Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Unikl koronavirus z čínské laboratoře? Dohady sílí a Trump se chválí: Měl jsem pravdu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. května 2021
21:25

Média znovu věnují pozornost hypotéze, že koronavirus pochází z virologického institutu v čínském Wu-chanu. Tomuto tvrzení nasvědčuje i fakt, že tři výzkumníci této laboratoře byli v listopadu 2019 v nemocniční péči. S odvoláním na dosud nezveřejněné informace amerických tajných služeb to v neděli napsal deník The Wall Street Journal (WSJ). Čína informace popírá, na zprávu však reagoval exprezident Spojených států Donald Trump, který verzi o úniku viru z čínské laboratoře „razil“ od počátku pandemie, uvedl list Daily Mail.

„Měl jsem pravdu hned od začátku,“ pochválil se Trump a následně zkritizoval všechny, kteří ho měli za roznašeče konspiračních teorií. Americké ministerstvo zdravotnictví požaduje po Světové zdravotnické organizaci (WHO), aby znovuotevřela vyšetřování původu koronaviru se zvláštním zaměřením na wuchanskou laboratoř. Tým WHO, který v Číně pátral po původu koronaviru, ve své závěrečné zprávě však únik z institutu vyloučil.

Trump: Bylo mi to jasné od začátku

„Nyní najednou všichni souhlasí, že jsem měl od začátku pravdu, když jsem označil Wu-chan za zdroj covidu-19, kterému se také říká čínský virus,“ uvedl Trump ve svém úterním prohlášení. „Mně to bylo jasné od začátku a byl jsem za to ostře kritizován, jako vždycky. A teď najednou říkají: Měl pravdu. Tak děkuju,“ dodal Trump.

Jeho administrativa tuto verzi událostí dlouho prosazovala a domácí i zahraniční tisk exprezidenta Trumpa vinil ze šíření dezinformací. Nyní americká média obrátila a teorii o úniku z wuchanské laboratoře považují za pravděpodobnou.

Hlavně poté, co WSJ napsal, že zpráva zpravodajských služeb poskytuje nové podrobnosti o počtu zasažených výzkumníků, o době onemocnění a o jejich návštěvách nemocnice. Tyto údaje podle WSJ dodávají na váze volání po rozsáhlejším vyšetření, zda virus způsobující nemoc covid-19 neunikl z laboratoře.

Čína informace popírá

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien uvedl, že zpráva o onemocnění tří zaměstnanců wuchanského virologického institutu je „zcela nepravdivá“. „Spojené státy pokračují ve zveličování teorie o úniku viru z laboratoře,“ komentoval článek WSJ.

Zpráva se objevila před jednáním rozhodovacího orgánu WHO, který má probrat další fázi vyšetřování původu covidu-19. Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady (NSC) podle agentury Reuters ujistila, že americká vláda společně s WHO a dalšími členskými státy podporuje expertní zkoumání původu koronaviru, a to „bez zasahování nebo politizace“. Mluvčí připustila, že administrativa prezidenta Joea Bidena si nadále klade „závažné otázky ohledně prvních dní pandemie covidu-19, včetně jejího původu v Čínské lidové republice“.

Video  Rozvolnění od 31. května: Otevření venkovních bazénů a další novinky  - ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa