Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bohaté odměny pro ředitele hygien: 200 tisíc korun dostala i kritizovaná Svrčinová

Autor: ula - 
2. srpna 2020
12:31

Pandemie koronaviru zcela obrátila naruby chod krajských hygien. Zatímco nejtěžším obdobím pro ně dosud byly zřejmě epidemie chřipky, nyní se musely vyrovnat se zcela novou pracovní výzvou. Za vyčerpávající boj s koronavirem slíbil hygienikům premiér Andrej Babiš (ANO) mimořádné odměny. A slib splnil, peníze rozdělil ředitelům stanic státní tajemník ministerstva zdravotnictví Stanislav Měšťan. Jak zjistil portál iROZHLAS.cz, odměny to byly velmi štědré.

Jednu z největších odměn dostala například moravskoslezská ředitelka Pavla Svrčinová. S ní se ale pojí mírná kontroverze, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ji vyzval k rezignaci, když podle něj nezvládla komunikaci ohledně situace v Moravskoslezském kraji.

Ten stále patří k nejvíce postiženým regionům v Česku, nákaza se tam nejdříve šířila mezi horníky, poté se dostala i mezi další obyvatele. Stanice v jeden moment ústy Svrčinové vyhlásila rozsáhlá opatření, jenže jen pár hodin před tím, než začala platit. A tak například tisícové festivaly musely během krátké chvíle rušit celé akce, což chtěly řešit i právně.

Podle iROZHLASU dostali ředitelé odměny od Stanislava Měšťana hned třikrát. Nejvíce peněz dostala hlavní hygienička Jarmila Rážová, přišla si na 250 tisíc korun. Dvousettisícové odměny dostal i ředitel hygieny v Plzeňském kraji, Zdeňka Jágrová z pražské hygieny a už zmíněná Pavla Svrčinová.

Odměna za mediální výstupy a telefonáty mimo pracovní dobu

A co bylo důvodem tak vysokých odměn? U každého ředitele je uveden jiný. U Svrčinové ocenil tajemník Měšťan vyjadřování do médií, zmínil její účast v pořadu ČT Dobré ráno, autorizaci zpráv na webu hygieny a také to, že vydala osm mimořádných opatření. Přitom kritizována byla i samotným Babišem.

195 tisíc korun podle iROZHLASu dostali ředitelé Ivan Kučera z Hradce Králové, David Křivánek z Brna, Vladimír Valenta z Liberce a Kvetoslava Kotrbová z Českých Budějovic.

„Státní zaměstnankyni se podařilo řadou osobních jednání iniciovat vytvoření odběrových míst na hlavních hraničních přechodech s Rakouskem a Německem a posléze i v krajském městě pro potřeby samoplátců,“ uvádí se podle portálu v odůvodnění vyplacení odměn pro Kotrbovou.

Podle portálu Seznam Zprávy si ale na Kotrbovou stěžovalo v dopise devět krajských ředitelů za to, že při videokonferencích s Andrejem Babišem tvrdila, že její kolegové na rozdíl od ní pandemii nezvládají.

Lenka Šimůnková, ředitelka z ústecké hygieny, dostala 185 tisíc korun za to, že vyřizovala telefonáty a e-maily i mimo pracovní dobu.

Nejnižší odměnu získal bývalý ředitel olomoucké hygienické stanice, pouhých 55 tisíc korun. „Já jsem už důchodce, nechci nic komentovat,“ reagoval Zdeněk Nakládal na dotazy iROZHLASu.

Video  „Epidemii jsme zvládli dobře.“ Hygienička Rážová o práci svých kolegů a taky o vyčerpání.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

domas2006 ( 3. srpna 2020 03:54 )

přidal bych ještě 25 ran holí

horaIysa ( 2. srpna 2020 18:55 )

Musím vás zklamat. U jeho příchodu jsem nebyl, takže opravdu nevím co měl na sobě a jaký použil dopravní prostředek, ale myslím, že to asi není podstatné a vzhledem k tomu, že ostatní dva, kteří reagovali to pochopili, nemám důvod to zkoušet znova jen proto, abych uspokojil vaše ego. Naopak zkuste příště reagovat na obsah, nikoli na styl. Ten není podstatný.

aeraluna ( 2. srpna 2020 16:13 )

Za co jako? Za pár zmatečných problafů do médií? To snad ne... Mimochodem ani zklady své práce nezvládají...

aeraluna ( 2. srpna 2020 16:10 )

Zaujala mě Vaše formulace "objevil se u nás covid"...ehm, jak se objevil? Přijel vlakem, měl sako a slamák? Nebo dorazil na tajňačku přes pole pěšourem? Zkuste to civilně, bez té zaostalé novinářské hantýrky...

aeraluna ( 2. srpna 2020 16:08 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa