Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Někteří Češi se koronavirem nakazili už opakovaně. Maďar a Rážová Blesku řekli víc

Autor: Jakub Veinlich - 
6. srpna 2020
05:02

I v České republice jsou první případy, kdy se koronavirem nakazili někteří jedinci opakovaně. Prvotní informace Světové zdravotnické organizace (WHO) potvrdila Blesk Zprávám hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Přesný počet takových pacientů neupřesnila. Epidemiologům a dalším odborníkům nicméně přidělává starosti chování viru, protože není jasné, jak dlouho protilátky v lidském těle po nákaze zůstanou.

V České republice prokázaly testy nákazu covidem-19 už u zhruba 17 400 případů. U některých z nich se navíc nákaza objevila opakovaně. „Případy opakované nákazy se výjimečně objevují,“ potvrdila Blesk Zprávám hlavní česká hygienička a náměstkyně pro ministra zdravotnictví Jarmila Rážová.

Rážové i dalším odborníkům tak dělá starosti fakt, že nevědí, jak přesně se vir chová a po jaké době může člověka napadnout opakovaně. „Přesná délka přetrvávání protilátek u tohoto nového typu koronaviru ale stále není zjištěna,“ doplnila Rážová pro redakci Blesk Zpráv a dodala, že i proto nejde Česká republika cestou přirozeného získání kolektivní imunity.

„Náš přístup je od začátku beze změny s důrazem na ochranu rizikových skupin a dál takový zůstane až do případné plošné vakcinace,“ dodala Rážová.

Epidemiologové zatím krčí rameny

Právě chování viru je přitom pro epidemiology a výzkumníky po celém světě důležité při vývoji vakcíny pro očkování. A ke sledování chování viru, respektive protilátek v těle, vyzýval odborníky na konferenci lékařů za účasti ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) také rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. A to především v souvislosti s druhou vlnou šíření nákazy, která se očekává na podzim, kdy se může smíchat s různými respiračními onemocněními a sezónní chřipkou.

„Kladu si otázku, jaká hladina protilátek nás bude chránit a jaká ne. U jednoho viru je tu věnovaná pozornost s extrémními náklady a na druhé straně už víme, jak se ten vir chová, tak nevím, jestli nesměřovat to úsilí k tomu, jak se chovat, až tu bude vlna nachlazení a respiračních onemocnění, u kterých bude samozřejmě i koronavir,“ doporučoval odborníkům na dálku Zima. Podle něj se s koronavirem budeme potýkat i nadále.  

Video  Vojtěch, Šmucler, Roháčová i Zima v debatě o koronaviru: Co nás čeká na podzim?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Odborníci mají kvůli opakovaným případům nákazy další důvod ke zkoumání viru. Kladou si hlavně otázku, jak dlouho zůstává po nákaze člověk imunní.

„Pokud bychom tyto informace měli, určitě by to pomohlo. Je to aktuálně a velmi logicky jedna z oblastí, na kterou se zaměřuje vědecký výzkum nejvíce,“ připustil pro Blesk Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar. I on tvrdí, že tento poznatek není až tak důležitý k získání plošné imunity. „Spíše v oblasti očkování,“ dodal.

Klíčová informace pro očkování

A boj s virem respektive s jeho chováním vůči imunitě lidského těla připouští také člen pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví pro uvolňování karantény Roman Chlíbek. „Samozřejmě, tato informace by nám velice pomohla, přetrvávání protilátek po prodělané infekci, ale i po očkování je jednou ze základních otázek. Znalost odpovědi je tak důležitá pro protiepidemická opatření. Bohužel dosud na to nemáme dostatečné znalosti ani vědecká data,“ reagoval pro Blesk Zprávy.

Ještě v únoru přitom dnešní vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví mluvil o znovunakažení u toho samého člověka jako o raritě. „U virových onemocnění tohoto typu by reinfekce mohla nastat v případě, že by došlo k nějaké zásadní mutaci viru. To se ale zatím nestalo, domnívám se proto, že po prodělání tohoto onemocnění by vůči němu měli mít vyléčení imunitu. Pokud by se člověk měl opakovaně nakazit, bylo by to poměrně raritní,“ řekl před několika měsíci Prymula ještě jako náměstek ministra zdravotnictví pro Radiožurnál.

Opakované nákazy už v únoru

Přitom už v únoru se objevily případy opakované nákazy v Japonsku i v Číně. Japonka, které je kolem čtyřiceti let, byla poprvé pozitivně testována na koronavirus v průběhu ledna. 1. února byla vyléčená propuštěna z nemocnice. O pár týdnů jí ale test na covid-19 vyšel opět pozitivně.   

Podle vědkyně Blanky Říhová a imunoložky se v současné době vyvíjí přes sto vakcín na očkování proti koronaviru. Pokud by se ukázalo, že některá je opravdu bezpečná, nechala by si ji podle svých slov píchnout.

Video  Roman Šmucler o COVID 19  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

„Je asi 140 vakcín, které jsou na nějaké úrovni testování. Jako imunolog bych řekla, že pokud bude k dispozici nějaká bezpečná vakcína, tak ohrožení lidé i důchodci by měli být naočkováni touto vakcínou,“ nechala se slyšet Říhová. U Jíloviště u Prahy se podle ní bude vyrábět americká vakcína. Říhová ale zároveň varovala, že nová protilátka vzniká velmi rychle, a tak mohou časem nastat komplikace. „Může se stát, že se ale během času objeví nějaké příznaky, které tam nemají být,“ neskrývá drobné obavy Říhová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 7. srpna 2020 08:26 )

odborníkům se ještě nerozsvítilo v hlavě, že melou o vakcíně , asi aby nezničili něčí kšefty? stejně jako na chřipku ani na koronavir očkování nefunguje , žádná imunita se nevytváří, to ještě nezjistili ,odborníci

sorgedoktor ( 6. srpna 2020 14:48 )

...Neodsuzoval bych to tak...Oni to jen vzali do uvahy

rapid15 ( 6. srpna 2020 12:06 )

Pokud se někteří Češi nakazili opakovaně, pak kašlou na všechna opatření a sami pak do doby než se zjistí, že jsou nakažení roznášejí nákazu. Nebo jsou již v populaci "bacilonosiči covidu ", kteří nikdy neonemocní a u kterých se nákaza nikdy nezjistí.
Covid tu prostě bude navždy a čas od času na něj někdo umře. Zrovna tak se umírá na jiné nemoci.

sorgedoktor ( 6. srpna 2020 10:17 )

...asi jde o odlisnou antigeni strukturu. Ona je chripka A, chtipka B.Tady s tim virem to muze byt podobne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa