Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chaos, ale i návrat roušek na dohled: Jak reagují „zelené“ okresy na Vojtěchův semafor?

  • Autor: ČTK,sova - 
    3. 8. 2020
    21:50

    Ministerstvo zdravotnictví v pondělí poprvé představilo takzvaný semafor, tedy mapu okresů podle epidemiologické situace. Vychází z ní, že v Česku nejsou okresy s horší epidemickou situací nákazy covidem-19 než stupeň 1 označený zeleně, kterých je devět. Jsou to Praha, Praha-západ, Praha-východ, Ostrava-město, Karviná a Frýdek-Místek a dále Brno-město, Jihlavsko a Prachaticko. Ostatní okresy jsou bílé, tedy bez rizika.

    Pro hodnocení nákazy covidem-19 v okresech se podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška posuzuje asi 100 parametrů, velmi podstatných je 25 z nich.

    Část se analyzuje automaticky a část posuzují odborníci. Jejich denní výstupy pak jednou za týden vyhodnotí epidemiologové a krajské hygienické stanice do čtyřstupňového semaforu, řekl novinářům.

  • 1.Okresy Frýdek-Místek, Ostrava a Karviná

    Podle primátora Frýdku-Místku Michala Pobuckého (ČSSD) by v pondělí zveřejněný semafor, který ukazuje stupně pohotovosti pro hodnocení situace s nemocí covid-19 v okresech republiky, měl sjednotit opatření ve všech stejně postižených regionech. Očekává proto reakci krajských hygieniků.

    „Podle semaforu už bychom třeba nemuseli nosit roušky v prostředcích hromadné dopravy. Pokud se toto sjednotí, pro někoho to bude znamenat úlevu,“ řekl Pobucký.

    Dezinfekce laviček by mohla skončit

    „Počkáme na kroky ostravské hygieny, zda budou respektovat celostátní data. Logicky by měla platit stejná opatření ve všech místech stejné barvy, aby se v tom lidé snadno vyznali. Aby věděli, že když jedou do bílého regionu, je riziko malé, když do žlutého, budou potřebovat roušku,“ dodal frýdecko-místecký primátor.

    Navíc doplnil, že pokud příznivá situace vydrží i v dalších dnech, je připraven na příští týden svolat bezpečnostní radu města. Projednala by platnost opatření, která vedení radnice v minulých týdnech a měsících přijalo.

    „Jde například o to, že pravidelně provádíme dezinfekci laviček, veřejných prostor či popelnic. Toto by se mohlo zrušit. Mohli bychom se už vrátit k normálnímu životu,“ řekl.

    Macura: Jsme na tom lépe

    Také ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) doufá, že by se protiepidemická nařízení mohla upravit. Podle nového semaforu se epidemiologická situace v Moravskoslezském kraji zklidňuje.

    „My jsme se při posledním zasedání bezpečnostní rady kraje bavili s krajskými hygieniky, že takový milník pro případné rozvolňování těch opatření je, když incidence, to znamená nápad za sedm dnů na 100 000 obyvatel, poklesne trvale pod dvacítku. My dnes za Ostravu jsme někde na 15 až 16 (případech),“ uvedl Macura.

    Podle něj jsou na tom Frýdecko-Místecko i Karvinsko hůře. „Myslím, že pokud za Ostravu udržíme tu stávající dynamiku, tak přijde čas za týden či dva se začít o tom bavit, že minimálně pro Ostravu by také mohla svítit bílá,“ uvedl.

  • 2.Okres Jihlava

    Podle náměstka jihlavské primátorky Petra Ryšky (ODS) je situace na Jihlavsku dobrá, osobně necítí vyšší riziko než jinde v zemi. Za stabilizovanou ji označil i hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

    „Jihlavsko, to je vlastně především Alzheimercentrum, je to lokalizované a uzavřené, personálně zajištěné. Asi těžko se to (nákaza) dostane ven. Stejně tak výskyt, který byl ve společnosti Bosch, je vyřešený, je tam celozávodní dovolená, další případy tam nejsou. Takže si myslím, že na Jihlavsku už je to jako všude jinde, ale samozřejmě nějaké výskyty tady byly a upozornění zelenou barvou může být, řekl Ryška.

    Na Vysočině jsou už na roušky zvyklí

    V Alzheimercentru Jihlava už se koronavirová nákaza prokázala u 41 klientů a 18 pracovníků. Zařízení pečujícímu o lidi s průměrným věkem 84 let pomáhá s chodem armáda. Pět klientů pozitivních na covid-19 v uplynulých dnech zemřelo. V Jihlavě onemocnělo také několik pracovníků společnosti Bosch Diesel.

    Na Vysočině musejí mít lidé od 29. července zakrytá ústa a nos ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb. Na Jihlavsku už jsou v platnosti přísnější nařízení od 14. července. Roušky tam jsou povinné i v obchodech a MHD. Změna opatření se podle Jiřího Kose, ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice v Jihlavě, zatím nezvažuje.

    „Bez Alzheimercentra je to dobré“

    Potvrdil to i hejtman. V našem kraji je situace stabilizovaná, a to i na Jihlavsku. Zavedená opatření není třeba zpřísňovat, o dalších krocích pravidelně jednáme na pracovní skupině Covid doplněné o Bezpečnostní radu Kraje Vysočina. Zatím jsme se shodli, že se nic nemění,“ řekl Běhounek. Identifikovat se podle něho podařila všechna ohniska nákazy a pochválil také spolupráci hygieniků, zdravotnických zařízení či laboratoří.

    „Bude chvíli trvat, než se s tím (semaforem) naučíme pracovat, protože je to hodně subjektivní. Mělo by to být postaveno na posouzení rizika, ale to riziko není dáno prostým počtem případů. Bez započítání Alzheimercentra Jihlava, které je vlastně izolované od okolí, je to dobré, po započtení to vypadá hrozivě,“ řekl Kos.

  • 3.Okres Prachatice

    Podle starosty Prachatic Martina Malého nemusí mít lidé ve městě ani turisté obavy z koronaviru. Dodal, že Prachatice nejsou plošně nakaženy a nemoc má pouze jedno ohnisko navázané z velké části na jednu společnost.

    V Prachaticích evidují hygienici 42 případů koronaviru, ale z toho 39 je navázáno na firmu (Intica Systems) a ubytovnu, v níž zaměstnanci žijí. Všichni pozitivní jsou v karanténě a není pravda, že by se pohybovali po městě,“ uvedl starosta. Dodal, že mnoho z nakažených ze společnosti bude koncem tohoto týdne po 14 dnech od zjištění covidu-19 znovu testováno, aby se ukázalo, zda se už uzdravili.

    Do Prachatic se nebojte, vzkazuje starosta

    Malý dodal, že kvůli mediálnímu obrazu Prachatic město poznává negativní dopady. „Řada novinářů bohužel celou věc podává jako senzaci a zveličuje ji. Kvůli tomu jsme zaregistrovali velký úbytek turistů a trpí i provozovatelé, kteří nabízejí služby v gastronomii,“ uvedl.

    Dodal, že například jedna restaurace ve městě v minulých týdnech denně prodala až 200 obědů. Nyní klesla na 80 porcí. „Lidé zbytečně propadávají panice, i když jim zde nic nehrozí. Proto bych chtěl všechny vyzvat k tomu, aby se nebáli do Prachatic přijet,“ uvedl starosta.

  • 4.Okres Brno-město

    Jihomoravský kraj zatím nechystá žádné speciální opatření kvůli tomu, že podle v pondělí zveřejněného koronavirového hodnocení regionů, tzv. semaforu, spadá Brno spolu s dalšími osmi regiony do zelené kategorie. Pro ČTK to uvedl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (za ANO).

    Brno tak patří mezi místa s výskytem nemoci covid-19, která se ale nešíří nekontrolovaně. Náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) zařazení Brna mezi zelené oblasti zarazilo.

    Chaos, kritizuje náměstek primátorky

    S ohledem na to, že Brno patří k největším aglomeracím s poměrně velkou migrací osob, je pochopitelné, že spadá do zelené kategorie, podotkl Šimek. „Nicméně, co se týká Jihomoravského kraje, všechny ostatní oblasti jsou v kategorii bílá, a to je uspokojivé. Zatím žádná speciální opatření nechystáme,“ doplnil.

    Primátorčin náměstek Hladík se pozastavil nad tím, že o zelené pro Brno se dozvěděl z médií, i když má na starosti brněnské zdravotnictví. „Proč jsme tam byli zařazeni, když máme poloviční počty než v Praze nebo na Karvinsku? To jsem se už nedozvěděl. Prostě chaos,“ napsal na twitteru.

    Zákazy návštěv v nemocnicích

    Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) řekla, že město situaci pečlivě sleduje. Brno podle ní pravidelně aktualizuje stav zásob ochranných prostředků, které má k dispozici. „Vydali jsme doporučení pro režim návštěv a přijímání nových klientů v našich domovech pro seniory,“ uvedla. Podle Vaňkové se ve středu uskuteční bezpečnostní rada kraje a poté i města a v obou případech je tématem aktuální situace a připravenost na případnou druhou vlnu pandemie.

    V Jihomoravském kraji v minulých dvou týdnech kvůli zhoršení epidemiologické situace zakázaly některé nemocnice návštěvy. Fakultní nemocnice Brno návštěvy omezila, mohou být pouze ve středu a v neděli od 15:00 do 17:00.

  • 5.Praha a okolí

    Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) je podle svých slov rád, že Praha dostala od vlády zelenou barvu a oproti minulému „zkušební“ týdnu si tak o stupeň polepšila. Řekl to v pondělních Událostech České televize.

    Po jednání rady hlavního města navíc uvedl, že pražská hygienická stanice by mohla v blízké době zavést v metropoli povinnost nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorech. 

    Podle dřívějších vyjádření by zřejmě v září měla začít platit i povinnost mít roušku v povrchové MHD, nyní platí jen v metru.

    Hřib: Větší smysl mi dávají preventivní opatření

    Ministerstvo zdravotnictví semafor představilo minulé pondělí, podle tehdejšího vyjádření měla být Praha ve žluté kategorii, tedy v druhé nejhorší ze čtyřbodové kategorizace regionů podle stupně zasažení novým koronavirem. Hřib tehdy uvedl, že k tomu není důvod, a poté kritizoval i způsob hodnocení a rozdělování do kategorií, který označil za subjektivní. V pondělí řekl, že zelený stupeň odpovídá situaci v metropoli.

    Zároveň však uvedl, že na místě pravděpodobně budou preventivní opatření, aby situace neeskalovala a později nebylo nutné zavádět omezení, která by zastavila ekonomiku ve městě. V tomto smyslu již jednal s ředitelkou pražské hygienické stanice Zdeňkou Jágrovou. „Pro mě dává větší smysl, pokud hygiena půjde cestou preventivních opatření,“ řekl primátor.

    Techle Mechtle zahýbalo čísly

    Povinné roušky ve veřejných prostorech by podle Hřiba měly přijít na řadu dříve, než hygiena zavede povinnost zakrytí nosu a úst v tramvajích a autobusech. Tam hraje roli počasí, kdy hygienici podle dřívějších vyjádření čekají na podzim, až nebude horko. Nyní jsou roušky povinné v metru, kde klimatické podmínky nehrají roli, a také ve všech lékařských zařízeních.

    V Praze bylo nedávno velké ohnisko nákazy v hudebním klubu Techtle Mechtle, přičemž některé případy, které s ním souvisí, doznívají i v regionech. V souvislosti s červencovou akcí v klubu hygienici evidují nejméně 165 nakažených. Od té doby se denní nárůst počtu nakažených opět ustálil zhruba na 50 denně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa