Chlapeček letos v srpnu dva dny zvracel, maminka Tereza s ním pro jistotu jela na pohotovost. Tam ji uklidnili, že se jedná jen o virózu a poslali domů s doporučením, pokud by se do druhého dne stav Eddieho nelepšil, aby jeli přímo na infekční oddělení. Klouček si stále stěžoval na bolesti hlavy, nadále zvracel, byl apatický... 

Mozek naplněný krví

Když s ním maminka znovu přijela do nemocnice a lékaři se Eddieho ptali, co ho bolí, už nereagoval a neodpovídal. Virus se sice neprokázal, ale lumbální punkce nedopadla dobře, proto se lékaři rozhodli pro CT vyšetření mozku.

„Výsledky byly zdrcující. Masivní krvácení do mozku a krevní sraženina v hlavní krční tepně. Eddieho museli okamžitě odvézt na sál, začít operovat a otevřít mu lebku, aby se měl otok mozku kam vyklenout, neutlačoval zbytek mozku a nenastala mozková smrt,“ popisuje okamžiky nesmírné hrůzy maminka Tereza, která se zhroutila a musela být v péči odborníků, aby nabrala sílu na verdikt lékařů.

Neurochirurg potvrdil, že operace technicky dopadla dobře, ale nález je obrovský. Eddieho mozek byl naplněn krví, proto boj o život dále pokračoval. Chlapeček dostával každý den malé dávky léku na ředění krve a stále se čekalo, jak na něj bude reagovat. Jeho šance na přežití zůstávaly mizivé….

Za vším stál postcovidový syndrom

Po více než měsíci léčby začal otok mozku postupně ustupovat, ale lékaře znepokojovalo, proč chlapci mizí krevní destičky. Při další sérii vyšetření se v jeho krvi nalezly protilátky na covid! Prodělal jej totiž bezpříznakově, přesto dohra postcovidového syndromu, který u něj propukl, byla katastrofická!

„Lékaři nám vysvětlili, že postcovidová reakce imunitního systému může u dětí narušit normální fungování krve. Tvoří se sraženiny a mizí krevní destičky. S podobným případem postcovidového syndromu už měli zkušenost, a tak mohli nasadit léčbu ke zklidnění přemrštěné reakce imunitního systému. Výsledek přišel okamžitě,“ popsala maminka.

Eddíček svůj boj nevzdal. Otok se natolik zlepšil, že mohl být probuzený z umělého spánku. Pesimistické výhledy lékařů, že zůstane zcela nepohyblivý, se nenaplnily. Chlapeček se začal postupně částečně hýbat a přetáčet na bříško. Když se na svou maminku poprvé usmál, všem se vrátila naděje. Přesto je současná situace stále velmi vážná.

Eddík žije, ale...

Eddie má pravoustrannou hemiparezu, pravá nožička je sice pohyblivá, ale kotník je na tom hůře a pravá ručička je téměř nepohyblivá. Kvůli dlouhé hospitalizaci a umělému spánku Eddieho svaly ochably. Chlapeček nestojí a nechodí, pohybuje se pouze po kolínkách. Bohužel přestal také téměř úplně mluvit. Dokáže říci jen ano nebo ne. Co bude dál, nikdo neví….

Maminka byla s chlapečkem téměř dva měsíce ubytovaná v nemocnici. S láskou o něho společně s tatínkem, který Eddieho také navštěvoval, pečovala. Oba rodiče věří, že se jeho zdravotní stav bude zlepšovat a jejich milovaný syn se nakonec uzdraví a bude šťastný.

Pomůže sbírka

Více pro chlapečka v nemocnici již udělat nemohli, proto byl téměř po dvou měsících propuštěný domů, ale boj o uzdravení nadále pokračuje. Je zapotřebí hodně cvičit, rehabilitovat a podstoupit aplikaci kmenovými buňkami. Lékaři dokonce dávají rodičům velkou naději, že by se Eddie mohl téměř uzdravit. To však obnáší intenzivní celoroční léčení.

Pro rodiče Eddieho je to velmi těžké, i když žijí odděleně, mají o svého syna velký strach. Maminka, která má Eddieho v péči, bohužel nemá dostatek finančních prostředků na úhradu nákladných rehabilitací, léčebných procedur a dalších zdravotních pomůcek, které bude Eddie nezbytně potřebovat.

Pomoci můžete i Vy! Nadace Život dětem pro Eddieho zřídila finanční sbírku, více informací ZDE.

Blesk Podcast: Koronavirus může u dětí zanechat následky, říká imunoložka Bloomfield.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Koronavirus může u dětí zanechat následky. Imunoložka Bloomfield poradila, co sledovat Jiří Marek, Lukáš Červený

 

Fotogalerie
28 fotografií