Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zachránil Bidena, teď zoufale čeká na jeho pomoc. Tlumočník se skrývá před Tálibánem

Autor: tsv - 
1. září 2021
19:55

V Afghánistánu stále čeká na evakuaci jeden ze zachránců amerického prezidenta Joea Bidena. V roce 2008 asistoval při nouzovém přistání tehdy senátorovy helikoptéry v afghánských horách, kterou postihla sněhová bouře. Tlumočník, který posledních dvacet let úzce spolupracoval se Spojenými státy, věří, že Biden udělá vše pro záchranu jeho rodiny. S odkazem na Wall Street Journal o tom napsal server CNN.

Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová veřejně poděkovala afghánskému tlumočníkovi Mohammedovi, který poslední dvě dekády pomáhal americkým vojskům během bojů v Afghánistánu. Tlumočník se svou rodinou přitom stále čeká na záchranu. Mluvčí během konference ujistila veřejnost, že se americká vláda evakuacím nepřestává věnovat.

„Naše zpráva pro něj zní: Děkujeme, že jste posledních dvacet let bojoval po našem boku. Děkujeme, že jste pomohl několika mým oblíbeným lidem během sněhové bouře, a za všechnu tu práci, kterou jste odvedl. Naše odhodlání setrvává, nejen v rámci záchrany amerických občanů, ale i našich afghánských partnerů, kteří bojovali na naší straně,“ pronesla při tiskovce Psakiová.

„Nyní se soustředíme, jak jste již v posledních 24 hodinách slyšeli říkat generála McKenzieho a další, na diplomatickou fázi. Dostaneme vás ven. Oceníme vaše služby. Jsme odhodlaní udělat přesně to,“ dodala mluvčí.

Nemůžu opustit dům

Během rozhovoru s the Wall Street Journal Mohammed požádal Bílý dům o záchranu své rodiny. Tlumočníkovi vstup na kábulské letiště sice americké vojenské jednotky umožnili, jeho manželka a děti se ale dovnitř nedostaly. Mohammed tak s rodinou čeká na pomoc ve svém domově.

Mohammed již dřív zažádal o speciální imigrantské vízum, úřady se ale kvůli urychlenému odchodu Američanů potýkaly s mnohými komplikacemi a dokumenty nestihly zařídit včas. Vízum je součástí programu, který má pomoct spolupracovníkům americké vlády odletět do Spojených států.

„Nemůžu opustit svůj dům. Hrozně se bojím,“ svěřil se deníku WSJ. Naději ale neztrácí a věří, že pro něj prezident Biden v příštích dnech pošle pomoc. „Věřím mu. Věřím, že může udělat cokoli. Je to prezident Spojených států. Je to vzdělaný člověk,“ řekl novinářům.

Tálibán sliboval, že afghánským pracovníkům napojeným na zahraničí riziko nehrozí, jeho činy ale naznačují opak. Extremisté se často brutálně mstí komukoli, kdo měl v minulosti i jen malé pouto s cizími úřady. Zahraniční vojska kvůli termínu stanovenému Tálibánem opustila zemi, na záchranu ale dál čekají stovky civilistů.

Záchranná akce z roku 2008

Mohammed se Bidenovi zapsal do paměti už v roce 2008, kdy asistoval při nouzovém přistání helikoptéry v afghánských horách poté, co ji zastihla silná sněhová bouře. Na palubě byl Joe Biden (tehdy v roli senátora) a dva další politici.

Senátoři po přistání pokračovali na své cestě v silničním konvoji.

Video  Epicentrum - Cyril Svoboda  - Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi