Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Starostka plakala v přímém přenosu. Kvůli odpůrcům testů zuří, město musí do karantény

Autor: Darina Jíchová - 
1. července 2020
10:55

Australský stát Victoria denně zaznamenává desítky nových případů koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19, jen z úterý na středu to bylo 73 dalších pacientů. Epicentrem nákazy je velkoměsto a metropole státu Melbourne, konkrétně pak jeho předměstí. Regionální vláda vyhlásila pro 36 předměstí státu karanténu, od středy platí omezení pohybu a shromaždování. Starostka melbournského předměstí Maribyrnong Sarah Carterová vyzvala k hromadnému testování, na tisíc rezidentů ho ale odmítlo. Což starostku pořádně rozzlobilo, v přímém přenosu ji přemohly emoce, třásl se jí hlas a po tvářích jí tekly slzy, uvedl list Daily Mail.

Od středy 1. července vejde v platnost karanténa pro 36 předměstských částí států Victoria, zhruba 310 tisíc lidí tak bude muset dodržovat restrikce jako omezení pohybu a shromažďování. Úřady rezidentům radí, aby raději neopouštěli své domovy a dali se preventivně otestovat. V Melbourne se ale proti novým nařízením bouří téměř tisíc lidí.

Lidé se nechtějí nechat testovat

„Je to od nich drzost a nezdvořilost,“ soptila Carterová. Epidemiologové přitom doporučili celoplošné preventivní testování, doufají, že se jim tak podaří zabránit vypuknutí větší epidemie. Testovací stany jsou postavěny ve dvou největších melbournských epicentrech, v částech Broadmeadows a Keilor Downs, kde ale stovky lidí odmítají podstoupit testy.

Tento fakt naprosto dopálil Carterovou, která během středečního rozhovoru podlehla svým emocím. Mísil se v ní vztek, frustrace i strach, dobře si je vědoma nebezpečí, které hrozí místním drobným podnikatelům.

Carterová: Rozčílilo mě to

„Jejich chování mě nesmírně rozčílilo. Nechtějí udělat to nejmenší a nechat se otestovat, tady jde o naši komunitu, naši místní ekonomiku, místní matky a otce, kteří tady podnikají,“ uvedla s třesoucím se hlasem pro program Today Show.

Sarah Carterová, starostka jednoho z melbournských předměstí. Takhle v květnu oslavovala konec karantény, teď se do ní její obec vrací, (1.07.2020). Sarah Carterová, starostka jednoho z melbournských předměstí. Takhle v květnu oslavovala konec karantény, teď se do ní její obec vrací, (1.07.2020). | Instagram Sarah Carterové

V Maribyrnongu, kde žije kolem 12 tisíc lidí, epidemiologové vytyčili pět ohnisek koronaviru, karanténa se dotkne asi poloviny tamních obyvatel. „Naši lidé jsou odolní, doufám, že všichni naši obchodníci a podnikatelé druhou karanténu přežijí. Mezi lidmi panuje velká frustrace, ale také solidarita. Jsme tady opravdu houževnatí, opravdu věřím, že to naše podniky nepoloží,“ prohlásila Carterová.

„Je to jako, když jdete ze svatby rovnou na pohřeb,“ okomentovala nastalou situaci. Doplnila také, že na dodržování karantény bude dohlížet policie.

Karanténa má trvat měsíc

Úřady sice lidem, pro které od středeční půlnoci platí karanténa, doporučily zůstávat doma, nicméně jistou volnost ukázaly v tom, že lidé mohou ven za prací nebo cvičením. Bez omezení samozřejmě můžou také k lékaři nebo na nákup. Restaurační zařízení, fitness centra, hospody a další podniky musely přerušit provoz a zavřít.

Majitelé podniků budou mít nárok na finanční pomoc ve výši zhruba 120 tisíc korun, aby se udrželi nad vodou. Vláda státu Victoria předpokládá, že karanténa bude trvat zhruba měsíc. Celoplošné testování začalo v pondělí 29. června, kdy se testovat nechalo 17 400 Australanů.

mak ( 1. července 2020 15:00 )

Coze? Na 310.000 maji 73 pozitiv och, to jsou asi 2 promile, navíc možná bezpriznakovych, a říkají tomu epidemie? Kdo za ti.hle stoji ze pri takovým zandebatelnym počtem pozitivních - nikoli nemocných!! - děla jakýkoli opatreni a cokoli zavira????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa