Vše nasvědčuje tomu, že se účastníci tábora U Kateřiny otrávili jídlem jako před týdnem v Chříči na Plzeňsku. „Na pomoc vyjelo pět posádek záchranné služby, z toho tři týmy pro specializované činnosti,“ popsal záchranář Lukáš Humpl.

Ani u Štramberka nešlo zdaleka jen o bolení břicha. „Ošetřeno bylo 33 osob, tři dospělí a 30 dětských účastníků letního tábora. Pacienti měli nevolnosti, bolesti břicha, zvracení, průjmy, zvýšenou teplotu a někteří i prekolapsové stavy,“ popsal Humpl.

Lékaři nasadili léky a infuzní roztoky. Devět dětí s nejvážnějšími potížemi bylo rozvezeno do tří nemocnic v kraji. Ostatní děti se jely léčit domů. Podle zpráv z pondělka byly také hospitalizované děti již postupně propouštěny do domácí péče.

Co to mohlo být?

Co hromadné zažívací potíže způsobilo, se zatím neví. „Hygiena odebírá vzorky. Možná se nakoupila nějaká špatná vstupní potravina, vše se teprve zjišťuje,“ sdělil provozovatel rekreačního střediska U Kateřiny, jehož je tábor součástí, Vladimír Novobilský. Objevily se i spekulace nad bakterií ve vodě.

Tábor „jede“ dál

Provoz tábora najel v pondělí zpět do běžných kolejí. „Desítkám dalších dětí se naštěstí obtíže vyhnuly. Děti, kterým už je lépe, se na tábor vracejí, jsme v kontaktu s jejich rodiči,“ uvedla vedoucí Dětského tábora U Kateřiny Radka Barnetová.

Fotogalerie
14 fotografií