Na severozápadě Španělska se připravuje k letní sezóně pláž Silgar, na které bude vyznačeno 780 míst pomocí lana, které budou od sebe vzdálené jeden a půl metru. Video s vizualizací, které zveřejnila facebooková stránka místní rady ukazuje, jak mají zastupitelé města v plánu pláž rozdělit do pěti různých sekcí.

Turisté budou moci pobývat ve své „ohrádce“, která bude velikostí uzpůsobena počtu osob, které na pláž společně zavítají. Pro dvě osoby bude vyhrazen prostor odpovídající 9m2, pro 3 až 5 osob 22m2, pro 6 až 8 lidí odpovídá velikost 36m2 a největší o rozloze 49,5m2 budou vyhrazeny až pro 12 návštěvníků pláže. Tato písková náměstíčka nepůjdou předem zarezervovat.

Pruh pláže mezi mořem a první řadou soukromých míst na opalování, které by měly být vyhrazeny především pro rodiny s dětmi, bude při přílivu široký aspoň 7 metrů, při odlivu až 30. V zadní části pláže se plánuje osm metrů široký pruh vyhrazený pro toalety, plavčíky a jiné služby. K moři povedou čtyři přístupová mola.

Celkově bude pláž rozdělena na 780 ohrádek o velikosti 3x3 metry, které půjdou v případě početnější skupiny zvětšit. Pláž by tedy měla pojmout 1560 až 2340 lidí, což je zhruba 50 až 75 % kapacity ve srovnání s předchozími roky.

Také v Itálii plánují na plážích podobná opatření, jako je dostatečná vzdálenost mezi lehátky, vyhrazené cesty k moři či kontrolované fronty k plážovým barům. Podle extrémnějších plánů by zase soukromé plážičky měly být ohrazeny plexisklem, aby se snížilo šíření smrtelného viru.

Fotogalerie
10 fotografií