Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Komunisti znovu křičí kvůli rozpočtu. Babiš a Zeman je utřeli

Autor: Petr Holec - 
19. června 2020
06:10

Už to začíná být nuda. Pokaždé, když vláda ANO a ČSSD navrhne státní rozpočet, vzpomenou si komunisti, že i oni jsou jednou nohou ve vládě, a chtějí menší manko. Vloni chtěli místo čtyřiceti miliard korun „jen“ třicet, letos pro změnu žádají místo 500 miliard „jen“ 450. Těžko říct, kam na své fiskální nápady chodí. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš je ale každopádně už podruhé utřel, když dál tlačí pětisetmiliardovou sekeru.

A přidal se k němu i prezident Miloš Zeman, jeho tradiční spojenec. Ten exkluzivně pro Blesk řekl, že podpoří vládní návrh rozpočtu, když většina peněz navíc půjde na investice. „Těch typů investic je samozřejmě celá řada, ale na prvním místě bych uvedl investice do dopravní infrastruktury a investice do bytové výstavby, protože podle ekonomické teorie právě tyto dva typy investic mají největší multiplikační efekt,“ uvedl Zeman.

V celé komunistické hře na rozpočtovou zodpovědnost, což zrovna k nim nepasuje, samozřejmě vůbec nejde o deficit státního rozpočtu. Krizové půlbilionové manko je sice rekordní, padesát ušetřených miliard ho ale určitě nespasí. Jde totiž doslova o „desetník“. Navíc ve státním rozpočtu ani tak nejde o absolutní výši případné sekery. Mnohem důležitější je to, na co vypůjčené peníze jdou. Rozpočet s vyšším schodkem může být klidně lepší než rozpočet s nižším schodkem, pokud ekonomice pomůže líp z „koronáče“.

Šéf KSČM Vojtěch Filip ve skutečnosti hraje o „deficit“ voličů své partaje. A taky „deficit“ svého nekonečného předsednictví KSČM, které stranu v posledních sněmovních volbách přivedlo k nejhoršímu volebnímu výprasku v historii. A poté i pětiprocentním volebním preferencím, které KSČM už poněkolikáté hrozí vypadnutím ze sněmnovny. To ostatně naposled ukázal i volební model agentury Kantar CZ, který komunistům přisoudil bídných 5,5 procenta.

KSČM čeká na podzim odložený volební sněm, kde může na šéfa partaje znovu kandidovat i nesmrtelný Filip. A že to pro soudruhy a soudružky vůbec nebude pozitivní účtování. Kromě bídných volebních preferencí je totiž právě KSČM jedinou „vládní“ partají, kterou koronavir oslabil; zatímco preference ANO se stabilně vyšplhaly nad 30 procent, ČSSD aspoň zhruba drží na své povolební bídě. Filip se teď proto znovu snaží vládě i svým voličům ukázat, že komunisti ještě žijí.

Ironie je, že to dělá úplně stejným „rozpočtovým“ způsobem jako před pár měsíci. A nejspíš to úplně stejně i skončí: Babiš si v podstatě znovu prosadí své, stejně jako si předtím i navzdory Filipovu křiku prosadil čtyřicetimiliardové manko. Nakonec ani tentokrát komunisti pro jistotu neslibují žádnou válku. Vládu dál drží při životě a při projednávání rozpočtu v rozpočtovém výboru sněmovny se jen zdrželi hlasování. Navíc má Babiš v záloze Piráty i lidovce, kteří mu s rozpočtem podali pomocnou ruku.

V médiích se nyní objevily Babišovy zmínky o předčasných volbách, pokud by „jeho“ státní rozpočet ve sněmovně neprošel. Premiér je vyvracel s tím, že předčasné volby nechce, což v rozhovoru pro Blesk řekl i Zeman. Pravda ovšem je, že si je jediný Babiš může dovolit: ANO nikdy nebylo silnější, když kvarteto ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL nedá ani dohromady jeho volební preference. Navíc z předvolebních průzkumů vyplývá, že ANO krade starší voliče právě komunistům, kteří ovšem jiné téměř nemají. O nic jiného proto v jejich frašce s rozpočtem nejde.                  

donypan ( 19. června 2020 11:08 )

Babiš by si měl komunisty předcházet protože minimálně 10% voličů KSČM volí ANO.Až jednou objektivní politologové vystaví této kapitalistické žumpě vysvedčení,tak to bude na další revoluci.

Heil_Babisch ( 19. června 2020 10:34 )

Komunistům se nelíbí, že ty miliardy má rozkrádat někdo jiný, než oni, tak kvičí. Soudruh estébák Babiš si naprivatizoval 80 miliard, pak šel do politiky, aby to měl všechno z první ruky.

panda82 ( 19. června 2020 07:49 )

Za těch 30 let jsou jen dluhy. Začal to Klaus, co bylo na účtech utratil, rozpustil, majetky prodal, nechal rozkrást, kolik bylo na důchodovém účtu a kde jsou, dnes jen dluhy, dluhy, ale nikdo neřekne čím a jak se budou splácet, a komunisté ví o čem je řeč, z podniků jdou zisky na soukromé účty do tramtárie , z takových dluhů je kolik úroků, kdy se začnou platit, Takže klidně utírejte, ale řekněte lidem čím se budou splácet, prvně ty úroky kolik roků, kdybych tak hospodařil jak si to lajnujete, tak bydlím v jeskyni

Zobrazit celou diskusi