Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman exkluzivně pro Blesk k tahanicím o rozpočet: Ušetřit se dá až 380 miliard

Autor: Jakub Kopřiva - 
18. června 2020
11:04

Astronomický schodek půl bilionu korun? Ušetřit se dá a investovat by se mělo hlavně do dopravy a bytové výstavby. To řekl v exkluzivním rozhovoru pro Blesk prezident Miloš Zeman (75).

Blesk: Podle vyjádření premiéra Babiše jste ochoten podpořit schodek půl bilionu korun za předpokladu, že peníze půjdou na investice. Jaké by to podle vás měly být?

Miloš Zeman: „Těch typů investic je samozřejmě celá řada, ale na prvním místě bych uvedl investice do dopravní infrastruktury a investice do bytové výstavby, protože podle ekonomické teorie právě tyto dva typy investic mají největší multiplikační efekt.

Řekl vám premiér nebo vicepremiérka Alena Schillerová, na co by bylo použito 200 miliard korun, o které se má schodek navýšit?

„Předpokládám, že by šlo o některé položky z Národního investičního plánu, a to ty, kde už existuje stavební povolení, případně další odstranění byrokratických překážek.“

Video  Pieta na Vítkově: Zeman měl doprovod v modrém obleku a hnědých botách  - abl
Video se připravuje ...

Část opozičních stran je ochotna návrh vlády podpořit, ale pouze za předpokladu, že se sníží schodek alespoň na 450 miliard. Vy sám někde vidíte prostor pro šetření?

„Ano, zcela určitě. Již v minulosti jsem kritizoval dotace solárním elektrárnám a jsem rád, že alespoň částečně byly tyto dotace sníženy. Na druhé straně považuji za rozumný zdroj rozpočtových příjmů odstranění některých zbytečných daňových výjimek. Celkové odstranění těchto výjimek by vedlo k úsporám ve výši 380 miliard korun.“

V éteru se objevilo jako nejzazší možnost i vyhlášení předčasných voleb, pokud by se vládě nepodařilo prosadit návrh rozpočtu. Jste připraven, pokud by za vámi pan premiér s tímto požadavkem přišel, přijmout demisi vlády?

„Tuto informaci publikovala Sabina Slonková a já považuji její důvěryhodnost za nulovou. Pan premiér, se kterým jsem se nedávno setkal, nic takového nezmiňoval.“ (o možnosti předčasných voleb mluvil podle MF Dnes sám Andrej Babiš, později své vyjádření ale mírnil a tvrdil, že o ní mluvili novináři a on předčasné volby nechce - pozn. red.)

Video  Schillerová o navýšení schodku na 500 miliard pro rok 2020: Jsem pevně přesvědčena, že jde o poslední navýšení  - abl
Video se připravuje ...

hejhej ( 18. června 2020 15:41 )

Šetřte a začněte u sebe : zrušte zbytečný a drahý senát, snižte počet poslanců o polovinu, odstraňte příplatky za výbory a podvýbory. Také se dá hodně ušetřit na dávkách těm, co odmítají pracovat, nepřidělovat nové byty za zničené atd.

lunatic ( 18. června 2020 13:14 )

Oblečený,jako kdyby tam mířil již pravda,je

lunatic ( 18. června 2020 13:04 )

S přihlédnutím k těmto, ve své podsatě snad i neměnným skutečnostem,které zní:brzy mi bude 60,mám se lépe,než si zasluhuji a bezdětnosti,by mi logicky nevadil ani 5 bilionový schodek rozpočtu ;připomenul bych zde úryvek textu písně K.Gotta:"Víc, než jen spropitné
A víc, než je nezbytné
Zde ber, dokud dávám
Zatím utrácej, když já to platím" - to si zazpívají bezpochyby další generace - možná i při močení na hroby některých jedinců z éry minulé

frantacizek ( 18. června 2020 12:27 )

navíc jsme exportní ekonomikou a vůbec netušíme, jak to půjde Německu, i když to je asi tak jediná země, na kterou se dá na světě ekonomicky spolehnout stran predikcí co nejpozitivnějšího vývoje. Pokud by nebyl tam, nebude nikde, by se chtělo říci. Ale v ekonomice musíte počítat s horším v rámci predikcí, na což se mi zdá Andrej zapomíná..

frantacizek ( 18. června 2020 12:25 )

chápu jen to slovo šetření. A v položce solárních baronů se mi to taky líbí. Stejně tak zrušením inkluze ušetříme dobrých 7-8 miliard. Je třeba hledat nejdříve úspory ve státní správě. Nechápu, proč bychom měli jít na -500mld, už -300mld je habaduk. Proinvestovat se taky chápu, ale musíte myslet na to, že nejsme USA nebo Čína, abychom pak umořovali tenhle schodek veřejných financí jen 5-7 let. Naše ekonomika roste v nejoptimističtější variantě jen 3-4% ročně a podle tohoto faktu se můžete taky zadlužit. Aby to nesplácely ještě mé děti..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa