Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Seniorka (†89) zemřela po druhé nákaze koronavirem. Jde o první smrt spojenou s reinfikací

Autor: Darina Jíchová - 
14. října 2020
12:45

Nizozemci řeší první případ reinfikace koronavirem, který vedl ke smrti. Seniorka (†89) se nakazila dvakrát, žena navíc trpěla vzácnou formou rakoviny kostní dřeně, tzv. Waldenströmovou makroglobulinémií. Její imunitní systém byl velmi křehký, první boj s koronavirem způsobujícím nemoc covid-19 ještě seniorka ustála, při opětovném nakažení ale nemoci podlehla, informovala stanice CNN. 

Případ Holanďanky mezi experty vyvolal spekulace o tom, jak dlouho imunita a protilátky po prodělání koronaviru v těle vydrží. Seniorka sice trpěla těžkým onemocněním, ale lékaři se domnívají, že její imunitní systém by měl být schopný se covidu-19 ubránit, zvláště s ohledem na to, jaké péče se jí dostávalo.

Žena se poprvé nakazila na počátku pandemie, kdy byla hospitalizována s klasickými příznaky koronaviru, testy následně nemoc potvrdily. O pět dní později byla z nemocnice propuštěna s tím, že test má negativní a mimo „nepolevující únavu“ už neměla ani žádné symptomy, uvádí zpráva ošetřujících lékařů.

Lékaře šokovalo, že žena nemá protilátky

Téměř dva měsíce po koronaviru zahájila seniorka chemoterapii, dva dny nato se u ní objevila vysoká horečka, kašel a začala mít potíže s dýcháním. Testy opět prokázaly koronavirus, lékaře šokovalo, když zjistili, že jejich pacientka už v krvi nemá žádné protilátky proti nemoci. Její stav se bohužel rychle zhoršoval a po dvou týdnech od reinfikace koronaviru podlehla.

V období od vyléčení a znovunakažení žena nebyla na koronavirus znovu testována, nizozemští lékaři se tak dlouho dohadovali, zda po propuštění byla skutečně negativní. Za vyléčeného pacienta se obvykle považují lidé s dvěma až třemi negativními testy v rozmezí 24 hodin. Nicméně po pečlivém rozboru krve experti zjistili, že si žena prošla dvěma různými mutacemi koronaviru.

Video  Televizní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly  - ČTK
Video se připravuje ...

Případy reinfikace

„Z tohoto důvodu se domníváme, že šlo o reinfikaci a ne o dlouhodobý průběh nemoci,“ shodli se nizozemští specialisté. Jedná se o první úmrtí po opětovném nakažení, případy reinfikace se ale objevily už dříve, například ve Spojených státech nebo v Hongkongu. Američané důkladně zkoumají případ pětadvacetiletého mladíka z Nevady.

Muž se poprvé nakazil v dubnu, podruhé v červnu. V obou případech měl příznaky jako kašel, bolest hlavy, nevolnost a průjem. Američan nemá žádné jiné zdravotní obtíže. Na rozdíl od Holanďanky měl muž v krvi dostatečné množství protilátek, které mu zůstaly i po vyléčení nemoci. Podle vědců se v současnosti ví o nejméně 4 případech reinfikace.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kasandra ( 14. října 2020 13:31 )

Tohle uz bylo v nemeckych mediich vyvraceno - ta seniorka trpela tezkou nemoci ve finalnim stadiu a PCR Test nebyl validovan.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa