Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko jako pozitivní příklad: Americký vědec vyzývá k nošení roušek i jejich domácí výrobě

Autor: jel - 
1. dubna 2020
05:25

Vědec Jeremy Howard z univerzity v americkém San Franciscu napsal pro deník The Washington Post rozsáhlý článek, v němž vyzývá všechny k nošení roušek. Vyvrací tak šířící se pochybnosti o tom, zda je nošení roušek vůbec k něčemu dobré. Howard dává ostatním za příklad Českou republiku.

Profesor z University of San Francisco ve svém článku kritizuje politiky, kteří v USA vyzývají občany k nenošení roušení, protože je to údajně neúčinné. „Při masovém rozšíření viru HIV autority také neříkaly lidem, že by neměli používat kondomy,“ podotýká Howard a nechápe, proč by lidé při globální pandemii viru, který napadá dýchací cesty, neměli používat ochranu.

Howard se domnívá, že země jako Mongolsko, Jižní Korea a Tchaj-wan mají situaci pod kontrolou, protože tamní občané nosí roušky. Počty nakažených jsou proto v těchto státech relativně malé, ačkoliv se nachází blízko k ohnisku epidemie. Vědec doporučuje, aby si lidé roušky doma vyrobili, třeba z bavlněného trika.

„Slyšel jsem také názory, že nošení roušek je v západních zemích  nemožné. Příběh České republiky tento názor vyvrací,“ píše v článku Howard a vyzdvihuje Česko jako pozitivní příklad. Uvádí, že je zde povinností nosit roušky na veřejnosti. Profesor také zmiňuje příklady, jak si lidé sami šijí roušky a rozdávají je potřebným.

„Nejdůležitějším poselstvím, které se šíří po celé České republice je zpráva: 'Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě,'“ píše odborník a vyzývá Američany, aby nosili roušky, a chránili tak své blízké i ostatní.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa