Dobrovolnické centrum MUNI POMÁHÁ hned po tragédii vyslalo dobrovolníky.  Zároveň iniciovalo veřejnou sbírku, která vynesla rovný milion korun.

„Jsem velmi rád, že v Hruškách nyní můžeme finančně pomoci právě v oblasti vzdělávání, protože vzdělání a vzdělanost je a vždy bude klíčová pro budoucnost této země,“ řekl rektor Martin Bareš. Šek převzali starostka Hrušek Jana Filipovičová a ředitelka školy Svatava Bradávková.

Peníze na opravu střechy, oken a fasády

Škola v Hruškách stále není v provozu. Vedení obce doufá, že se děti vrátí do školních lavic před Vánocemi. „Děti ze všech pěti tříd prvního stupně se učí v sousedních Tvrdonicích, a proto jsme za každý příspěvek opravdu vděční. Na velkou rekonstrukci školy, tedy opravu střechy, oken, fasády a podlah, která nás čeká v příštím roce, budeme samozřejmě žádat o dotace v různých programech. Ale v nich je vždy určitá spoluúčast. Právě na tuto spoluúčast peníze od Masarykovy univerzity použijeme,“ vysvětlila Filipovičová.

Kromě šeku darovala Masarykova univerzita školákům ze ZŠ Hrušky také poukazy na účast ve výukovém programu Bioskop. Děti z Hrušek budou mít možnost navštívit vědecké výukové centrum Masarykovy univerzity a jeho laboratoř a absolvují netradiční kurz plný zajímavých pokusů.

Koordinace pomoci dobrovolníků v obcích zasažených tornádem stále pokračuje. Na víkend se připravuje pomoc s obnovou parku v Mikulčicích a v zahradách místních obyvatel. „Všichni, kdo mají chuť pracovat, se mohou přihlásit v aplikaci MUNI POMÁHÁ,“ připomněla koordinátorka dobrovolnického centra Daniela Niebauerová.

VIDEO: Policisté natočili 25 kilometrů dlouhou stopu tornáda.

Video
Video se připravuje ...

25 kilometrů zkázy: Policisté proletěli nad trasou tornáda Policie ČR