Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Staronový šéf ODS Fiala pro Blesk: O novém miminku, podpoře manželky a snu být premiérem

Autor: Jakub Veinlich - 
19. ledna 2020
05:00

ODS vstupuje do nové éry. Ve vedení jí chybí žena. Alexandra Udženija neobhájila pozici první místopředsedkyně a žádná jiná dáma se do vedení nejsilnější opoziční strany nedostala. Znovuzvolený předseda Petr Fiala to ale nevidí jako handicap. V rozhovoru pro Blesk Zprávy naznačil, jak chce občanské demokraty dostat zpět do vlády, promluvil také o novém miminku ve straně i své manželce, která ho podporuje.

„Je to nesmírně silný mandát a nesmírně si ho vážím,“ reagoval Petr Fiala v rozhovoru pro Blesk Zprávy bezprostředně po svém čtvrtém zvolení do čela občanských demokratů.

Než svůj mandát obhájil, tak i on trochu vybočil ze svých „slušných“ kolejí a trochu si zarebeloval. Jednací řád kongresu mu totiž umožňoval vystoupit s maximálně 25 minutovým projevem, jeho řeč ale trvala 41 minut. A delegáti ho přerušili 32krát potleskem.

„Snad mi to i kolegové prominuli a z reakcí na ten projev vím, že jej lidé poslouchali nejen tady v sále, a z toho mám radost,“ věří Fiala, že mu kolegové jeho drobný prohřešek odpustí.

To, že si je svým příliš dlouhým vystoupením nepoštval proti sobě, se ukázalo vzápětí, když byl 470 hlasy opět zvolen předsedou ODS. Už počtvrté. Poprvé to bylo v roce 2014 v Olomouci.

Video  Rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialovou po jeho znovuzvolení.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Za hlavní cíl své další dvouletky si vytkl Fiala Strakovu akademii. Tedy výsledek v parlamentních volbách v roce 2021 alespoň takový, aby se ODS podílela na sestavování příští vlády.  I proto Fiala na kongresu představil základní programové body pro příští období a slíbil svým spolustraníkům opětovné výjezdy mezi lidi, nebo složení kandidátek pro krajské a senátní volby nejpozději do května letošního roku. O tom, jestli například půjde ODS do voleb do Poslanecké sněmovny s dalšími pravicovými stranami, nebo sama, chce mít Fiala  jasno nejdéle do Vánoc.

„V příštích čtyřech letech, když budeme ve vládě, chceme investovat o 300 miliard korun víc, aby to fungovalo. To znamená 3% HDP,“ dodal Fiala, který i když kritizoval vládu, ani jednou v projevu nepoužil jméno Andreje Babiše.

Video  Petr Fiala nový předseda  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

29. kongres ODS se konal oproti původním plánům v Praze – nové koncertní hale v Libni. Původně se přitom měli straníci sjet do Ostravy. I tak ale bylo jednání více než dlouhé. Až teprve v osm hodin bylo jasné, kdo bude tvořit nový Fialův tým. Čerstvou posilou dosavadních místopředsedů bude nově Alexandr Vondra. „Havloid je zpět a hlásí se do služby,“ přihlásil se o místopředsednický post ve svém projevu někdejší vicepremiér nebo spolupracovník bývalého prezidenta Václava Havla.

Fiala o novém miminku

Jednání ODS sledovala už jen na dálku žena, která doprovázela především Petra Fialu téměř na každém kroku. Teď má ale tisková mluvčí strany Jana Havelková úplně jiné starosti. Jak se pochlubila Blesk Zprávám, těsně po Vánocích přivedla na svět svou prvorozenou dceru.

„Róza se narodila na Tři krále a je to veselé a šikovné miminko. Užíváme si spolu a s tatínkem každou chvilku a máme se moc fajn,“ prozradila.

A k radostné události už podle svých slov stihl pogratulovat Havelkové také už i její někdejší šéf Petr Fiala.

„Stihl jsem jí gratulovat, mám z toho radost a obdivuji, že v těch náročných chvílích brzy po porodu sleduje kongres ODS,“ byl potěšený Fiala.

Video  Pavel Novotný emotivní projev  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Kongres občanských demokratů sledovala také Fialova žena. Ne přímo v pražské hale, ale na dálku.    

„Moje žena je doma, ale samozřejmě sleduje, co se tady děje, nepochybně mě podporuje, už jsme si i psali a podpora nejen mé ženy, ale i mých dětí je pro mne velmi důležitá,“ cení si rodinného zázemí Fiala.

I když si Fiala cení žen, které ho podporují a které ho během jeho politické kariéry podporují a spolupracují s ním, ženský element tentokrát ve vedení ODS není. Po té, co Alexandra Udženija neobhájila post první místopředsedkyně strany, kryjí záda Petru Fialovi samí muži.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 20. ledna 2020 08:55 )

Ještě vám nedošlo, pane profesore, že ten sen vám sfoukl váš řeporyjský oblíbenec na sobotním kongresu? Ostatně, nepoučil jste se ani z minulých voleb, kdy jste vandroval do Babiše a vyhlásil že s ANO jednat nebudete. Po volbách jste naříkal, že oni nechtějí s vámi jednat. Dnes děláte to samé.

karambol ( 20. ledna 2020 07:40 )

pakáž­,zlo­děj,tu­nelář­,kmo­tr,u­davač­,podra­zák,kř­ivák­,znač­ka ODS

jindrich sper ( 19. ledna 2020 19:45 )

Zprava je dobre...dobre nabehnuti na vidle !

lev35 ( 19. ledna 2020 19:28 )

ODS-Stali se směšným spolkem viz.- přibarvený blb Stanjura který si ulpívavě myslí že musí být ministr kreaturaNovotný obecní blbečekVyskoč-Vystrčil atp...o samotném Fialovi nemluvě

Welcome11 ( 19. ledna 2020 18:59 )

No pod timhle brejlatym slizounem ani nelze čekat seriozní diskuse,nez je zde...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa