Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soukromá muslimská škola semeništěm koronaviru: Sto nakažených studentů a učitelů

Autor: Darina Jíchová - 
8. července 2020
19:35

Druhé největší město Austrálie Melbourne je se svými pěti miliony obyvateli v karanténě, která potrvá šest týdnů. Ve městě se objevilo hned několik nových epicenter koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Jedno z nich je i největší muslimská škola Al-Taqwa College ve státě Victoria, tam se mezi studenty i učiteli koronaviru nebývale daří. Úřady registrují 102 případů spojených se školou, testovat se nechalo všech 300 zaměstnanců a 2 tisíce studentů, uvedl list Daily Mail.

Soukromá muslimská škola je po jatkách Cedar Meats druhým největším ohniskem nákazy ve městě, celkem je v Melbourne 2942 potvrzených případů, z toho 860 stále aktivních. Škola se nachází na jednom ze západních předměstí, za posledních 24 hodin stoupl počet nakažených o 7 pacientů na 102. Celkem stát Victorie s metropolí Melbourne zaznamenal 134 nových případů.

Premiér: Karanténa je nezbytná

Příští týden by se do škol měli vrátit studenti posledních ročníků, ostatním se prodlouží prázdniny o týden a následně budou pokračovat v online výuce, pro školu Al-Taqwa College to úplně neplatí. Zde se museli nejen nechat všichni otestovat, museli také do preventivní karantény. Premiér státu Victoria Daniel Andrews vysvětlil, že karanténa je „nezbytným prostředkem, jak se stát vyhne tisícům případům a stovkám hospitalizovaným“.

Koronavirus v Melbourne, (07.07.2020). Koronavirus v Melbourne, (07.07.2020). | Reuters

„Pokud nezakročíme včas, pandemie tady zabije tisíce lidí,“ uvedl Andrews. První případ v muslimské škole byl registrován k 29. červnu, kdy se nákaza potvrdila u jednoho z učitelů. Ten se ale mohl infikovat ještě před koncem druhého čtvrtletí a nakazit další starší studenty, kteří na rozdíl od svých mladších kolegů chodí do školy. S tímto vysvětlením přišel šéf zdravotnického rezortu Brett Sutton.

„Všichni zaměstnanci a studenti podstoupili testy a byli vyzváni k preventivní karanténě. Úřady trasují nákazu a ve škole nyní probíhá hloubkové čištění a dezinfekce,“ napsal ředitel školy Omar Hallák na facebookových stránkách instituce.

Škola: Dezinfikujeme a přijali jsme opatření

„Úzce spolupracujeme s ministerstvem zdravotnictví a podporujeme jejich snahu najít původní zdroj nákazy. Uvědomujeme si, že tato zpráva vyvolává paniku a strach v komunitě. Modlíme se, aby náš stát překonal tuto pandemii, a každému nakaženému přejeme brzké uzdravení,“ prohlásil jménem školy Hallák.

Hallák zároveň zdůraznil, že škola přijala všechna opatření, aby zajistila bezpečí zaměstnanců, studentů i návštěvníků. „Denně několikrát probíhá měření teploty každého, kdo je ve škole. U kohokoliv by se vyskytly příznaky chřipky nebo nachlazení, bude odeslán domů do izolace,“ ubezpečil ředitel. Zatím to vypadá, že škola bude 2 týdny v karanténě a výuka bude pouze online, pak se do lavic vrátí maturanti.

Video se připravuje ...
Další videa