Festival začne vpodvečer na Střeleckém ostrově. Na zahájení vystoupí například zpěvačka Hellwana či uskupení Lače Manuša. V týdnu jsou pro zájemce připraveny výstavy, sportovní akce, přednášky, diskuse, promítání či stand up vystoupení. Část programu je pro veřejnost zdarma.

Akce se budou živě přenášet pomocí internetových vysílání. Od toho si organizátoři slibují to, že se festival rozšíří do celé země. Počet míst na akcích bude kvůli covidu-19 omezený. Z důvodu koronavirových omezení také letos dorazí méně hostů z ciziny. Nebude se také konat tradiční duhový průvod. Letos ho nahradí plavba lodí po Vltavě.

Loni navštívilo festivalové dění 75 000 lidí. Návštěvnost byla tehdy nejnižší za posledních pět let. V duhovém průvodu šlo loni podle informací na webu festivalu 30 000 osob.

„Tolerance všech menšin"

„Praha se tak otevřeně přihlásila k toleranci všech menšin, ať už sexuálních nebo jiných. Chceme tak ukázat, že je Praha moderní metropole, kde se všem žije dobře a nikdo není perzekvován pro to, kým je,” řekla k vyvěšení vlajky radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Duhovou vlajku na budovu magistrátu poprvé vyvěsil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v roce 2019. V čele průvodu se přitom dříve objevovala i tehdejší primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Radní Vít Šimral (Piráti) dodal, že to, že magistrát vyvěšuje barevnou vlajku, nijak nenarušuje hodnoty tradiční společnosti nebo rodiny, jak říkají kritici. Vyjádřil přání, aby se sociální bubliny lidí, kteří sexuální menšiny neuznávají, zmenšovaly a lidé nebyli kritizováni a diskriminováni za to, koho milují.
Fotogalerie
29 fotografií