Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

11 let od trestu pro žháře z Vítkova: Čtveřice neonacistů hodila do domu zápalnou láhev, Natálka (13) trpí dodnes

Autor: VaB - 
20. října 2021
05:07

Byla to noc, která početné rodině z Vítkova změnila celý život. Čtveřice neonacistů v roce 2009 hodila zápalnou láhev do okna, které vedlo do pokoje tehdy dvouleté Natálky. Utrpěla popáleniny na 80 % těla, i přesto přežila. Přesně před 11 lety soud útočníky odsoudil. Všichni byli obviněni z pokusu o vraždu, tři dostali 22 let, čtvrtý 20 let. Polovinu trestu už mají za sebou.

Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš. Čtyři muži, čtyři jména, jedna zápalná láhev a doživotní horor pro jednu rodinu z Vítkova. Neonacisti se v noci z 18. na 19. dubna 2009 vydali před dům romské rodiny v Opavské ulici.

Tou dobou v něm spalo celkem osm lidí. Staří rodiče, maminka Anna s manželem a čtyři děti – Natálka, Pavlínka, Kornélie a Kristýnka. Do domu pak vhodili zápalnou láhev, která dopadla do pokoje, kde spala Natálka. „Popáleniny jsme měli tři, nejhůř na tom byla Naty. Ty lidské zrůdy jí ublížily nejvíc,“ vzpomínala předloni pro Blesk Anna Siváková. Dívence byly v době útoku sotva dva roky.  

Požár se rychle šířil, Natálie utrpěla popáleniny na 80 % těla. „Hledala jsem malou, ale nemohla jsem ji najít. Když jsem ji našla, neměli jsme ji jak chytit, tak jsme ji museli popadnout za vlasy,“ popsala tehdy maminka. Zranění byla tehdy velmi vážná, je proto skoro zázrak, že dívka přežila. Lékaři totiž s tak závažným poraněním u tak malého dítěte neměli zkušenosti.

Je to bojovnice

Dětství si moc neužila, z velké části ho trávila v nemocnicích. Kolik operací prodělala, maminka radši nechtěla ani počítat. „Natálka má třetí stupeň invalidity. Má stáhnutou kůži a svalstvo. Nemá prsty na rukou. Nikdo neví, co bude dál,“ pokračuje Anna. 

„Bojí se usnout, proto bývá často unavená. K tomu dospívá a kůže jí neroste. Kolik má za sebou operací, to už spočítat asi nelze,“ uvedla maminka v minulosti. Problémem je například i banální nazouvání si bot. Pro někoho úkon na vteřinu, pro Natálku však velká komplikace. „Nemá tvrdé paty, jako jiní lidé. Jakmile se obuje, strhne si kůži zespodu z celého chodidla. A na ty drahé mastičky, na ty jako rodina prostě nemáme,“ popsala maminka.

Vyšetřování a odsouzení

Útok otřásl celou republikou. Tragédií se okamžitě začala zabývat policie, která byla v celé události důsledná. 12. srpna téhož roku v ranních hodinách sebrala celkem dvanáct lidí. Osm jich propustila, zbyli už jen čtyři.

Ivo Müllera, Václava Cojocaru, Davida Vaculíka a Jaromíra Lukeše následně obvinila z pokusu o vraždu s rasovým motivem. Soud na ně uvalil vazbu, někteří se k činu doznali. Čtveřice byla aktivní v neonacistických strukturách, na které ale nebudeme upozorňovat.

11. května 2010 pak všichni stanuli před soudem. Podle obžaloby obvinění jednali tak, že chtěli usmrtit jiné osoby. Motivem byla zejména etnická příslušnost poškozených. Obhájci před soud přišli s tím, že dům byl ve špatném stavu, měl propadlou střechu, a tak si někteří z útočníků „měli myslet, že jde o neobydlený sklad kradeného zboží“. Ivo Müller a Václav Cojocaru se ale ke žhářství doznali a rodině se omluvili.

20. října pak soud uznal všechny čtyři muže vinnými z pokusu o vraždu a poškození cizí věci. Vaculík, Müller a Lukeš dostali trest odnětí svobody 22 let, do té doby netrestaný Cojocaru 20 let. Müllerovi soud později snížil trest o dva roky, prý kvůli dobré spolupráci s vyšetřovateli a projevené lítosti.

Mrtvý soudce

9. července 2012 byl na své chatě nalezen mrtvý soudce Miloslav Studnička, měl proříznuté hrdlo. Policie ale případ odložila s tím, že se poranil na krční tepně, jeho tělo pak ohlodali jezevčíci. Byl to právě on, kdo žháře z Vítkova poslal za mříže.

Richard Hálek ( 5. prosince 2023 15:23 )

Není pan redaktor Blesku tak trochu pedofil? A to se to teď asi sosají dávky jedna radost. Jen je to trochu jednostranné. Kolik lidí napadli a zničli jim život naši romští spoluobčané? Ale o tom se nehodí přece psát

Kacah ( 20. října 2021 20:57 )

No jasně Toto se vytahuje každý rok a co zbitý Patrik v Krupce, který málem umřel a útočníci si neodsedeli ani pět let. To se nepřipomíná ono to totiž bylo barevně opačně.

haniss ( 20. října 2021 16:08 )

Já bych ti odpověděl, ale v tom případě bych měl opletačky s poldama. Snad ti to někdo odvážnější objasní.

haniss ( 20. října 2021 16:05 )

Hlavně, že fotr té rodiny dostal amnestii a všichni,které okradl mají smůlu. Někde jsem zaslechl,že byl znova v base.A ten barák skutečně nevypadal jako obydlený dům. Tak zase nezapomeňte pro ně vytvořit nějakou sbírku.

Uživatel_5551268 ( 20. října 2021 10:29 )

To o tom není článek,ale přišli z úmyslem zabíjet, zdraví to už nevrátí tý holce a jedno že je cikán, doživotní trest by si zasloužili!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání