenci ocenil vysokou účinnost Sputniku proti rozvinutí těžkému průběhu infekce.

Bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek chce podle Södera ještě dnes se zařízením v Illertissenu uzavřít předběžnou dohodu o dodávkách Sputniku. „Je to asi 2,5 milionu dávek,“ uvedl bavorský premiér.

Holetschek k dohodě řekl, že ho těší. Dodal ale, že s dávkami Sputniku je možné počítat až v průběhu roku, pokud tuto vakcínu EU nebo samo Německo schválí.

Video  Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

wenzel trousil ( 8. dubna 2021 14:43 )

CEla EVropa se snazi mit s Ruskem dobre vztahy...CEsko jako vzdy fouka proti vetru...Nu coz...Cas i jim ukaze...BIgos uz se pomatl dokonale..A Madari zato fakt nemuzou,..Brugale,, proc si Rusove delaji radsi VW Octavky unich doma?

wenzel trousil ( 8. dubna 2021 14:39 )

Ty jsi viditelne z casu HaWloidni norma­liza­ce..­.Podob­ne vylizance aby dnes uz pohledal...Kazdy pokus o "Demokratizaci" zdegeneruje..Vam diky.

wenzel trousil ( 8. dubna 2021 14:17 )

Bigos a Brutal...dva pitomci, obeti fasistu z CT si pletou RUsko s Ukrajinou,..Amen.

wenzel trousil ( 8. dubna 2021 13:29 )

SPutnik se ockuje v 70 zemich sveta..Bez mrtvol, za ticheho nenavistneho prihlizeni ceskych "Bojovniku za demokracii"..

Covid_19 ( 8. dubna 2021 13:02 )

kolik vakcín Sputnik se podalo mimo Rusko? Maďaři psali o 1,5 milionu dávek, to proti AstřeZence není ani desetina

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa