Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirus byl uměle vytvořený a z laboratoří unikl náhodou, míní exšéf tajné služby MI6

Autor: Darina Jíchová - 
4. června 2020
17:25

Bývalý šéf britské tajné služby MI6 Richard Dearlove prohlásil, že koronavirus považuje za „virus uměle vytvořený člověkem“, který „náhodou“ unikl z čínských laboratoří. Svůj názor odvozuje od „důležitých vědeckých zpráv“, do kterých měl možnost nahlédnout a které podle něj jasně dokazují, že koronavirus vyvinuli čínští vědci, informoval list Daily Mail.

Dearlove, který stál v čele MI6 v letech 1999 až 2004 a byl známý jako „C“, se rovněž nechal slyšet, že by Čína měla platit repatriace zbytku světa za škody způsobené koronavirem. Dearlove svoje závěry odvodil od několika studií, analyzoval zprávu od profesora Anguse Dalgleishe z Nemocnice svatého Jiří, dále nahlédl do výzkumu odborníků z Londýnské univerzity a práce norského virologa Birgera Sorensena.

Všechny tyto studie ukazují na to, že nový koronavirus, který zabil přes 386 tisíc osob, byl vyvinut uvnitř čínských laboratoří. Experti nezávisle na sobě ve svých studiích tvrdí, že se jim podařilo identifikovat „částečky uměle vložené na hroty na povrchu viru Sars-CoV-2“, tyto částečky podle nich využívá k tomu, aby snáze infikoval lidské buňky. „Tyto částečky jsou podstatně odlišné od toho, co jsme viděli u SARSu, když jsme ho studovali,“ shodují se odborníci.

„Státy měly přehodnotit svoje vztahy s Čínou.“

„Takhle, nemyslím si, že to začalo úplně jako náhoda,“ Dearlove sice věří, že virus unikl omylem z laboratoře, ale ani on se neubránil jistým pochybám. „Celá věc vzbuzuje spoustu odhadů a spekulací. Byla to náhoda? Nehoda? Záměr snad? Pokud by Čína někdy přiznala pravdu, měla by platit repatriace,“ uvedl v rozhovoru pro Telegraph. „Myslím, že by všechny státy měly přehodnotit svoje vztahy s Čínou,“ dodal Dearlove.

Podle oficiálních verzí pochází koronavirus z tržnice s mořskými plody a dalšími živými zvířaty v čínském městě Wu-chan, odkud se zřejmě z netopýra přenesl na člověka. Z Číny se postupně rozšířil po celém světě, podle oficiálních údajů se nakazilo přes 6,5 milionu lidí. Světové vědecké kapacity varovaly, že pokud nebudou mít k dispozici všechny údaje o původu koronaviru a jeho vlastnostech, vakcína, na které se pracuje, by se mohla ukázat jako neúčinná.

Šéf čínského Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Kao Fu  na tiskové konferenci. Šéf čínského Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Kao Fu na tiskové konferenci. | ČTK/AP/Mark Schiefelbein

Pochyby o vzniku viru připustil i čínský vědec

O původu koronaviru se debatuje stále častěji, množí se vědecké studie, které ukazují na to, že musel vzniknout v laboratoři. Wuchanský institut virologie se navíc nachází nedaleko tržnice. „Vědci v ústavu klidně mohli provádět nějaké tajné experimenty s koronavirem na netopýrech. Virus mohl uniknout kvůli nedostatečné biologické bezpečnosti. To teď nevíme,“ doplnil Dearlove. Uvedl také, že studie, ze kterých čerpá, byly několikrát přepracovány, aby přinesly co nejpřesnější a nejpodloženější informace.

Šéf čínského Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Kao Fu prohlásil, že čínští odborníci neúnavně pracují na tom, aby odhalili přesný původ koronaviru. „Může se ukázat, že wuchanská tržnice byla obětí a ne původcem pandemie,“ připustil Kao.

Dodo52 ( 4. června 2020 19:06 )

Pacient 0 byl v Číně koncem prosince, pacient 0 v USA byl již před Vánocemi. V USA převažuje původní kmen viru A, v Číně a Evropě až zmutovaný kmen B. V létě se v USA objevily desítky obětí podivné plicní infekce s příznaky Covidu, na podzim náhle bez jakýchkoliv dalších informací infekce zmizela. V říjnu byly ve Wu-chanu mezinárodní vojenské hry s velkou účastí amerických vojáků. Těch indicií je už docela dost a rozhodně neukazují na původ v Číně. A to ještě nemluvě o záhadném uzavření Fort Detricku, hlavní armádní laboratoře, pracující s desítkami infekčních agens.

jenysej1 ( 4. června 2020 18:14 )

jenysej1 ( 4. června 2020 18:14 )

jonn ( 4. června 2020 17:59 )

Ale do Číny ho dovezli amici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa