Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vakcína na spalničky jako poslední záchrana? Mohla by zabránit sepsi, věří vědci

Autor: Darina Jíchová - 
10. června 2020
10:21

Američtí vědci z Univerzity Tulane v New Orleans testují, zda vakcína MMR na spalničky, zarděnky a příušnice je účinná i na koronavirus způsobující nemoc covid-19. Konkrétně pak na sepsi, kterou nákaza vyvolává u některých pacientů. Právě na tuto komplikaci covidu-19 zemřely už stovky pacientů. Vakcína MMR, stejně jako očkování proti tuberkulóze, vyvolává protizánětlivou reakci, díky které by tělo mělo být schopno bojovat se sepsí, uvedl list Daily Mail.

Koronavirus někdy doprovází různé komplikace, imunitní systém pacientů často reaguje neadekvátně a způsobí nekontrolovatelný zánět a sepsi. Vědci vyzkoušeli vakcínu MMR na myších, u nichž nejprve vyvolali sepsi, která bývá u zvířat většinou fatální. Experti zatím slaví úspěchy, oočkované myši nemají žádný problém porazit sepsi, která by je jinak do 48 hodin zabila.

Vědci: Není to lék na koronavirus

Američtí vědci zdůraznili, že MMR vakcína rozhodně neporazí koronavirus ani mu nezabrání. Předmětem jejich zájmu bylo čistě zjistit to, zda se tato vakcína dá použít u pacientů, u nichž nákaza způsobila sepsi. K výzkumu je přivedl fakt, že u dětí, oočkovaných těmito látkami, má covid-19 mírný průběh a většinou se u nich neobjeví žádné další komplikace.

Sepse se nejčastěji objevovala u nakažených v Číně, Američané netestují jen MMR vakcínu, ale také vakcínu proti tuberkulóze, která by měla mít stejné protizánětlivé účinky. Již několik předešlých studií se věnovalo tomu, zda je v zemích, kde je povinné očkování jak proti spalničkám, tak proti TBC, méně obětí koronaviru. Zatím se ukázalo to, že v zemích jako Spojené státy, kde vakcinace povinná není, je větší úmrtnost na covid-19.

Experti pracují s teorií, že oočkované děti jsou do jisté míry chráněny před koronavirem, a to i v případě, že se nakazí. Jejich organismus je totiž lépe připraven se nákaze postavit. „U mnohých pacientů s covidem-19 jsme viděli něco, co se dá popsat jako panický záchvat jejich imunitního systému, který nebyl schopen správně reagovat na útok viru,“ vysvětlila doktorka Mairri Noverrová z Univerzity Tulane.

Očkování jako posilovač imunity

„Tělo proti koronaviru nemá vhodné protilátky a neustále vysílá buňky, aby bojovaly s infekcí. Dojde k přetížení imunitního systému a zánětu. To jsme viděli u nespočtu pacientů, kteří nakonec nemoci podlehli. Testované vakcíny jsou ale schopné se zánětem, i s mnohonásobnými záněty známými jako sepse, bojovat,“ popsala Noverrová a dodala, že tento fenomén viděla na myších.

Noverrová připomněla, že u 50 až 100 procent pacientů nakažených koronavirem v kritickém stavu se objeví sepse, která nakonec vede k úmrtí. Pokud by klinické testy byly úspěšné, mohli by pacienti dostávat vakcínu, která by jim ulehčila. Současně by tým Noverrové chtěl prosadit, aby vakcíny proti TBC a MMR byly používány jako „posilovače imunity“ u zdravotníků v prvních liniích. Zatím ale vědci čekají na povolení k zahájení klinických testů.

Video  Babiš odmítá strašení 2. vlnou pandemie koronaviru. Nikdy už nebudeme dělat plošné opatření, slíbil 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa