Jejich školu zdevastovalo červnové tornádo, opravy potrvají ještě řadu měsíců. Školáci z Hrušek včetně 14 prvňáčků ale nemusejí smutnit. Ve středu je autobus poprvé odvezl do pět kilometrů vzdálených Tvrdonic. Tamní radnice nabídla sousedům pomocnou ruku, dala k dispozici starou školní budovu.

„Tvrdoničtí budovu vysmýčili, krásně vymalovali a poskytli i nábytek. Naše paní učitelky pak během týdne místnosti vyzdobily tak, aby se v nich děti hezky cítily,“ svěřila se starostka Hrušek Jana Filipovičová (nez.).

Prvňáčky přivítala učitelka Barbora Čermáková. „Budeme spolu celý rok, věřím, že si školu oblíbíte,“ řekla často vykuleným tvářičkám svých nových žáčků. Ani dospat prý nemohla z úterý na středu Lucinka Ciprysová (6) z Hrušek. Není divu, poprvé šla do školy.

Lucka se už nemohla dočkat

„Aktovku jsme chystali už od prázdnin, vážně se moc těšila. Jen jsme kvůli tornádu nevěděli, kdy to bude,“ svěřila se její maminka Dana. Nakonec padla volba na nedaleké Tvrdonice, které nabídly tornádem zasaženým Hruškám starou školní budovu.

„Dojíždění nevadí. Lucka se tady nebude bát, ve škole je i její bratr Matěj. Ten nastupuje do třetí třídy. Domů se budou vracet odpoledním autobusem,“ prozradila paní Dana. 

Video
Video se připravuje ...

Starostku obce Hrušky Janu Filipovičovovou čekají těžké chvíle. Půl obce srovnalo tornádo se zemí. Jiří Nováček

Kdy se děti z Hrušek vrátí zpět „domů“, není jasné. Přáním radních je, aby se tak stalo do Vánoc. „Když vidím v tvrdonické škole tak krásnou výzdobu, trochu se bojím, jestli se naše děti vůbec budou chtít vrátit,“ usmívala se starostka Hrušek.

Unikla jen škola v Lužicích

Tornádo poškodilo nejen školu v Hruškách, ale i v Mikulčicích, kde však zvládli všechny opravy ještě do začátku nového školního roku. V Moravské Nové Vsi, kvůli zpoždění oprav začátek školního roku odložili na pondělí 6. září. Děti mají až do pátku ředitelské volno. Zkáze při řádění tornáda unikla jen škola v Lužicích.

Fotogalerie
57 fotografií