Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Skripala otrávili jedem z ruského města, uvedli Britové. A našli u něj mrtvá zvířata

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
6. dubna 2018
12:53

Britské tajné služby určily, že nervová látka novičok použitá k otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala (66) a jeho dcery Juliji (33) byla vyrobena v armádních laboratořích v ruském uzavřeném městě Šichany. Dnes to napsal list The Times s tím, že tuto informaci Britové předali svým spojencům. Rusko opakovaně odmítá, že by za otravou Skripalových stálo.

Ruský poslanec Nikolaj Pankov se proti zprávě The Times ohradil a prohlásil, že Šichany jsou součástí Balakovského okresu, což je jeho volební obvod, a proto ví, že chemické zbraně v jeho obvodě nikdy nebyly přechovávány. „Naposledy jsme o vojsku v Šichany slyšeli, když Rusko začalo s procesem ničení chemických zbraní, což bylo před dvaceti lety,“ řekl Pankov. Dodal, že informační válka proti Rusku kvůli případu Skripal stojí na vymyšlených základech.

Původ nervového toxinu

Zpráva britských tajných služeb podle The Times uvádí, že zásoby zjištěné ve městě Šichany jsou mnohem menší, než je třeba pro bojové nasazení, což vede k domněnce, že látka je určena pro cílené operace.

Hamish de Bretton Gordon, který v minulosti vedl britský pluk pro boj proti chemické, biologické a jaderné kontaminaci, podle The Times zprávu tajných služeb viděl a označil ji za velmi přesvědčivou. „Britské tajné služby jasně ukázaly na Rusko a na Šichany,“ řekl.

Tento týden ruský armádní chemik Igor Rybalčenko v ruské státní televizi RT prohlásil, že není možné určit původ látky, neboť komponenty pro její výrobu jsou volně dostupné. Proto podle něj není problém jed připravit v dobře vybavené laboratoři kdekoli na světě. V úterý britská média citovala šéfa armádního výzkumného střediska v anglickém Porton Downu Garyho Aitkenheada, podle něhož britští experti nebyli s to prokázat, že látka použitá proti Skripalovým byla vyrobena v Rusku.

Novičok nebo otrava z ryb?

Julija Skripalová se minulý týden probrala z kómatu, do kterého společně s otcem upadli 4. března v anglickém městě Salisbury. Podle vyšetřovacího týmu se dvojice infikovala nervovým toxinem novičok. Po třech týdnech v bezvědomí se stav Juliji rapidně zlepšil, včera byl zveřejněn její první hovor s rodinou.

Julija Skripalová Julija Skripalová | Reuters

Ruská televize včera přehrála konverzaci mezi Julijou a její sestřenicí Viktoriou. Ještě na počátku minulého týdne dávali lékaři Juliji i jejímu otci minimální šance na přežití a debatovali o dalším postupu v jejich případě. Julijina rekonvalescence je rychlá a sama už mluví o připuštění z nemocnice. Kauza Skripalových rozpoutala diplomatickou válku mezi Ruskem a Británií. 

Obě strany se pevně drží svého scénáře, Londýn viní Moskvu, ta vinu popírá. Rozhovor mezi ženami ale do případu vnesl jiné světlo. Krátce po něm se Viktoria nechala slyšet, že Julija a její otec „můžou trpět otravou z jídla, pravděpodobně z nějaké ryby“.

Skripalová zůstává v nemocnici

Není jasné, zda toto své sestřenici sdělila sama Julija, nebo zda Viktoria pouze opakuje něco, co jí nadiktovala ruská vláda. Skripalova neteř během vyšetřování otravy pravidelně komunikuje jak s ruskými, tak se západními médii.

Julija Skripalová zůstává hospitalizovaná a pod pečlivým dohledem lékařů, její stav sleduje také britská vláda. Nechala se slyšet, že krátce po probuzení byla „dezorientovaná“, dodala také, že jí nějaký čas nedocházela závažnost celé situace. Včera bylo jejím jménem vydáno prohlášení, ve kterém žádá o soukromí. Ruská média okamžitě poukázala na to, že ho musela sepsat britská vláda, která chce zamezit kontaktu mezi Julijí a její ruskou rodinou.

Viktoria prohlásila, že její postoj je neutrální, jde jí hlavně o to, aby se oba její příbuzní uzdravili. „Ano, chci znát pravdu, ale přednější je jejich zdraví,“ uvedla, zdá se však, že přijala ruskou verzi celé události. Po telefonu s Julijí dokonce tvrdila, že Skripalovi nemohli být otráveni novičokem, že šlo o otravu z ryb.

Postoj Ruska

Je možné, že Rusové zneužívají Viktorii, aby získali přístup ke Skripalovým. Světu se zároveň snaží prezentovat jako oběti, které Británie bezdůvodně obvinila z pokusu o vraždu. Ruský velvyslanec v Británii si už několikrát stěžoval, že Skripalovi jsou ruskými občany, ale konzul k nim nemá žádný přístup. Jejich otravu nazval „tragickou nehodou“. Zdůraznil také, že Viktoria má právo vidět svou rodinu a Británie by jí měla udělit vízum, dodal, že on sám jí zajistí cestovní výdaje, ubytování a veškerý transport po Británii.

Rusko zřejmě Viktorii monitoruje, příkladem je to, že její hovor s Julijí byl nahráván. Britská vláda stále oficiálně nepotvrdila, že k hovoru skutečně došlo. Obě strany zřejmě vyčkávají, jakým směrem se bude situace vyvíjet.

Osud Skripalových zvířat

Viktoria Skripalová už několikrát vyjádřila svoje pochybnosti o tom, že její příbuzní byli otráveni novičokem u Skripala doma. Tvrzení vysvětlila tím, že kdyby tomu tak bylo, infikovala by se i Skripalova domácí zvířata. Policejní zprávy se ale jen krátce zmínily o jeho kočce, osud dalších mazlíčků byl neznámý. S touto variantou pak pracovalo i ruské ministerstvo zahraničí. Vyšetřovatelé se proto rozhodli zveřejnit, co se s kočkou a morčaty stalo.

Skripalova perská kočka Nash Van Drake byla předána do péče veterinářů, podle nich byla „rozrušená“ a přestala jíst. Lékaři se proto rozhodli ji utratit. Obě Skripalova morčata bohužel také zahynula. Když vyšetřovací tým do domu exagenta pustil veterináře, našli zvířata mrtvá v kleci. Ani jeden ze Skripalových mazlíčků nezemřel na otravu novičokem. Morčata zahynula kvůli nedostatku vody.

Vše o otravě ruského agenta Sergeje Skripala čtěte zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zdeněk Kopečný ( 7. dubna 2018 14:22 )

Nesežrala ta kočka nakonec tu zkaženou rybu namísto novičoku?

Antonin Blaha ( 6. dubna 2018 19:20 )

 Boze uz nic prosim nezverenujte,to uz neni ani fraska co soudruzi s Anglie predvadi.😂😂😂😂😂😂

borjar ( 6. dubna 2018 16:19 )

Ověřené zprávy britských tajných služeb , dodal Gazdík s Kalouskem a Stropnický .

kukuku ( 6. dubna 2018 15:23 )

Když ve starém Římě nenašli žádné dráty, tak to prokazuje, že již staří Římané znali bezdrátovou telegrafii.

Deneček ( 6. dubna 2018 15:11 )

CIA ho nějak špatně namíchala,když Skripal a jeho dcer jsou již v pohodě.

Zobrazit celou diskusi