Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ochrání nás ústní voda před těžkým covidem? Studie naznačila spojitost nákazy a dentální hygieny

Autor: tsv - 
9. října 2021
05:00

Podle egyptských vědců trpí horšími příznaky covidu ti, kteří se nedostatečně starají o své zuby. Kloktání ústní vody po ránu by nás navíc mělo do určité míry chránit před samotnou nákazou. Někteří experti se totiž domnívají, že koronavirová infekce se do těla rozšiřuje právě z dásní. Na studii upozornil web Daily Mail.

Autoři studie vysvětlují, že ústa se po nákaze chovají jako „rezervoár“ pro virus. Špatná dentální hygiena tím pádem viru umožňuje více se množit, čímž se zvyšuje tzv. virová nálož – tedy množství patogenních částic v těle. V tomto případě podle vědců platí pravidlo, že čím větší máme virovou nálož, tím většímu riziku těžkého covidu čelíme.

Na tom, jak se virus v těle šíří, se všichni experti neshodnou. Podle některých k rozšíření dochází přes dýchací soustavu, skrz kterou se koronavirus dostane do plic. Podle jiných se zase částice koncentruje v dásních, odkud pronikne do krevního oběhu.

Ústní voda zabíjí viry

Podle univerzity v Káhiře, která testovala 86 pacientů covidu trpících srdečními chorobami, vykazovali lidé s horším stavem zubů a dásní znatelně závažnější symptomy. Spojitost mezi ústní hygienou a covidem ale dokázaly už dřívější studie. Horkou novinkou je zde důraz egyptských expertů na pozitivní účinky ústní vody.

Na základě starších studií by látky obsažené v ústních vodách mohly ničit tukové membrány viru, čímž by zabránily nakažení daného člověka. Podobný výsledek výzkumu hlásila univerzita ve velšském Cardiffu, podle které ústní vody s acetylpyridiniumchloridem dokážou zabít virus do třiceti sekund. To ale vyvrátila Světová zdravotnická organizace i výrobci ústních vod.

Vztah mezi koronavirem a dentální hygienou by na druhou stranu mohl stát jen na tom, že lidé se zdravými dásněmi se o sebe prokazatelně více starají, dbají na čistotu a udržují si zdravý životní styl.

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa