Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mastné pokuty za porušení karantény: Je v ní přes 300 Čechů, Mynář s Tvrdíkem dobrovolně

Autor: čad, jt, mka, ČTK - 
1. března 2020
05:00

Píp, tady ministr zdravotnictví! Mobilní operátoři přeposlali všem Čechům pobývajícím v zemích, kde se šíří koronavirus, SMS s informací, že se po návratu mají obrátit na lékaře či hygienu, ale jen po telefonu! Navrátilce z rizikových oblastí bude zřejmě čekat 14denní domácí karanténa. V současné době ji má v Česku nařízenou 307 lidí. Co mohou, a co ne?

V izolaci je i šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík (51). V pátek se spolu s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem(52) a poradcem prezidenta Martinem Nejedlým (53) vrátili z riskantní cesty do Číny.

Trojice měla po návratu test na Covid-19 negativní. Přesto se Tvrdík nyní na dva týdny izoloval i od své rodiny. „Jsem nyní v domácí karanténě. 12. března druhý test,“ uvedl Tvrdík.

Domácí karanténa je nástrojem, který může přenos případné nákazy eliminovat. Týká se lidí, kteří zatím nevykazují žádné známky nemoci. Během čtrnáctidenní izolace se ukáže, zda je člověk skutečně v pořádku. Rozdíl je však v tom, zda se do ní odeberete dobrovolně, nebo vám to nařídí lékař.

Mynář dobrovolně v karanténě

Zemanův kancléř Mynář se podle jeho manželky Alex odebral do izolace. „Ano manžel je v tuto chvíli v karanténě. Kde je, Vám nemohu prozradit, nebyl by rád,“ napsala Blesku Mynářová.

Jak je na tom Nejedlý, není známo. Věděla, či nevěděla česká vláda o cestě Mynáře, Nejedlého a Tvrdíka do Číny předem? Premiér Andrej Babiš uvedl, že se o ní dozvěděl z médií.

Naopak ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) pro Deník N uvedl: „Co je zvláštního na tom, že tam jeli? Kancelář prezidenta zastupuje při jednání prezidenta republiky, my věděli, že tam jedou.“

Volejte lékaři

Nařízenou karanténu už má 307 obyvatel. Teď hrozí i mnoha Čechům, kteří se vracejí z regionů v severní Itálii. Šestině školáků totiž končí jarní prázdniny. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, ANO) navrátilcům nařídil, aby po návratu kontaktovali telefonicky lékaře či hygieniky.

„My s nimi probereme dobu pobytu v zahraničí, místo pobytu, vyhodnotíme rizika a na základě toho přistoupíme k vydání rozhodnutí o domácí karanténě nebo od ní upustíme,“ popsala jihočeská hygienička Gabriela Žampachová.

Pokuta až půl milionu

Všichni, kdo se vracejí z oblastí postižených koronavirem, mají po příjezdu kontaktovat lékaře. Ten rozhodne, zda na následujících 14 dní skončí v domácí karanténě. Za její porušení hrozí tučná pokuta.

Lidé se podle zkušeností hygieniků snaží izolaci dodržovat. „Není to o tom, že by někdo z domu nemohl vyjít na zahradu, důležité je nechodit mezi lidi,“ uvedla hygienička Jitka Luňáčková z Českých Budějovic.

Základem při všech respiračních onemocněních je podle ní ohleduplnost a používání selského rozumu. Máte-li vystaveno potvrzení o nařízení domácí karantény, můžete čekat kontrolu stejně, jako když máte neschopenku.

Video  Roman Prymula hovoří o možné pandemii koronaviru v Česku  - Andrea Ulagová, Blesk
Video se připravuje ...

Pokud cestovateli vydají Potvrzení o nařízení karantény, může dotyčný na dobu nucené izolace čerpat nemocenskou. Pokud ji nedodrží a kontrola ho načapá, že se někde „courá“, hrozí mu trest.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová upozornila, že kontroly probíhají a za porušení karantény hrozí až půlmilionová pokuta.

S potvrzením žádáte o náhradu mzdy

Po návratu doporučuje Žampachová vždy po telefonu konzultovat zdravotní stav s odborníky. Ti, kteří mají nějaké potíže, by se měli obrátit na svého praktického lékaře či na nejbližší nemocnici, zdraví pak na hygieniky.

„Z klidu domova zavolají na vyhrazené linky, kterých máme v kraji devět,“ popsala. Když jim nařídí izolaci, dostanou »neschopenku«. „Hygienická stanice vystaví Potvrzení o nařízení karantény, které dotyčnému umožní nárokovat si nemocenskou, tedy náhradu mzdy,“ potvrdila Žampachová.

Mámu nepustili z pokoje!

Studentka Adriana Pajerová (17) se už tři dny snaží marně spojit s kamarádkou Aničkou (16). Dívka z Prahy byla s rodiči na dovolené v italských Dolomitech.

„Jeli tam lyžovat a její mamka dostala nečekaně teplotu. Tuhle informaci mi ještě poslala a teď už několik dnů mlčí,“ vysvětluje nešťastná Adriana. Vedení hotelu prý maminku kamarádky odmítlo pustit z pokoje, a tak vše obstarávala Anička. „Už jsou třeba na cestě domů,“ doufá vystrašená Adriana.

Video  Hana Roháčová hovoří o panice Čechů, kteří se bojí koronaviru  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Podezření u ženy z Prahy

ŽVe speciální infekční sanitce byla včera dopoledne převezena žena (31) z pražského Bubenče do Nemocnice Na Bulovce. „Vrátila se z rizikové oblasti Itálie a měla některé příznaky chřipky. Bude se čekat na testy, zda je pozitivní na koronavirus,“ uvedla agentura Aktu.cz.

Do vody se nedostane

Kdyby se virus do vody, onemocníme všichni. Státní zdravotní ústav včera informoval, že není pravděpodobné, aby se koronavir dostával do pitné vody. Ta je u nás z poloviny z podzemních zdrojů, i u těch povrchových by současné úpravy měly stačit.

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ke koronaviru. 
Video se připravuje ...

ivalen ( 3. března 2020 15:33 )

mají sedět doma a ne cestovat po světě v době nákazy

ivalen ( 3. března 2020 15:31 )

Jak můžen být Mynář s Tvrdíkem v dobrovolné karanténě? Přijeli z rizikové oblasti - přijeli. Nařídit karanténu a hotovo, stejně tak tomu nezodpovědnému Nejedlému

ProtiZeman ( 2. března 2020 09:37 )

Dobrá duše je duše bez mozku

ProtiZeman ( 2. března 2020 09:36 )

Kdyby i přes varování nelezli do rizikových oblastí, nemuseli by být v karanténě

panda82 ( 2. března 2020 09:26 )

viděl jsi obchod za socíka, ? to bylo chutné,chutné šunka za 7, turistcký za kg 38, křupavý rohlík za 0,30, jo to už jenom ta vůně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa