Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmatek s rouškami v MHD, lidé tápou i v obchodech. Co všechno je teď v Česku jinak?

Aktualizováno -
1. července 2020
12:40
Autor: ČTK - 
1. července 2020
06:49

Lidé na většině území ČR nemusí mít od středy roušky v dopravních prostředcích ani budovách. Výjimkou jsou plošně zdravotnická a sociální zařízení a Moravskoslezský kraj a Praha, kde povinnost mít zakrytá ústa a nos v některých místech kvůli zamezení šíření koronaviru zůstává. Do stavu před koronavirovou pandemií se vrací většina restaurací, kaváren nebo hospod, dnes padlo poslední omezení jejich provozu, a to zákaz mít otevřeno od 23:00 do 06:00. Lidé mohou již také konzumovat občerstvení například v hledištích kin.

Zatímco velká část Česka je téměř bez restrikcí proti koronaviru, v Praze a v Moravskoslezském kraji hygienici některá opatření kvůli vyššímu riziku šíření nemoci covid-19 nechali v platnosti, případně je ještě zpřísnili. A u roušek například v pražských tramvajích panuje zmatek. Část lidí je dál má, jiní už ne - a navzájem se na sebou koukají podezřívavě. 

Pozor na výjimky

V hlavním městě zůstává povinnost mít zakrytá ústa a nos i při vnitřních hromadných akcí nad 100 lidí a v metru. Také v Moravskoslezském kraji musí mít roušky účastníci vnitřních hromadných akcí nad 100 lidí a rovněž pracovníci ve službách péče o tělo, například kadeřníci. Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, kde se poslední týdny nejvíce šíří koronavirus, jsou povinné roušky i ve všech budovách mimo bydliště a veřejné dopravě.

V uvedených okresech jsou kvůli epidemiologické situaci dál zakázány návštěvy v domovech důchodců a zdravotnických zařízeních a noví klienti musí mít negativní test. Akcí se může účastnit maximálně 100 lidí v každém odděleném sektoru. Tamní restaurace a další stravovací provozovny, včetně venkovních prostor, musí mít zavřeno od 23:00 do 08:00. Prodávat se může přes okénko.

Shrnutí nových pravidel, kde a kdy nosit roušku, zveřejnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru.

Část Čechů roušky neodložila

I přes uvolnění někteří lidé na veřejnosti roušky dobrovolně nosí dál. Zakrývat si ústa a nos kvůli šíření nemoci covid-19 je v metropoli stále povinné v metru a na větších akcích uvnitř budov, stejně jako v nemocnicích či sociálních ústavech.

Chránit si nadále dýchací cesty doporučuje cestujícím Letiště Václava Havla, dopravní podnik, vlakoví či autobusoví dopravci i další instituce. Hygienici nabádají lidi, aby nezapomínali na důkladné mytí rukou, dodržování rozestupů a ohleduplnost vůči ostatním v případě známek respiračního onemocnění.

Dopravní podnik v Praze dál ochranu obličeje doporučuje

Pražský dopravní podnik na svém webu uvádí, že zatímco ve všech prostorech metra jsou roušky dál povinné, v prostředcích povrchové dopravy, tedy v autobusech, tramvajích či na lanovce od 1. července už nikoliv. „Nicméně Dopravní podnik hlavního města Prahy je doporučuje nosit i nadále s ohledem na vzájemnou ohleduplnost a bezpečí cestujících i řidičů,“ napsal dopravce. K nošení roušek ve všech prostorech, dodržování bezpečných rozestupů a dodržování hygieny rukou vyzývá cestující i mezinárodní letiště v Ruzyni.

Ve vlacích a autobusech už dopravci roušky dál nevyžadují, jejich užívání budou cestujícím jen doporučovat. U některých dopravců si je ponechá personál, postupovat tak chce například Leo Express.

Ve vlacích si musíte nasadit roušky před vjezdem do rizikové oblasti

Výjimkou i po rozvolnění pravidel nošení roušek zůstávají oblasti na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, které patří mezi rizikové. Roušky tam jsou ve veřejné dopravě stále povinné, cestující si je tak budou muset při odjezdu ze stanice, která bude poslední před vjezdem do rizikových okresů, znovu nasadit. České dráhy kvůli tomu aktualizovali informační letáky. Povinné jsou roušky také v některých okolních státech, při cestách třeba přes Slovensko je tak budou dopravci dál vyžadovat.

V jednom z ranních vlaků z Berouna do Prahy měli zakrytá ústa a nos už jen jednotlivci, roušku odložila i průvodčí. Před vstupem do podzemní dráhy na Smíchově si však lidé v souladu s platnými pravidly ústenky nasazovali. V tramvajích či autobusech MHD už je ale měli jen někteří.

Někdo v roušce dál nakupuje

Ani v obchodních centrech už povinnost zakrytých úst a nosu ode dneška neplatí, přesto ráno například v Centru Černý Most si několik lidí při vchodu do pasáže roušku nasadilo. Ze vstupů do obchodního centra Westfield Chodov ráno sice zmizely nálepky vyzývající k nošení roušek, řada lidí, mladších i starších, ale nadále ochranu nosu a úst měla.

Restaurační zařízení obnovují noční provoz

Pro restaurace, hospody a kavárny ve zbytku státu zákaz nočního provozu dnes přestal platit. Stravovací zařízení byla kvůli zamezení šíření koronaviru zavřena od 14. března a postupně se jejich provozy otevíraly od 11. května.

Češi mohou ode dneška také čerpat státní poukazy na pobyty v tuzemských lázních, podmínkou pro okamžitou slevu 4000 korun je strávit v lázeňském zařízení aspoň šest nocí a využít minimálně pět procedur. Vláda chce tímto podpořit lázně, které při koronovirové krizi přišly o klientelu.

Video  Vojtěch: Virus nezmizel. Vadí mu oslavy a večírky a promluvil o rouškách nejen v Praze. V metru zůstanou, co obchody?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

snehulak ( 1. července 2020 22:09 )

Ti Pražáci musí mít vždycky něco extra. Tentokrát jim to ale přeju!

zirioges ( 1. července 2020 17:27 )

Za vymyšlenou epidemii byli Vojtěch s Prymulou a Babišem odsouzeni k okamžitému trestu smrti oběšením.
Upřímnou soustrast všem pozůstalým.

kamia ( 1. července 2020 16:10 )

Nejdříve trvalo než se lidé naučili disciplíné a nakonec udělají zmatky že to lidé nebudou nosit vůbec Do uzavřených prostor a do MHD to méli nechat trvale zatím se to šíří a bude to čím dál horší.V Némecku to je povinné nosit roušku dál do obchodu a uzavřených prostor jinak na Vás zavolají policii.Myslím že to tam mají lépe organizované.

intruder1 ( 1. července 2020 15:24 )

Co to ty *** pořád obrácejí a Ti debilní redaktoři také, žádná rouška neochrání mne, nosí se kvůli druhých a když nejsem nemocen, tak se pařím v bacilech já sám zbytečně, jděte už do hajzlu.

frantacizek ( 1. července 2020 09:23 )

tohle je v pořádku, máte tu chytrou karanténu, tak ukažte, jak v našich podmínkách funguje. Lepší ověření neznám. Já bych šel stejnou cestou, akorát místo karantény a zatěžování naši armády touhle pouze vir. prekérkou bych stále masivně testoval, než bude v září vakcína. Naprosto to stačí.
U článku výše o zmrzlinách není diskuze. Kupují to naše děti. článek řeší, na co si dávat stran složení pozor. Co takhle naše vládo nepustit na trh výrobky se ztuženým rostlinným tukem obecně?? Nechte tu oblast potravin řídit aspoň jedno volební období Mariana Jurečku a uvidíte, jakou tady provede revoluci na trhu s potravinami a vystrnadí neseriozní mamonářské výrobce, kteří se neštítí náhražek Vůbec byste o tom nemuseli psát, kdyby to bylo jako v Německu, kde si tohle nesmírně hlídají..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa