Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krávy jako klíč k léku na koronavirus. Testy startují na geneticky upravených zvířatech

Autor: Darina Jíchová - 
18. června 2020
21:50

Americká biofarmaceutická společnost SAb Biotherapeutics je připravená zahájit testy speciální léčby proti koronaviru způsobujícího nemoc covid-19. Stovky vědců se pokoušejí najít účinnou vakcínu nebo efektivní lék schopný bojovat s nákazou. Specialisté ze SAb Biotherapeutics pracovali s geneticky upraveným skotem, protilátky z kravské krve se ukázaly být účinné v testech na infikovaných zvířatech, uvedl list Daily Mail.

Experti upravili genetiku krav do takové míry, aby zvířata měla částečně lidský imunitní systém. Ukázalo se, že jsou krávy schopny na jeden mililitr krve vyprodukovat dvojnásobek protilátek než člověk. Jedná se navíc o protilátky různého druhu a odborníci se domnívají, že tento fakt zvyšuje šanci, že jeden z typů bude úspěšný v boji s koronavirem.

Testy na zvířatech byly úspěšné

Protilátky byly syntetizované do léku s pracovním názvem SAB-185, vědci jej vyzkoušeli na zvířatech infikovaných koronavirem. Léčba se ukázala být účinná, testování na lidech by podle laboratoře mělo začít příští měsíc. Odborníci předpokládají, že pokud budou testy úspěšné, SAB-185 by se mohl použít jako lék pro nakažené pacienty, případně jako prevence, dokud nebude objevena efektivní vakcína.

 

„Tato zvířata produkují neutralizující protilátky, které jsou schopny zabít koronavirus,“ sdělil ředitel SAb Biotherapeutics Eddie Sullivan v rozhovoru pro stanici CNN. Zdůraznil, že úspěchy zatím slavili jen v laboratoři. „Jsme připraveni na klinické testy na lidech,“ dodal Sullivan. Zatím nebylo zveřejněno, kolik osob se bude účastnit testu protilátek z kravské krve, ani jak dlouho bude testovací fáze trvat.

Sullivan vysvětlil, že nejprve kravám odebrali kožní buňky a odstranili z nich geny, které hrají klíčovou roli v tvorbě zvířecích protilátek. Následně do buněk vložili lidské buňky, které produkují protilátky pro lidi. DNA z těchto buněk následně putovala do oplodněného kravského vejce, čímž vytvořili zvíře s částečně lidským imunitním systémem.

Vědec: Vypadá to nadějně

Před pandemií koronaviru SAb Biotherapeutics prováděla podobné pokusy, ale s protilátkami na MERS. Výsledky těchto testů ukázaly, že vyprodukované protilátky jsou schopné se ubránit viru.

„Testování léku SAB-185 je pořád ve své nejranější fázi, náš postup zatím nebyl shrnut v žádné studii, oficiálně jsme nepublikovali žádné výsledky. Můžeme s jistotou říci, že zatím to vypadá slibně,“ uvedl imunolog William Klimstra z Univerzity v Pittsburghu, který se SAb Biotherapeutics spolupracuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa