Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Vidím jen utrpení,“ říká lékařka o děsu v New Yorku. Černý scénář? 2,2 milionu mrtvých v USA

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
1. dubna 2020
17:10

Americké nemocnice se bortí pod přílivem pacientů s koronavirem. O kritické situaci v newyorské nemocnici Brookdale promluvila doktorka Arabia Molletteová. Právě stát New York a jeho stejnojmenná metropole jsou ohniskem nákazy v USA. „Je to jako bitevní pole,“ řekla ve videu Molletteová, záběry sdílela se stanicí CBS. Bílý dům nyní předpokládá až 240 tisíc mrtvých v USA. Donald Trump ale zmínil i černý scénář - 2,2 milionu obětí.

Doktorka Molletteová z newyorské pohotovosti zmínila, že tamní lékaři už jsou zcela zoufalí. „Snažíme se starat o každého, nejen o pacienty s koronavirem, ale o zraněné a také pediatrické pacienty. Máme jen omezení množství prostředků,“ prohlásila lékařka.

Doktoři žadoní o přístroje, hlavně ventilátory, a ochranné oděvy. Situace v New Yorku se každým dnem zhoršuje, což dosvědčují i statistiky. Ve státu je přes 75 tisíc nakažených a 1550 mrtvých, v USA má koronavirus celkem téměř 190 tisíc pacientů, kolem 3500 osob mu podlehlo.

Lékařka: „To nemůžeme vydržet“

„Každý den, když sem přijdu, vidíme jen bolest, zoufalství a utrpení,“ Molletteová nastínila stav v nemocnici Brookdale. Zařízení má kapacitu 370 lůžek, ta byla podle lékařky už dávno překročena, pacienti leží i na chodbách v provizorních postelích. „Denně máme tak 100 nových případů koronaviru a zhruba 70 jiných případů,“ vysvětlila Molletteová. „To nemůžeme vydržet, lidsky ani materiálně,“ dodala.

„Potřebujeme, aby se za nás lidi modlili, aby nás podpořili. Potřebujeme ale hlavně ochranné oděvy, rukavice, roušky, kukly a přístroje, hlavně ventilátory. A když už jsme u toho, potřebujeme víc místa, větší nemocnici,“ uvedla zoufalá doktorka. „Má to na nás šílený dopad, potřebujeme psychickou a sociální pomoc. Není to vůbec jednoduché, den za dnem čelit stejné hrůze,“ prohlásila Molletteová.

Koronavirus zabíjí bez rozdílu

Stejně jako k jiným nemocnicím i u zadního vchodu Brookdale stojí chladící návěs, kam se ukládají těla obětí. „Nikdo není v bezpečí, virus nedělá rozdíly. Nezáleží mu na věku, rase, etniku, na sociální třídě, vašem příjmu nebo zdraví. Zabíjí a zabíjí hodně lidí,“ varovala lékařka.

„Musím chvilku meditovat, alespoň 5 minut, než se vrátím do téhle války, ve které bojujeme. Snažíme se držet nad vodou, abychom se v tom neutopili. Máme strach. Bojujeme za životy svých pacientů, současně ale bojujeme i za svoje životy. Je to těžké. Pak mi skončí směna a já se rozbrečím,“ přiznala Molletteová.

„Snažím se chránit si masku, doma ji vyvařuju, máme jich opravdu málo. Snažíme se ochránit ty prostředky, které máme. Na masku si dávám trochu dezinfekce, ale tyhle roušky mají být jednorázové. Je to pro nás obtížné, ale snažíme se hospodařit s tím málem, co máme,“ doplnila lékařka, přiznala, že nákaza se šíří i mezi zdravotníky.

Lékaře trápí samota

Na jejím videu je vidět, že nemocniční personál použil „něco jako“ krycí fólii na malování, aby oddělil lůžka s nakaženými pacienty. Molletteová připomněla, že nejen pacienti musí tyto těžké chvíle trávit sami. „Rodinu jsem neviděla přes 2 týdny, mluvíme spolu jen po telefonu. Je to náročné úplně pro každého,“ lékařka dodala, že s úzkostmi a strachem jí pomáhají modlitby a meditace.

Hrůzy z pohotovosti Molletteová často sdílí i na svém facebooku. „Ani nevíte, jak často musím vyjít z nemocnice, abych se na chvilku nadechla čerstvého vzduchu. Prosím vás, buďte doma, to pro nás udělejte. Tohle je jen začátek a my už jsme úplně na dně. Nevím, jestli si to uvědomujete, ale my máme taky strach,“ napsala ve svém příspěvku.

Video  Zdravotníci z Karviné neztrácí humor, tančí proti koronaviru.  - město Karviná
Video se připravuje ...

Černý scénář pro USA: Až 2,2 milionu mrtvých

Podle Bílého domu si přitom pandemie nemoci COVID-19 v USA vyžádá 100 000 až 240 000 obětí. Bílý dům to předpokládá podle agentury AP v případě, že budou dodržována stávající preventivní opatření.

Prezident Donald Trump varoval, že zemi čekají dva obtížné týdny, které ale USA překonají. Zároveň vyzval spoluobčany, aby se v zájmu boje proti koronaviru vyvarovali sociálních kontaktů. Tažení proti nákaze je podle Trumpa otázkou života a smrti. „Chci, aby každý Američan byl připraven na těžké dny, které před námi jsou," řekl prezident. „Čekají nás dva velmi obtížné týdny," dodal s tím, že země brzy uvidí světlo na konci tunelu.

Členka krizového štábu Bílého domu Deborah Birxová k odhadovaným obětem řekla, že cílem je sice dosáhnout co nejnižší bilance, ale výkyv v podobě většího počtu mrtvých je možný. Trump poznamenal, že bez dodržování vládních zásad ke zpomalení přenosu infekce by v USA mohlo zemřít až 2,2 milionu lidí.

K preventivním opatřením prezident uvedl, že bude v pořádku, pokud Američané budou na veřejnosti nosit roušky, aby se uchránili před infekcí. Dodal, že vláda zvažuje naprostý zákaz vstupu lidem cestujícím z Brazílie a několika dalších zemí.

montevideo ( 1. dubna 2020 20:38 )

USA náš vzor! Výspa demokracie! Uvidíme, jak jim ta "demokracie" nyní pomůže !

megy ( 1. dubna 2020 20:15 )

Měli by tam odletět pomáhat všechny sérešovo neziskovky, evropský pornohodnoty, čmoudi v plísni, celá demožumpa, kavárna a z chlívku ............... s kým pak budou porovnávat, když tam v tej demo-gracyji všechno demokraticky vychcípe???

anna ( 1. dubna 2020 19:58 )

?!? Beru si příklad a také "věřím", že v Číně bylo jen ca. 82 tis. nakažených ...

samuray ( 1. dubna 2020 18:35 )

Nikomu to nepřeji, ale aspoň zažívají podobné stavy, jako měli lidé v Srbsku, Libyi, Sýrii, Afghanistánu. Snad se jim rozsvítí v hlavách.

Lucio1 ( 1. dubna 2020 18:32 )

Co si vzít třeba příklad z Ruska, dost drastické kroky a přitom pár tisíc nakažených..Izolace Moskvy, přísné tresty při porušení karantény..Na co si tam hrajou, že budou na velikonoce plné kostely? Tak možná mrtvých..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa