Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Roušky nemají smysl,“ tvrdí WHO. Experti naštvali Prymulu: Kryjí tím jejich nedostatek

Autor: ČTK, for - 
31. března 2020
15:47

Vyjádření Světové zdravotnické organizace (WHO) o nesmyslnosti celoplošného nošení roušek má podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly vést k tomu, aby nebyl jejich nedostatek pro zdravotníky. V Česku tomu tak ale díky užívání látkových roušek není, řekl dnes novinářům. Podle WHO je mají nosit jen nemocní a je riziko nákazy při jejich snímání. Prymula ale řekl, že před vypuknutím příznaků nelze zjistit, kdo nemocný je a kdo ne.

„WHO vydává řadu prohlášení, která jsou možná motivovaná trochu politicky. Politika zatím je, že celosvětově je nedostatek ochranných prostředků. Snaží se, aby ochranné prostředky dominantně zůstaly pro zdravotníky,“ uvedl.

Nošením roušky podle Prymuly člověk nechrání sebe, ale ostatní. „Bariéra snižuje výskyt aerosolu minimálně o 80 procent. Když je budeme nosit všichni, tak padá argument WHO, že budou kontaminované a bude možné se nakazit při jejich snímání,“ řekl náměstek. Přesto ale doporučuje po sundání roušky mytí nebo dezinfekci rukou.

Prymula souhlasí s WHO jen napůl 

S argumentem WHO, že roušku by měli nosit zejména nemocní, Prymula souhlasí. „My ale nevíme, kdo nemocný je. Bezpříznakových může být 30 až 40 procent lidí. Nebo ještě nemají příznaky v inkubační době, virus šíří už 2,5 dne a maximum infekčnosti je 15 hodin před nástupem příznaků,“ uvedl.

Roman Prymula v roušce na tiskovce po jednání vlády Roman Prymula v roušce na tiskovce po jednání vlády | Úřad vlády ČR

Vyjádření v tom duchu, že nevidí smysl v nošení roušek, vydala WHO v pondělí. Podle koordinátora krizové pomoci z WHO Michaela Ryana se při současných opatřeních ve světě vir častěji přenáší doma mezi členy rodin než venku na ulici. Rakousko chce nošení roušek zavést od středy, v Česku platí od 18. března. První potvrzené případy nákazy se v tuzemsku objevily 1. března, po měsíci překročil počet nemocných 3000.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

brano34 ( 1. dubna 2020 07:30 )

Čínský mor je tu po dlouhé době znovu a udeřil nevídanou silou, tak si dýchejte čerstvý vzduch bez roušky, neodrazujte a nekecejte hlouposti.

adamice ( 1. dubna 2020 07:30 )

Piráti chtějí po vládě informace, co se bude dít zítra, za týden, za měsíc.... Bartoš mluví o ''již tak nepřehledné situaci''. Co bude dál ale neví nikdo na světě a vše se řeší za pochodu krok za krokem podle aktuální situace. Fiala z ODS škemrá o spolupráci, ale žádné nápady nemá, jen kritizuje. Naši novináři mnohdy svými vyjádřeními matou lidi. K tomu ještě vyjádření WHO o maskách. Obdivuju naši vládu, že se nenechá rozhodit a dělá co může, aby omezila šíření nového viru a dostala nás co nejdříve zpět do normálu.

Erman ( 1. dubna 2020 01:41 )

Rouška je důležitá zdravotní ochrana pomůcka musí ale být odborně vyrobena. Je až neuvěřitelné jak se česky národ nechal zmanipulovat nějakým hloupým blbcem a vyrábí si roušky doma na kolene. Co vám to dá? Myslíte si ze když si vyrobíte roušku ze starého trička ze zabráníte přenosu viru?

mim33 ( 1. dubna 2020 01:23 )

Jinak kus starého hadru jako u nás si může nasadit každý i v té nejchudší zemí, takže v tom nedostatku jádro sporu opravdu není. Co chybí, jsou kvalitní respirátory pro zdravotnické pracovníky, ale v tomto selhala i naše vláda na celé čáře.

mim33 ( 1. dubna 2020 00:59 )

Prymula je demagog, doporučení WHO není z důvodu problému s nedostatkem roušek, ale protože plošné nasazení považují za více škodlivé než užitečné. O těchto věcech by měli rozhodovat skuteční odborníci a ne komunističtí lampasáci, koneckonců jak to "funguje", ukazuje mizerná česká statistika šíření. Bohužel soudruh Bureš už rozesílá politikům ve světě toto geniální doporučení a hrozí, že se toho další populisté chytnou i jinde. Taková rouška je pěkný sjednocující cejch a brzy se na ní mohou povinně objevit i politická hesla, např. "Ano, už je líp".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa