Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Unikl z Číny přední politik s tajemstvím o původu viru? Spekulace sílí, měl mluvit s USA

Autor: Darina Jíchová - 
18. června 2021
19:52

List Daily Mail s odkazem na zdroj informoval o tom, že náměstek čínského ministra státní bezpečnosti Tung Ťing-wej i s dcerou letos v únoru utekl z Číny do Spojených států. Pokud by se zpráva potvrdila, jednalo by se o nejvýše postaveného zběha, kterému se kdy podařilo dostat ze země. Podle všeho má zásadní informace o původu covidu-19. Podle dalšího prominentního zběha však jsou zprávy o Tungově útěku neověřené.

Zprávy o Tungově domnělém útěku jako první oznámil web Spy Talk, jeho přispěvovatelé dodávají, že Tung byl výtečným čínským špionem. Stál v čele kontrarozvědky a dotáhl to až na druhou nejvyšší funkci na ministerstvu státní bezpečnosti.

Nicméně 10. února měl i s dcerou Tung Jang utéct do USA, s sebou měl podle informací Spy Talk mít dokumenty potvrzující, že koronavirus unikl z wuchanské laboratoře. Reportéři Daily Mailu dodali, že během americko-čínského summitu na Aljašce v březnu 2021 Číňané požadovali, aby jim USA vydaly Tunga. Dokumenty, které měl zběh předložit Washingtonu, prý naprosto změnily pohled prezidenta Joea Bidena a jeho vlády na původ covidu-19.

Spekulace o původu covidu-19

Teorie o tom, že koronavirus unikl z Wuchanského institutu virologie, kolovala mezi akademickou i laickou veřejností od počátku pandemie. Tým Světové zdravotnické organizace (WHO) vyslaný do Číny tuto hypotézu vyvrátil a označil za konspirace, avšak v posledních měsících se v tisku zase začaly objevovat spekulace o tom, že virus skutečně unikl z laboratoře.

V květnu deník The Wall Street Journal přinesl například zprávu s odkazem na dosud nezveřejněné informace tajných služeb, že tři výzkumníci tohoto pracoviště museli být v listopadu 2019 hospitalizováni.

Exprezident Donald Trump a jeho administrativa byli touto verzí událostí fascinovaní, v současné době ji zvažuje i Biden a jeho tým expertů. Světové kapacity na poli virologie dodávají, že hypotézu nelze ignorovat.

Zběh i experti: Informace nelze ověřit

Tungův pravděpodobný útěk řeší lidé i na sociálních sítích, kde se objevilo mnoho snímků tohoto agenta, ne všechny ale ukazují stejného muže. Do internetových debat se zapojil mimo jiné i bývalý pracovník čínského ministerstva zahraničí Chan Lien-čchao, který z Číny utekl po roce 1989, k útěku ho dohnal masakr na náměstí Nebeského klidu.

Chan na jednu stranu vyzdvihl to, že Tungův útěk do USA nelze nijak ověřit či potvrdit, dodal také to, že se příběhu chytla zatím jen „mainstreamová“ média. Na druhou stanu právě on uvedl, že Číňané, kteří v březnu jednali s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem, požadovali Tungův návrat. Což Blinken podle Chana odmítl.

„Tung úzce spolupracoval s Čang Jüeem, který byl uvězněn na 15 let za korupci. Čang byl zase důvěrníkem bývalého náměstka ministra státní bezpečnosti Ma Ťiena, který také kvůli korupci skončil ve vězení. A Tung byl naposledy na veřejnosti viděn v září 2020,“ objasnil Chan.

Jeho informace se rovněž nedají plně ověřit, bývalý expert CIA a Pentagonu Nicholas Eftimiades Chana popsal jako upřímného muže, který nemá ve zvyku něco zveličovat. I on ale zdůraznil, že spekulace o Tungovi může být skutečně pouze spekulace.

Pravdu se veřejnost zřejmě nedoví

Mollie Saltskogová z bezpečnostní poradenské firmy The Soufan Group poznamenala, že nepotvrzené zprávy o vládních zbězích zaznamenávají pravidelně. „Ano, na jednu stranu by toto zběhnutí mělo pro naše tajné služby značný význam, jeden zběh však nijak drasticky nezmění naše porozumění a postoj k Číně,“ prohlásila Saltskogová. „Zjednodušeně: Pokud je to pravda, je to významná událost, ale ne světoborná,“ tvrdí analytička. Bezpečnostní experti pro Daily Mail na závěr doplnili, že veřejnost se nikdy nemusí dozvědět, zda jsou zprávy o Tungově přeběhnutí pravdivé.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa