Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tutlala Čína měsíce pandemii? „Něco“ se dělo už loni v létě, šokují data ze satelitů

Autor: Darina Jíchová - 
9. června 2020
13:30

Vědec z americké Harvardské univerzity John Brownstein přišel se šokujícím tvrzením, podle něj se čínský Wu-chan s koronavirem způsobujícím nemoc covid-19 potýkal už od pozdního léta 2019. Svou hypotézu podložil satelitními daty, která ukazují dramatický nárůst provozu kolem wuchanských nemocnic. Na dřívější počátek pandemie ukazuje i to, že si Číňané na internetu nejvíc vyhledávali symptomy, které jsou jasně spojované s koronavirem, uvedl list Daily Mail.

Čínský Wu-chan je ohniskem koronaviru, který se odsud rozšířil do celého světa. Podle Brownsteina se první případy objevily zřejmě mnohem dříve, než se dosud předpokládalo. Vědec se domnívá, že se virus začal šířit už na konci léta 2019, Brownstein a jeho kolegové sestavili studii dokazující, že kolem wuchanských nemocnic se o 90 procent zvýšil dopravní ruch.

Ve Wu-chanu se „něco“ dělo už v létě

Nejenže do nemocnic přijíždělo stále více lidí, ale wuchanští obyvatelé si na internetu nejčastěji vyhledávali, co dělat při „suchém kašli, horečce, dušnosti či průjmu“, což jsou v současné době jedny z nejfrekventovanějších symptomů koronaviru. „Nelze popřít, že se v tu dobu ve Wu-chanu něco dělo. Je možné, že už to tam tehdy začalo,“ prohlásil Brownstein.

Brownstein poukázal, že zvýšený provoz zaznamenali kolem pěti hlavních wuchanských nemocnic, který začal na konci léta 2019, pokračoval během podzimu a vyvrcholil v zimě 2019/2020, kdy naplno vypukla pandemie koronaviru. Po zavedení restrikcí doprava zase opadla. Čínská vláda čekala až do 31. prosince, než upozornila Světovou zdravotnickou organizaci, že se jim ve Wu-chanu šíří „nový respirační patogen“. Za toto pozdní varování je Čína ostře kritizována.

Wuchanské úřady na domněnku Američanů, že koronavirus se ve městě šířil už od srpna 2019, reagovaly tím, že tenkrát čelily vlně zápalů plic. Nicméně podle zdroje stanice ABC i americké tajné služby a Pentagon zaznamenaly, že Wu-chan „na podzim řešil nějaký velký problém“.

Vědci počítali auta

Brownstein a jeho kolegové se původně pokoušeli najít schémata, která by jim pomohla určit místo původu koronaviru. Pracovali s desítkami snímků ze soukromých satelitů. Během svého výzkumu začali počítat auta kolem nemocnic. „Víc aut na nemocničních parkovištích a kolem objektu odkazuje na rušnější provoz nemocnice. To svědčí o tom, že se tam něco děje, že se například šíří infekce a lidé musí vyhledat lékařskou pomoc,“ vysvětlil Brownstein.

Podle propočtů vědců doprava kolem nemocnic v porovnání s rokem 2018 stoupla o 90 procent. „I když kašel nemusí být spojován jen s koronavirem a je symptomem i například chřipky, ve spojitosti s dušností, horečkou a průjmem lze říct, že lidé ve Wu-chanu na sobě pozorovali příznaky covidu-19,“ stojí ve studii.

Zatímco horečka a kašel, konkrétně suchý kašel, byly od počátku pandemie považovány za hlavní příznaky koronaviru, průjem byl mezi symptomy zařazen až později. „V souvislosti s těmito jmenovateli, nárůstem dopravy a vyhledáváním příznaků, můžeme říct, že pandemie koronaviru rozhodně začala dříve než v prosinci 2019, jak tvrdí Čína,“ shrnul Brownstein, práce pod jeho vedením byla publikována v odborném časopise Nature Digital Medicine.

Výzkum je podle odborníka pochybný

Brownsteinův výzkum napadl šéf Střediska pro objevy a inovace v New Jersey David Perlin, který považuje užité metody zkoumání za „pochybné“ a závěry za pouhé „nepodložené interpretace“. Brownstein Perlinovu kritiku přijal a připustil, že předložené důkazy se mohou jevit jako nepřímé. Trvá ale na tom, že jejich závěry by mohly pomoct v pátrání po místu a datu původu viru.

Podle oficiálních verzí pochází koronavirus z tržnice s mořskými plody a dalšími živými zvířaty v čínském městě Wu-chan, odkud se zřejmě z netopýra přenesl na člověka. 

Tuto teorii ale vyvrací stále více odborných studií, experti se přiklánějí k tomu, že koronavirus mohl uniknout z Wuchanského institutu virologie, který se nachází nedaleko inkriminované tržnice. Čína to popírá, spor vyvolal politické napětí mezi Pekingem a Washingtonem. Koronavirem se po celém světě nakazilo více než 7,1 milionu lidí a na 406 tisíc pacientů nemoci podlehlo.

JaNat ( 9. června 2020 22:08 )

Totální, netotální, všichni lžou ve svůj prospěch. Amíci nejvíc.

JaNat ( 9. června 2020 22:07 )

Tak jistě, že věděla, ale co ti je platný, když ti to tam někdo hodí.Snad si nemyslíš, že Číně něco uniklo. To jsi tak naivní? Kdo nejvíc ukazuje prstem? USA.Kdo řekl: Abychom se opět hospodářsky vzchopili potřebujeme velkou krizi? Amíci. Vždy se ptej, komu to prospěje. Číně určitě ne.

JaNat ( 9. června 2020 22:03 )

To, že začala dřív je dnes každému jasné. Jenže když to začalo, mysleli si Čínani, že je to chřipka nebo SARS a proti SARSU mají protilátky, teprve, když zjistili, že je to něco nového museli s pravdou ven. Myslím si, že nejdřív sami hledali ve své zemi. Což vlastně potvrzuje, že jim to tam někdo hodil a jsme zas u Amíků. Celý západ si myslí, že je to práce Amíků.

JaNat ( 9. června 2020 21:35 )

Přijdou, petro má pravdu.

JaNat ( 9. června 2020 21:34 )

To je pravda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa