Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vojtěch chce po chaosu na severu Moravy hlavu šéfky hygieniků. „Ať mě odvolá,“ vzkazuje Svrčinová

Aktualizováno -
19. července 2020
21:27
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
19. července 2020
20:10

Poté, co lidé v Moravskoslezském kraji museli v pátek s okamžitou platností nasadit roušky a zrušit větší akce, ocitla se šéfka krajské hygieny Pavla Svrčinová pod palbou kritiky. V neděli její rychlé rozhodnutí sepsul ve svém pravidelném hlášení Čau lidi premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) šel ještě dál a vyzval hygieničku k rezignaci.  Svrčinová uvedla, že jí to ministr naznačil už v sobotu.

I když situace v Moravskoslezském kraji není dobrá už několik týdnů a koronavirus se nedaří usměrnit, opatření přišla až tento pátek. A to s okamžitou platností. Od 14 hodin tak lidé v regionu museli nasadit roušky, restaurace upravit otevírací dobu opět jen do 23 hodin a velké akce musely být z minuty na minutu zrušené.

Právě kvůli rychlosti, za jaké začala opatření platit, čelí šéfka krajské hygieny Pavla Svrčinová výzvě k rezignaci. A to přímo od ministra zdravotnictví. „Přestože jsou přijata opatření v Moravskoslezském kraji jednoznačně správná, paní ředitelka absolutně nezvládla komunikaci jak s místní samosprávou, tak s veřejností a měla by zvážit, zda je schopna nadále vést Krajskou hygienickou stanici,“ řekl Adam Vojtěch CNN Prima NEWS.

Hygienička: Ať mě klidně odvolá

 „Je to pro mě novinka. Včera mi ale naznačil v esemesce, že mám zvážit, jestli zvládám vést krajskou hygienickou stanici,“ připustila ředitelka moravskoslezských hygieniků Svrčinová pro deník Právo s tím, že víc k návrhu svého nadřízeného neví.

Novináři ji zastihli zrovna ve chvíli, kdy jednala v Ostravě se zástupci z ministerstva. „Ať mě odvolá, když se mu nelíbím,“ doplnila hygienička, která rozhodla o nových opatření na severní Moravě. 

Svrčinová přitom v pátek na tiskové konferenci tvrdila, že požadavek na co nejrychlejší zavedení opatření byl přímo od ministra. „Já jsem to diskutovala s panem ministrem a opravdu byl požadavek co nejdřív,“ řekla novinářům.

Jednání pro Babiše s Hamáčkem

Podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka(ČSSD) není vyloučené, že se situací v Moravskoslezském kraji budou zabývat v pondělí na jednání koaliční rady lídři koaličních stran Andrej Babiš a šéf ČSSD Jan Hamáček.

„Vnímám kritiku ze strany sociální demokracie v Moravskoslezském kraji, kteří byli tímto krokem zaskočeni, a především bychom se měli bavit, jak dál s chytrou karanténou, jak zajistit, že tato lokální ohniska nákazy nepřerostou v nějaké komunitní šíření, abychom zajistili, že lokální ohniska budou pod kontrolou. Ale je to především věc předsedů koaličních stran,“ řekl Petříček v rozhovoru pro Blesk Zprávy.  

Babišova kritika z Bruselu

Babiš už přitom postup krajské hygieničky zkritizoval ve svém pravidelném hlášení, které točil v neděli dopoledne během mimořádného summitu Evropské rady. „U nás ta situace, hlavně v Moravskoslezském kraji, není dobrá,“ zhodnotil Babiš situaci v Bruselu. V hlášení premiér zkritizoval špatnou komunikaci hygieniků a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. 

„Vyzval jsem je několikrát, aby lépe komunikovali. Už v rámci OKD byla různá nedorozumění. To, že teď neinformovali lidi, neinformovali veřejnost, nevím, jak to tam funguje i s představiteli kraje,“ řekl Babiš a zároveň prý vyzval ministra Vojtěcha, aby udělal zásadní opatření. 

Video  Maďar: Cestování není bezpečné. Můžou vás „vytrasovat“ i zpětně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Není možné něco rozhodnout a neinformovat veřejnost,“ kritizoval znova šéfku krajské hygienické stanice v Moravskoslezském kraji Babiš. Vojtěch se má podle premiéra zároveň více věnovat vlastní síti laboratoří, abychom byli lépe připravení na druhou vlnu. 

Vondra: Ať skončí ministr

Zatímco Vojtěch vyzval k odchodu šéfku krajských hygieniků, místopředseda ODS v nedělní Partii v CNN Prima NEWS vyzval k odchodu, nebo k odvolání ministra zdravotnictví.

„Tady mi úplně nejtragičtější přijde ta naprosto katastrofální míra nepoučitelnosti. Místo, aby začala fungovat chytrá karanténa, tak se tu dělají plošná opatření. Je to na rezignaci, a když ne rezignaci, tak odvolání ministra zdravotnictví,“ řekl Vondra v debatě.

Prymula: Zatím nejde o druhou vlnu

V sobotu laboratoře v ČR odhalily 113 nových případů, denní přírůstek popáté v řadě překročil stovku. V neděli zatím přibylo dalších 47 pozitivních testů. Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví a bývalého šéfa krizového štábu Romana Prymuly nárůst počtu případů s těžkým průběhem není tak velký, aby zatěžoval zdravotní systém tak, že by šlo hovořit o příchodu druhé vlny epidemie.

Nejhorší situace je aktuálně v Moravskoslezském kraji, kde hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. Nemoc covid-19 se objevila například v Městské nemocnici Ostrava, na dětském táboře ve Štramberku nebo v různých podnicích na Ostravsku, Novojičínsku i Frýdecko-Místecku. Podle epidemiologů se nákaza šíří do rizikové skupiny mezi lidi starší 65 let.

Armádní odběrové týmy v neděli začaly v OKD znovu odebírat vzorky horníkům a zaměstnancům těžební společnosti. Další plošné testování potrvá až do středy. Na testy nejprve přicházejí zaměstnanci Dolu ČSM, kteří v prvním kole testů měli negativní výsledek nebo se z různých důvodů nedostavili k testování.

Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku na 100.000 obyvatel zhruba 48 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR. V sousedním Frýdecko-Místecku je to 39 nakažených na 100.000 obyvatel, na Novojičínsku přibližně 15 nakažených na 100.000 obyvatel a na Ostravsku je jich méně než deset.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

lufenda ( 19. července 2020 23:44 )

Mám jedinou výtku k ředitelce KHS Svrčinové. Její zásadní opatření v Moravskoslezském kraji mělo přijít minimálně o týden dřív! Karvinsko je s Ostravskem a dalšími regiony kraje úzce propojené. Obyvatelé volně pendlují za prací, nákupy, zábavou ap. Nechápu jak mohla KHS povolit konání TrucColours, akce, během které se měla během čtyř dnů v Dolních Vítkovicích protočit vždy tisícovka diváků, včetně Karviňáků a Frýdečáků. O jaké bezohlednosti úřadů to Holušová mele?

fico ( 19. července 2020 22:20 )

Bába možná uměla dávat flastry za myši v obchodě ale o koronaviru vi kulový.

fico ( 19. července 2020 22:13 )

Ta Ostrava to po*** celý republice.

levicove-smegma ( 19. července 2020 21:17 )

Komunistické metody. Když nejde hodit svou vinu na ODS, tak alespoň na tu babu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa