Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

První dáma ODS chce do vlády, „bručoun“ Vondra křeslo. S čím vyrukoval Novotný?

  • Autor: ČTK,simao - 
    16. 1. 2020
    22:46

    Šéf ODS Petr Fiala se netají ambicí stát se premiérem. I první dáma ODS Alexandra Udženija vyhlašuje jasný cíl - ODS se chce vrátit zpět do vlády. ANO nevadí, Andrej Babiš však ano, upozorňuje Udženija, která sama zvažuje kandidaturu do Sněmovny. To jiná výrazná tvář občanských demokratů Pavel Novotný před sjezdem slibuje, že bude především zticha. V ODS vedle toho před kongresem zažili i radost - přiletěl čáp. Respektive vrána.

  • 1.Udženija: Chceme vrátit ODS do vlády

    Není možné vymezovat se jen vůči Andreji Babišovi. To vzkázala v rozhovoru pro novinky.cz první dáma ODS Alexandra Udženija před stranickým kongresem.

    „Máme udělat všechno pro to, abychom byli ve vládě, a hodit některé osobní animozity za hlavu,“ podotýká. Ve vládě třeba i s hnutím ANO? „Není problém hnutí ANO. Problém je osoba premiéra Andreje Babiše, který s sebou táhne svoje kauzy a tváří se jakoby nic,“ říká pražská politička, která na přímý dotaz, zda by šla do vlády s Babišem, uvedla: „Nechci se nadále jen vůči někomu vymezovat, není to státnické.“

    Udženija: Fiala prokázal velkou odvahu

    Udženija se přitom zastává i současného šéfa ODS Petra Fialy. Nevidí důvod pro změnu. „Všichni si v celé ODS vážíme toho, že si v těch nejtěžších časech stoupnul před členskou základnu a řekl, já do toho jdu s vámi. To chce velkou odvahu a odhodlání. Druhý aspekt je, že není důvod to v tuto chvíli měnit. Petr Fiala je člověk na svém místě. Je to klidná síla, lidé si ho váží, respektují ho, nemá žádné problémy z minulosti. Zatím v každých volbách ODS pod jeho vedením posílila,“ upozorňuje, byť přiznává, že nejde o takové posílení, jako patrně někteří členové čekají.

    „To, že říká, že by chtěl být premiérem, je zcela logické. Musíme udělat všechno pro to, abychom se přiblížili hnutí ANO nebo ho porazili. V případě, že se to nepovede, musíme udělat všechny kroky k tomu, abychom měli koaliční potenciál. Pro naši zemi by bylo dobré, aby se ODS vrátila do vlády,“ dodává Udženija.

  • 2.Vondra: ODS mám rád, měnit se nebudu

    Udženija je jedinou ženou v současném vedení ODS. Před dvěma lety pozice obhájili jak Petr Fiala a ona, tak i místopředsedové Evžen Tošenovský, Martin Kupka a Miloš Vystrčil, mezi něž přibyl Martin Baxa. Změny se však čekají právě na těchto místech. O slovo se hlásí europoslanec a exministr Alexandr Vondra.

    Tvrdí, že původně o nominaci neuvažoval a neucházel se o ni. „Přes Vánoce jsem se rozhodl, že na nabídku kývnu, protože tu stranu mám rád. Když si myslí, že můžu pomoct, pokusím se o to. Ale je otázkou, jestli budu zvolený,“ řekl Vondra Deníku N.

    Vondra: Mohu působit jako bručoun

    „Už jsem starší člověk. Na někoho můžu působit jako bručoun,“ podotkl. Nominací nakonec posbíral více, Vondra přitom míní: „Možná je poptávka po razantnějším způsobu vyjadřování. Politika není jenom poezie, je to občas i tvrdý střet.“

    Šéfa strany Fialu, někdejšího rektora se zálibou ve čtení knih, však Vondra uznává, podle europoslance totiž vrátil straně vážnost a důstojnost, dal ji do pořádku. „Rozhodně nebudu své názory uhlazovat nebo měnit. Budu říkat, co říkám stále,“ slibuje přitom Vondra.

    Video  Studio 17. listopad: Alexandr Vondra  - redakce Blesk
    Video se připravuje ...

  • 3.Šijí dál do Babiše. Ten jim to vrací

    Kritika Babiše ze strany ODS je však poměrně silná a neutichá. Právě Vondra se do Babiše pouští často, upozorňuje na to, že premiér má svůj byznys postavený na dotacích. „Vládne nám estébák a jeho tisk,“  říkal Vondra v srpnu 2019.

    Na Babiše útočí nejen střetem zájmů

    Šéf strany Fiala nezůstává pozadu. „Není normální situace, že premiér má k dispozici část mediálního trhu. Není normální, že se v centru Prahy sejde několik desítek tisíc lidí a druhý den je v médiích holdingu Agrofert hlavní zpráva o nějakých polských odpadcích... S tím se samozřejmě pere těžko. Já si ale nestěžuju, bojujeme s tím. Na druhé straně poslední volby ukázaly, že jsme schopní se s Babišem poprat,“ řekl loni v květnu a do Babiše šije dál, hovoří o přetrvávajícím střetu zájmů.

    „Ten pán ze Slovenska, který se v 80. letech promenoval s estébáky někde v Ženevě a Maroku, když my jsme tady s Jáchymem Topolem a Petrem Placákem roznášeli letáky a mobilizovali lidi, abychom tady měli svobodu a demokracii, mi nemá co radit, ani co hodnotit,“ říkal Vondra o Babišovi během eurovoleb pro iRozhlas.cz.

    Video  Fiala (ODS): Je nepřitelné, aby trestně stíhaný člověk vedl vládu. Ať Babiš skončí  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Babiš vrací údery děním kolem ProMoPro

    Premiér na to reagoval slovy: „Je to člověk z mého pohledu, který je tady v politice dlouho a pravděpodobně se neumí živit jiným způsobem, než být v politice.“ Babiš upozorňuje pro změnu na Vondrovu roli při předsednictví EU a kauzu ProMoPro, což byla společnost, která od Úřadu vlády tehdy bez výběrového řízení vyinkasovala za dodávky audiovizuální techniky přes půl miliardy korun.

    Babiš pak čas od času připomene, že ODS již spolu s ANO mohla vládnout. Stejně tak při posledním Ptám se, pane premiére ve studiu Blesku v obraně na kritiku Fialy, že vláda podporuje KSČM, šéf ANO říkal: „Proč se diví Petr Fiala? Vždyť měl nabídku jít do vlády. 24. října 2017 jsme mu řekli - máme stotrojku. Mohl být ve vládě, mohl být místopředseda vlády, ministr zahraničních věcí, mohli mít resorty různé. My jsme s někým tu důvěru museli získat.“

    Fiala však Babiše opakovaně označuje za slabého premiéra. A tvrdí, že by byl premiérem lepším.

    Video  Šéf ODS Fiala: Babiš je slabý premiér, já bych byl silnější  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Fiala: ODS není mrtvá. A chceme zvítězit

    Na budoucnost hledí s optimismem i šéf ODS Fiala. Ten se nyní dle svých slov zaměřuje především na sněmovní volby 2021. „Vůbec neposlouchejte ty, kteří říkají, že „to nedáme“. Kolikrát jsem slyšel, že prý „ODS je mrtvá“. Pak jsme posílili a stali se druhou nejsilnější stranou,“  upozorňuje na svém facebooku před stranickým kongresem.

    „Když teď někdo říká, že ve volbách do Sněmovny „nemáme šanci“, mohu nad tím mávnout rukou. Jsou to nesmysly. Směřujeme k jasnému cíli: změnit situaci v této zemi po sněmovních volbách,“ vyhlašuje sebevědomě.

    Ve čtvrtek večer pak členům ODS vzkázal: „Zrovna pracuji na svém projevu na sobotní kongres. Ještě není úplně hotový, ale o tom, jakou chci ODS, mám jasno: silnou a energickou, aby vítězila. Plnou výrazných osobností a odborníků, kteří zajistí, aby také Česká republika vítězila. S jasným, reálným a rozumným programem, díky kterému se lidé budou mít lépe.“

    Video  Petr Fiala na Národní třídě  - Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 5.Střet se zakladatelem Klausem seniorem

    ODS má za sebou však také poměrně rušné období, v době, kdy občanští demokraté slavili výsledky voleb do EP, se museli vyrovnávat s vyloučením jedné z výrazných tváří strany, poslance Václava Klause mladšího. Ten musel řady ODS opustil loni v březnu, kdy její vedení konstatovalo, že se se stranou již déle názorově rozchází.

    Bezprostřední příčinou bylo Klausovo vystoupení ve Sněmovně, kde přirovnal schvalování zákonů kvůli předpisům EU k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů.

    Střet s Klausem seniorem

    V červnu pak Klaus mladší založil vlastní hnutí Trikolóra, kam přešli další členové, včetně poslankyně Zuzany Majerové Zahradníkové. Na synův rozchod s ODS reagoval i její zakladatel Václav Klaus. „Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno nebo je nikdy nesdíleli,“ řekl exprezident.

    Jeho slova ale ostře odmítl Fiala. „Pokud se někdo odklonil od původní ODS, nebylo to současné vedení ODS, ale bohužel Václav Klaus,“ prohlásil.

    Video  Kalousek dostal na Národce pusu. Klause mladšího drsně vypískali, v náručí chránil dceru před davem  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 6.Novotný slíbil klid. A zmínil mytí p*dele

    Uvolněné místo po Václavu Klausovi ml. jako by v poslední době čím dál tím více zabíral nováček na politické scéně - starosta Řeporyjí Pavel Novotný, který v druhé půlce loňského roku rozpoutal přestřelku s Rusy. Kvůli pomníku vlasovcům vystoupil i v ruské státní televizi v bizarním pořadu, kde se nadávkami a urážkami nešetří, před ruskou ambasádu přijel v multikáře, která tam vezla dopis prezidentovi Vladimiru Putinovi. Jenže tenhle radikální přístup ne každému ve straně zavoněl. Našli se i kritici Novotného „exhibice“.

    Video  Starosta Řeporyjí Novotný: „Jsem šílenec a všechno je mi jedno.“  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

    Novotný: Štvou mě ti, co mi myjí p*del

    „Volají novináři a vyzvídají, co chystám na kongres ODS. Odpovídám, že jsem sice měl slabší chvilku na twitteru, ale reálně chci potěšit předsedu a tedy být především potichu a hodný. Jejich zklamání je opravdu velké. A nevěří mi to,“ uvedl na twitteru Novotný. Právě Fiala byl za Novotným na vizitě přímo v Řeporyjích.

    Novotný přitom onou slabší chvilkou myslel příspěvek, ve kterém v úterý „střílel“ do vlastních řad. „Už mě štve jak půlka strany řeší Novotného, namísto aby pět minut času, co mi myjí p*del, věnovali přemýšlení nad tím, jak oni dokáži prodat svou práci, co mohou dát ODS. “Slabý Fiala, nahý Novotný, nijaká Udženija a tím sebereflexe končí. To jsou někteří rychle hotoví..,“ čertil se syn známého baviče a někdejší novinář.

  • 7.Lídři ODS: Od Klause po Fialu

    Sjezd ODS jinak velká překvapení neslibuje. Předseda nemá protikandidáta, ODS od jejího vzniku přitom vedlo 5 mužů. Václav Klaus od 21. dubna 1991 do 15. prosince 2002, Mirek Topolánek od 15. prosince 2002 do 12. dubna 2010, Petr Nečas od 20. června 2010 do 17. června 2013, Martin Kuba coby první místopředseda pověřený řízením strany od 17. června 2013 do 18. ledna 2014 a právě Petr Fiala, který je v křesle předsedy již od 18. ledna 2014.

    Video  Václav Klaus o listopadu ´89: Havel prezidentem? To snad ne, zhrozil jsem se tenkrát  - redakce Blesk
    Video se připravuje ...

  • 8.Ve vládě naposledy 10. července 2013

    Současná ODS touží po návratu do vládní lavice, zkušenosti s vládními angažmá má přitom bohaté. Jak vypadaly jednotlivé koalice, ve kterých figurovala? A od kdy do kdy byly u moci?

    2. července 1992 až 4. července 1996 - koalice ODS, ODA a KDU-ČSL; premiérem byl Václav Klaus.

    4. července 1996 až 2. ledna 1998 - koalice ODS, ODA a KDU-ČSL v čele s Klausem; 30. listopadu 1997 podal Klaus demisi celé vlády a prezident ji pověřil výkonem funkce do jmenování nové vlády.

    4. září 2006 - 9. ledna 2007 - menšinová vláda ODS (doplněná o nestraníky) v čele s Mirkem Topolánkem. Tato vláda však 3. října 2006 nezískala důvěru Sněmovny a 11. října podala demisi.

    9. ledna 2007 - 8. května 2009 - koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených; premiérem byl Mirek Topolánek.

    13. července 2010 - 10. července 2013 - koalice ODS, TOP 09 a LIDEM (do rozpadu strany Věci veřejné byla součástí koalice tato strana); premiér Petr Nečas.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ovarek ( 19. ledna 2020 22:31 )

Volíš KDU? či koho?

ovarek ( 19. ledna 2020 21:50 )

Řeporyje si za něho polepšily!!

mikima2 ( 19. ledna 2020 18:13 )

ODS si s Novotným parádně zavařila. Tomu debilovi nejde o nic jiného než o zviditelnění a o prachy a na celou ODS z vysoka kálí. Nechápu. jak mu mohli tak naletět. Normálně myslící člověk by si o toho blba neopřel ani kolo.

Fialovej-hnus ( 19. ledna 2020 14:42 )

Ta ODSka je fakt ubohost sama... Vondra, Topolánek, Langr, Benda, Bendl, Němcová, Stanjura, Novák­..No­votný­....­.stra­ka vedle straky.A ještě mají tu drzost kritizovat nejlepšího Babiše...! Zavřel vám kohouty, co? Hnusáci hnus­ný..­.nenaž­raný­...
Kazdé ráno dekuji Bohu za našeho p. Babiše a p.Zemana 👍❤
Žumpa Blesk se bojí přispěvků kde se zaslouženě chválí uspěchy p. Babiše a Zemana, ale piše se pravda na ostatní žumpu slunič­kařskou­...ka­varen­skou­🤮👎

cezar8 ( 18. ledna 2020 19:00 )

marmat zdravím - Fiala opět planě žvaní, a Novotného snad ani komentovat nejde, lidi už prokoukli ty laciný žvásty těchto parazitů. Nic rozumného, co by bylo pro tento stát přínosné jsem od voleb od ODS nezaznamenal. Pouze to, že jejich heslem se stalo: antibabiš, provokace, kritika a podlost....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa