Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman má už náhradníka za Soukupa? A popřel rvačku před svým koncem na Barrandově

Aktualizováno -
20. ledna 2020
09:45
Autor: Mii, sab - 
19. ledna 2020
19:20

Miloš Zeman odmítá, že by za jeho koncem na TV Barrandov byly spory a rvačka, jak se spekulovalo. Rozhovory s Jaromírem Soukupem zkrátka již nebyly „šťavnaté“, míní prezident, kterého by měl nyní častěji zpovídat Luboš Xaver Veselý na Českém rozhlasu. Šlo by o návrat do veřejnoprávního média po delší odmlce - a poté, co se Zeman v rádiu dopustil známých sprosťáren včetně „k*nda sem, k*nda tam“. Vedle toho se nyní v Press klubu na Frekvenci 1 Zeman vyjádřil i ke kongresu ODS a znovuzvolení Petra Fialy či k ohromné zakázce 400 milionů korun za systém pro elektronické dálniční známky.

Miloš Zeman promluvil v neděli poprvé osobně před veřejností o zprávě, která překvapila diváky jeho pravidelného čtvrtečního vystoupení na TV Barrandov.

S rokem 2020 se totiž na obrazovky Týden s prezidentem nevrátil a Hrad další natáčení rozhovorů se šéfem TV Barrandova Jaromírem Soukupem odmítl, ačkoli o něj Soukup žádal.

Prezident však zároveň odmítl, že by důvodem byla údajná rvačka, jak se spekulovalo na českém internetu. „Z mé strany určitě ne, a ani nevím o tom, že by byla hádka mezi Soukupem a jakýmkoli pracovníkem z mého okolí,“ uvedl Zeman.

Dle spekulací se měl Soukup dostat do konfliktu s ekonomickým poradcem prezidenta Martinem Nejedlým. Ten to označil za nesmysl, ani podle bývalého boxera Soukupa na pěsti nedošlo.

Místo Soukupa častěji s Xaverem

Zopakoval vyjádření svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, že pořad vyčerpal svůj potenciál. Rovněž odmítl, že by pravidelné posezení vyžadovalo velké množství energie. „Nebylo to primárně náročné, ale témata se opakovala a už to nebylo tak šťavnaté,“ prozradil Zeman. Slíbil, že ho nyní budou lidé potkávat ve více médiích. I na Blesk.cz, kde má pravidelný pořad.

Místo Jaromíra Soukupa by nyní mohl častěji zpovídat v Českém rozhlasu prezidenta Luboš Xaver Veselý. „Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral mi teď navrhl další mediální výstupy s Lubošem Xaverem Veselým, kterého mám rád a těším se na to,“ řekl Zeman.

Video  Luboš Xaver Veselý na pohřbu Gotta: Známý moderátor se na Žofín nedostal! 
Video se připravuje ...

Vedle toho se čile spekuluje, zda další Zemanovy mediální aktivity nezamíří i na TV Nova, kterou koupila finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„Omezím se na konstatování, že nyní pracujeme na inovovaném a zajímavém plánu pravidelných mediálních aktivit pana prezidenta. Plán bude zahrnovat osvědčené i nové pořady,“ uvedl minulý týden Blesk Zprávám Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Ovčáčkův vzkaz a Soukupova lítost

Právě Ovčáček pak 15. ledna zaslal Soukupovi dopis, ve kterém ho oficiálně seznámil se Zemanovým koncem na Barrandově.

„Dospěl jsem k závěru, že pořad ′Týden s prezidentem′ na TV Barrandov již vyčerpal svůj potenciál a nemůže tedy přinést nové impulsy,“ vzkázal Ovčáček a děkoval Soukupovi za  „profesionalitu, vstřícný přístup i čas věnovaný pořadu“.

Mirek Topolánek tvrdil na twitteru: Za konec Zemana u Soukupa může rvačka. Soukupa s Nejedlým Mirek Topolánek tvrdil na twitteru: Za konec Zemana u Soukupa může rvačka. Soukupa s Nejedlým | Twitter

„Rozhodnutí prezidenta po 3 letech ukončit natáčení pořadu Týden s prezidentem plně respektuji. Osobně je mi to líto,“ reagoval Soukup, který rázem přišel o svou vlajkovou loď a notnou porci exkluzivity. Soukupy zbyly co se politického obsahu týče jeho Duely Jaromíra Soukupa, do kterých s oblibou zve zástupce ANO či šéfa SPD Tomia Okamuru.

Mimochodem - na padesátinách Jaromíra Soukupa nechyběli loni Zeman, Nejedlý, Okamura, ale ani tehdy ještě první dáma ODS Alexandra Udženija, které však v dalším působení v tandemu v čele strany s Petrem Fialou vystavil stopku víkenový kongres občanských demokratů.

Na oslavě padesátin Jaromíra Soukupa nechyběli ani Jaroslav Faltýnek (ANO) s partnerkou Martinou a Alexandra Udženija (ODS) Na oslavě padesátin Jaromíra Soukupa nechyběli ani Jaroslav Faltýnek (ANO) s partnerkou Martinou a Alexandra Udženija (ODS) | TV Barrandov

Zeman v minulosti označoval Soukupa za svého přítele. Právě během padesátin Jaromíra Soukupa měl prezident projev, ve kterém mj. říkal: 
„Nebudu opakovat svůj omšelý bonmot, že při padesátých narozeninách končí puberta. Místo toho Ti, Mirku, řeknu něco, co nemohu říci nikomu jinému než Tobě. Prožili jsme spolu desítky televizních diskuzí, a já jsem po těchto desítkách si Tě začal vážit, ale nejen to, začal jsem Tě považovat za svého přítele a doufám, že totéž platí i z Tvé strany.“

„Na rozdíl od novinářů, jimiž pohrdám, jsi člověk, který je vždy připraven, netrpí přehnaným sebevědomím a při diskuzi přemýšlí a říká argumenty a poslouchá argumenty druhé strany (...) Soukup je jenom jeden,“ říkal také Zeman, který se však s rokem 2020 rozhovorů se svým oblíbencem vzdal.

Miloš Zeman na padesátinách Jaromíra Soukupa Miloš Zeman na padesátinách Jaromíra Soukupa | TV Barrandov

Vyznamenání pro hrdinu z Vejprt a e-shop jako tunel

Vedle toho Zeman začátkem Press klubu zmínil tragédii, ke které došlo v neděli ráno ve Vejprtech na Ústecku. Zeman o ní podle svých slov bude telefonicky mluvit v pondělí s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Pozůstalým vyjádřil upřímnou soustrast.

Hrdinný hasič, který z ohně vytáhl deset lidí a pak sám skončil v nemocnici, protože se nadýchal ohně, si dle jeho názoru zaslouží Medaili Za hrdinství. Při příštím předávání mu ji proto udělí.

Zeman se v Press klubu vyjádřil také k v posledních dnech kritizované zakázce ministerstva dopravy. Prodejní systém na elektronické dálniční známky měl resort vyjít na 400 milionů korun. Prezident ocenil nabídku programátorů, kteří se nabídli, že to udělají pro stát zadarmo.

„Já si myslím, a toto je krásny příklad, že v některých případech dochází k tunelování české ekonomiky nabídkou informačních systémů, které jsou výrazně předražené,“ řekl prezident. Podobný systém na elektronické dálniční známky mají podle Zemanových slov i na Slovensku, jak ale řekl, náklady tam byly třikrát nižší.

S Fialou si tykají

Sobotní kongres ODS Zeman příliš komentovat nechtěl. Prezident si stojí za svými slovy, že nechce mluvit o jiné politické straně než ČSSD, kterou dříve vedl. Nicméně je přesvědčen, že je chybou, že občanství demokraté si na kongres nepozvali i zástupce vládních stran, jen dalších opozičních pravicových uskupení.

Zeman zmínil i komentář staronového předsedy ODS Petra Fialy, který dříve řekl, že si obrazně přeje vejít do Strakovy akademie předním vchodem. „Blahopřeji Petru Fialovi k jeho zvolení předsedou, nicméně zatím to nevypadá, že by mohla (ODS) vstoupit do Strakovy akademie hlavním vchodem, spíše to vypadá jako vedlejší vchod,“ řekl prezident.

Video  Prezident Zeman o Válkové, kauze Alexie, polibku dcery i tanci s Babišovou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman také odhalil podrobnost ze svého vztahu s šéfem partaje. „Já se znám s Petrem Fialou dlouhá léta, ještě z dob, kdy byl ministrem školství. Musím přiznat, že si tykáme. V každém případě jsem ochoten spolupracovat s jakýmkoli vítězem voleb,“ odpověděl Zeman na dotaz, zda by ho v případě vítězství ve volbách jmenoval premiérem.

Spory v Praze? Hřibovi doporučuje ekonomický kurz

Prezident nevynechal ani téma posledního sporu v hlavním městě. Čínská finanční metropole Šanghaj oznámila, že pozastavuje oficiální styky s Prahou. Důvodem je její partnerská smlouva s tchaj-wanskou metropolí Tchaj-pejí, kterou Čína považuje za jednu ze svých provincií.  Krok Šanghaje se podle prezidenta Miloše Zemana dal čekat. K omezování leteckého spojení podle prezidenta vedou aktivity pražského primátora Zdeňka Hřiba.

Když primátor řekl, že čínští turisté Česku nic nepřinášejí, působilo to prý na prezidenta, jako kdyby hlava Prahy neznala základní ekonomická data. „Přínos čínských turistů je několikanásobně vyšší než třeba turistů ruských,“ řekl Zeman s tím, že se snížení jejich počtu podepíše i na placení daní, které jdou částečně i do pražského rozpočtu. Prezident řekl, že by primátorovi Hřibovi prospěl ekonomický kurz. Prý by mu ho snad jako bývalý ekonom dal sám. „Myslím ale, že by byli povolanější a schopnější lektoři, kteří by ho to naučili,“ dodal Zeman.

Křeček už práva hájil, argumentuje hlava státu

Ke kauze Heleny Válkové, o které vyšlo najevo, že spolupracovala s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který mimo jiné poslal na smrt Miladu Horákovou, se v posledních dnech vyjádřil i ministr kultury Lubomír Zaorálek. Válková podle něj ztratila autoritu a věrohodnost a neměla by nadále být ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

„Za prvé mu do toho nic není,“ reagoval prezident a pak dodal, že premiér Babiš řekl, že je s prací Heleny Válkové v této funkci spokojen. Sám navrhuje jako kandidáta na ombudsmana Stanislava Křečka. „Byl dlouhodobý předseda sdružení na ochranu nájemníků. Tedy to, co je ombudsman, ten má chránit práva,“ řekl Zeman a dodal, že v 90. letech byli nájemníci slabší stranou než majitelé domů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hast ( 20. ledna 2020 15:24 )

Satanas jste nebezpečný vůl.Vy musíte mít těžký život,když takhle uvažujete.

xiioma ( 20. ledna 2020 12:51 )

Zeman vyčerpal svůj potenciál a nemůže tedy přinést nové impulsy.

anna1234 ( 20. ledna 2020 12:42 )

.. Kubera už nepojede nikam

corsa ( 20. ledna 2020 11:58 )

Redaktore, proboha! ….z Xaverem.....???? To myslíte vážně, že neznáte sedmý pád????

Uživatel_5357732 ( 20. ledna 2020 11:28 )

Xaver je jeden namyšlený nikdo, který běhá z místa na místo, aby se chytil. Na jeho rozhovory určitě koukat nabudu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa