Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chorvatsko otevřelo hranice Čechům s jachtami, vilami a tryskáčem. Kdo další může přijet?

Autor: Darina Jíchová, kal, ČTK - 
12. května 2020
05:00

Kdo má na léto vilu nebo jachtu v Chorvatsku, „povinnou“ dovolenou v Česku se už ani letos trápit nemusí. Jak na facebooku oznámilo chorvatské velvyslanectví v Praze, od 9. května mají povolený vstup do země ti, kdo míří za obchodem nebo k tomu mají naléhavý „osobní důvod“. Jako třeba „vlastnictví nemovitosti nebo kotvení plavidla v Chorvatsku“. Zbývá už jen vyřešit problém, jak do země projet přes Rakousko a Slovinsko, kdo má vlastní tryskáč, ten ani to řešit nemusí.

Češi a další občané EU mířící do Chorvatska musí splňovat následující podmínky: Musí se prokázat dokumentací dokazující vlastnictví nemovitosti nebo plavidla v Chorvatsku s tím, že na hranicích musí udat adresu, kde se budou zdržovat, kontaktní telefon a dobu pobytu, včetně plánovaného data odjezdu.

Do Chorvatska jen s dokumenty, na pozvání nebo na povolení

Pokud dotyčný jede do Chorvatska za ekonomickým účelem, musí se prokázat „pozváním ekonomického subjektu do Chorvatska, zájmem ekonomického subjektu na příjezdu do Chorvatska či pozvánkou na obchodní jednání“. I v tomto případě musí přijíždějící na hranicích nahlásit adresu, na které se bude zdržovat, kontaktní telefon a datum předpokládaného odjezdu.

V případě, že by někdo chtěl vyjet do Chorvatska třeba jen kvůli týdnu na pláži nebo ještě jinému důvodu, musí se obrátit na tamní ministerstvo zahraničí a zažádat o povolení vstupu do země. Hranice mohou Češi překročit až po obdržení kladné odpovědi.

Přímé spojení mezi Českem a Chorvatskem v tuto chvíli zajistí jen vlastní nebo pronajaté letadlo. Kdo se vydá po zemi, musí překročit ještě hranice Rakouska a Slovinska. A splnit pravidla, která si kladou tyto dva státy.

Podle českého ministerstva zahraničí Rakušané vyžadují maximálně čtyři dny starý průkaz bezinfekčnosti, ve kterém je uvedeno, že člověk není nakažený koronavirem. Pro tranzitní dopravu sice i z této povinnosti platí výjimka, ale jen pod podmínkou, že člověk projede Rakousko bez zastávky. Což může být u individuálních cestovatelů hazard se životem nebo minimálně močovým měchýřem.

Prubířským kamenem je pak nicméně cesta přes Slovinsko, které má na hranicích tvrdá pravidla. Podle nich je odepřen vstup cizincům, kteří nemají ve Slovinsku trvalý nebo přechodný pobyt, ale i tranzitujícím lidem, u kterých lze důvodně předpokládat, že jim nebude umožněn vstup do země, do níž cestují. Komu se ale podaří přesvědčit slovinského pohraničníka, že ho v jeho vile v Chorvatsku přivítají s otevřenou náručí, má zřejmě vyhráno.

Lidé projíždějící Slovinskem, pokud vstoupí a opustí zemi v rámci jednoho dne, mají z opatření na hranicích výjimku, uvedlo české ministerstvo zahraničí. Při cestě do Slovinska nebo tranzitu přes něj „platí povinnost přejet území co nejkratší cestou a bez přestávek do místa svého pobytu nebo na hraniční přechod ve směru své cesty.“

Povinná pravidla pro cestovatele

Pro všechny občany vpuštěné na území Chorvatska budou po následující dva týdny platit tato doporučení: zůstávat v místě ubytování, při jeho opuštění používat roušku a dodržovat odstup od jiných osob, nepoužívat hromadnou dopravu, vyhýbat se shlukování a veřejným shromážděním, dodržovat hygienická opatření, vlastnoručně si připravovat jídlo, využívat doručování potravin, platit platební kartou nebo přes internet, měřit si teplotu.

Co se týče měření teploty, pokud by dlouhodobě přesahovala 37,2 stupně, úřady doporučují kontaktovat místního epidemiologa a neopouštět místo ubytování. „V případě akutního nástupu života ohrožujících příznaků je třeba se obrátit na záchrannou službu.“ Dodržování těchto pravidel je povinné.

Kdo se z dovolené v Chorvatsku vrátí zpět do Česka, musí se prokázat buď čerstvým negativním testem, nebo ho čeká 14denní karanténa.

Turisté musí počkat do srpna

Natěšení dovolenkáři si na cestu k Jadranu budou muset ještě počkat. Hranice se sousedními státy by se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) mohly otevřít od července.

První prázdninový měsíc by podle něj mohli začít Češi cestovat také do Bulharska, Maďarska nebo pobaltských států. Do Chorvatska, Řecka, na Slovensko, ale také do Kanady, Austrálie nebo Japonska by se podle Petříčka Češi mohli vydat v srpnu.

bizon_pepa ( 12. května 2020 23:33 )

Prave, ze ne. Socky s paštikou tam nechtějí. Proto je ta podmínka vlastnit auto nebo jachtu.

veronika novotna ( 12. května 2020 19:47 )

No jo.Tam bude čechácku jak sraček Tam bych nejela ani ta zlatý prase

The Jarky Channel ( 12. května 2020 17:16 )

Miliony dívek hledají muže na noc na tomto webu http://6cum9.com. Použitý - doporučuji všem!

j_dc_cv ( 12. května 2020 16:18 )

Vím co je marina, troubo.
A co tam uvidím?
Vypni si ten CapsLock, pitomče.

Toma?_Potyka ( 12. května 2020 15:07 )

Není to diskriminace voličů ANO?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa