Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Popíračku Kateřinu (36) skolil covid podruhé za 7 týdnů: „Teď mám strach,“ svěřila se

Autor: Nikola Forejtová - 
20. října 2020
05:00

Imunita po prodělání onemocnění covid-19 není jistá. Ačkoliv řada odborných pramenů v čele s informacemi od ministerstva zdravotnictví tvrdí, že imunita by měla být platná po dobu 90 dní, v některých případech tomu tak není. Se svým příběhem se Blesk Zprávám svěřila anonymně i Kateřina (36). Ta patřila mezi mírné popírače, pak se ale nakazila hned dvakrát, a to v rozestupu sedmi týdnů. Blesk Zprávám řekla, že má strach o budoucnost svoji i svých dětí a upřímně nerozumí tomu, jak je to možné.

Promoření, imunizace či snad kolektivní imunita. Všechny tyto pojmy označují jedno a totéž. Populaci lidí, jejichž těla jsou zvyklá bojovat s cizím „návštěvníkem“ a ochraňují tím ostatní spoluobčany, protože tím zabraňují viru se šířit. Posledních 10 měsíců se řeší kolektivní imunita především u covid-19. 

Zjednodušeně by mělo stačit, aby člověk nákazu prodělal, čímž si jeho imunita na nemoc zvykne a vybuduje si protilátky, přesněji paměťové T-buňky, které ví, jak s nemocí bojovat. Bílé krvinky si prostě pořídí to správné brnění. Jak to tak ale vypadá, s „promořováním“ u koronaviru to tak jednoduché nebude. 

Kateřina: Patřila jsem k popíračům, nakazila jsem se dvakrát

Už od počátku epidemie se přední vědci na celém světě zaměřují právě na to, jak dlouho po prodělání nákazy je člověk imunní. Nejčastěji se hovoří o tříměsíční imunitě. A přesně 90 dní „klidu“ slíbila doktorka i Kateřině (36).

„Poprvé mě určili jako pozitivní na konci srpna. Nebylo mi dobře, měla jsem strašnou rýmu a bolelo mě v krku. Doktorka mě poslala na testy, což mě překvapilo, protože to nebylo označováno za hlavní příznaky,“ popsala Kateřina Blesk Zprávám. Ještě větší překvapení ale Kateřinu teprve čekalo. Sotva 7 týdnů po prodělání covid-19 a po negativním testu ji začaly bolet svaly a klouby a zcela ztratila čich. Nákaza byla zpátky. 

Kateřina byla poprvé na doporučení hygieniků v karanténě. Zmiňuje, že její osobní první vlna ji doslova skolila. „Popravdě jsem patřila mezi popírače. Měla jsem o tom pochybnosti. Najednou jsem ale nemohla vylézt z postele,“ pokračuje. Po pár dnech se ale situace zlepšila a doktorka poslala Kateřinu zpět do pracovního procesu. „Řekla mi, že je vše v pořádku a na 90 dní mám imunitu. Prakticky jsem mohla chodit bez roušky, i když jsem to nedělala,“ dodává. 

Jednoho dne se ale Kateřina probudila a dle svých slov na sebe mohla vylít celou voňavku, ale necítila by to. „Mám nyní úplně rozdílné příznaky. Na začátku mě začaly bolet svaly, klouby a hlava, podobně jako při chřipce,“ popisuje Blesk Zprávám. „Vůbec mi nevysvětlili, jak je to možné. Teď mám strach, co to s mým tělem udělá dál. Jestli se to bude jenom točit v kruhu a jestli to zvládnu. Četla jsem o lidech, kteří se nakazili podruhé a nezvládli to,“ svěřila se Kateřina, které se během druhé nákazy „povedlo“ nakazit i manžela. Evropa nicméně první úmrtí po reinfekci zaznamenala v polovině října, v Nizozemsku u seniorky (†89) se vzácnou formou rakoviny kostní dřeně.

Ministerstvo: Stát se to může 

Kateřina se ptala doktorky, jestli je možné nějaké vyšetření. Odpověď ale dostala negativní. Hygiena se jí pak ještě do rozhovoru s Blesk Zprávami neozvala. 

Že se člověk může nakazit koronavirem vícekrát, je již známý fakt. Potvrdilo to i ministerstvo zdravotnictví. „Ano, reinfekce je v případě nákazy nemoci covid-19 možná,“ uvedl mluvčí Jan Brodský pro Blesk Zprávy a dodal, že imunita by měla být v některých případech dlouhá dokonce až šest měsíců. Zprávy o reinfekci se neobjevují zřídka. U Kateřiny je ale podivnější právě to, že se nakazila ve velmi malém rozestupu. 

Možný návrat onemocnění řešili vědci ve Spojených státech už v dubnu, kdy se nakazil podruhé pětadvacetiletý muž. Podruhé navíc onemocnění snášel dramaticky hůře a musel být dokonce odvezen do nemocnice, aby byl připojen na kyslík.

Na případech jednotlivců ale nelze stavět statistiku. Ta podle čínské studie ukazuje, že u 30 procent případů mělo v sobě tělo jen nízkou úroveň protilátek. Data z Číny jsou nicméně nedostatečně důvěryhodná. Další světové studie pak ukázaly onu 90denní bezpečnou lhůtu. Většině lidem po třech měsících protilátky začaly klesat. 

Ačkoliv toho o viru víme relativně dost, nadále má před námi tajnosti. Nyní především o tom, kdy může udeřit znovu a jakou silou. „Nejsem epidemiolog, nevím, jak to funguje, a mám z toho strach. Ale doporučila bych opravdu dodržovat ta opatření, nosit roušku,“ uzavírá Kateřina. 

Video se připravuje ...
Další videa