Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vystrčil pojede na Tchaj-wan, „zakázanou“ cestu nabídl i Kuberové. Číňané hrozí Česku

Aktualizováno -
9. června 2020
19:47
Autor: ČTK, Sabina Dračková, vei - 
9. června 2020
07:45

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přes čínské varování navštíví na přelomu srpna a září Tchaj-wan, řekl to na mimořádné tiskové koferenci. Misi v doprovodu podnikatelů chystal už Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS). Vystrčil chce s sebou vzít i Kuberovu manželku Věru, která s cestou souhlasí. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že chce zachovat suverénní postavení České republiky a také si myslí, že tím podpoří rozvoj české kultury, ekonomiky i vzdělání. Na Vystrčilovu návštěvu naváže předseda školského výboru Senátu a neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš. Šéfovi Senátu za odvahu a demonstraci národní suverenity v úterý poděkovalo i Staroměstské náměstí, kde se konal protest Milionu chvilek.

Mezi důvody, proč by měl ostrovní stát navštívit, Vystrčil v minulých dnech uváděl tlak Číny na to, aby se mise neuskutečnila. Podle předsedy Senátu se Česko nesmí nechat zastrašit, nechat si zasahovat do svých suverénních záležitostí a stát se čínským lokajem, i kdyby to mělo mít nějaký dopad na česko-čínské obchodní vztahy.

Video  Předseda Senátu Miloš Vystrčil vysvětluje, proč se rozhodl jet na Tchaj-wan  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Oni také mají děti či vnuky a také jim záleží na budoucnosti Česku. To je hodnota která není vyčíslitelná,“ vzkázal firmám, které působí v Číně a bály by se o to, že jim země, která nepodporuje státní návštěvy Tchaj-wanu, bude dělat problémy. To, že budou lokajové jejich postavení nepomůže, řekl Vystrčil.

„Byl bych rád, aby s námi mohla jet Věra Kuberová,“ řekl vystrčil na tiskové konferenci. Vdova po Jaroslavu Kuberovi prý přislíbila, že na Tchaj-wan ráda pojede.

Vystrčilovi vadí také to, že Hrad už nechce více objasnit dopis pro jeho předchůdce v čele Senátu a dlouholetého přítele Jaroslava Kuberu. Probíhala pouze interní jednání, Vystrčilovi ale chybělo rázné veřejné prohlášení proti dopisu. Vystrčil opět kritizoval také čínského velvyslance, kterého by prý Čína měla „vyměnit za někoho konstruktivnějšího“.

Vystrčil k rouškám: Musel jsem být ticho

„My na té nejvyšší úrovni nejsme schopni se vyvázat z této závislosti na Číně,“ kritizoval vládní představitele a prezidenta Miloše Zemana Vystrčil za to, že nehájí zájmy a teze České republiky.

Vystrčil také ve zdůvodnění své cesty zmínil schůzku nejvyšších ústavních činitelů z dob, kdy se v Česku rozjížděla koronavirová krize. „Z toho jednání které se konalo 11. března bylo evidentní, že jsem svědkem bezmoci mocných. Premiér a ministr vnitra jsou v situaci, kdy jsou zcela závislí na tom, co udělá jedna velká země, jestli nám poskytne ochranné pomůcky,“  řekl. 

Čína je podle něj ochotná brát Česko jako zemi, kterou potřebuje, aby se dostala do Evropy a ne jako svého partnera. „Pokud Vystrčile, nebudeš ticho, tak my vám nepomůžeme,“ shrnul Vystrčil své pocity ze schůzky nejvyšších ústavních činitelů. Dodal však, že napřímo takto nikdo nemluvil.

Ohledně poskytnutí vládního speciálu už začal Senát jednat s ministerstvem obrany. Na Tchaj-wan s delegací odjede 30. srpna a vrátí se 5. září. „Měla by mě doprovázet i podnikatelská delegace a lidé, kteří se zabývají vědou, výzkumem a inovacemi,“ dodal. „Není důvod, když vládním letadlem létá prezident nebo premiér, proč by jím neměla letět delegace předsedy Senátu,“ řekl vystrčil. Premiér Babiš musí vypravení letadla podepsat.

Žádost o letadlo míří oficálně za ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO). Premiér Andrej Babiš České televizi řekl, že ji Metnar potvrdí. „My máme institut koordinace zahraniční politiky, kde sedíme za jedním stolem. Pan prezident, předseda Senátu, Sněmovny, já jsem tam i ministr zahraničních věcí. To je to místo, kde bysme si to měli vyříkat a nějakým způsobem zkoordinovat,“ dodal.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

Video  Mikuláš Minář na demonstraci proti vládě Andreje Babiše na Staroměstském náměstí  - abl
Video se připravuje ...

„Nejsem od toho, abych jedl chlebíčky“

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle něj sice čínského velvyslance kritizoval, ale poté mu poděkoval a chválil ho. „Jediné co získáte je to, že si vás přestane vážit,“ vzkázal druhý nejvyšší ústavní činitel premiérovi.

„Jestli to někdo považuje za truc podnik, tak vůbec nic nepochopil,“ řekl Vystrčil v reakci například na slova předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). „Já tady nejsem od toho, abych jen chodil na recepce a jedl chlebíčky,“ řekl Vystrčil s tím, že cítí potřebu hájit postavení země. 

Pojede i Drahoš, Hrad a Čína zuří

Druhý důvod je podle Vystrčila vnitrostátní. Do České republiky se prý vrací hodnotový střet z roku 1989. „Suverenita nezávislost, vláda práva, demokracie s něčím, co jsem nazval s počítáním grošů,“  shrnul a řekl, že pokud pojede na Tchaj-wan, tak se přiklání k tomu, aby se dodržovaly správné principy.

V říjnu na Vystrčilovu návštěvu naváže Jiří Drahoš, na Tchaj-wan ho doprovodí vědci. Drahoš doufá, že jeho cesta přispěje i k posílení vztahů i na politické úrovni.

Drahoš ocenil, že Tchaj-wan Česku v době koronavirové krize daroval zdravotnický materiál, za což mu poděkoval. „Rozhodl jsem se nezůstat jen u slov a koncem října se na Tchaj-wan vydám na oficiální návštěvu,“ řekl. Poznamenal, že přijal pozvání jako předseda školského senátního výboru.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček přirovnal plánovanou cestu předsedy Senátu Miloše Vytrčila k případné návštěvě separatistické Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny. Podle něj není z pohledu mezinárodního práva rozdíl mezi oběma oblastmi.

Na to reagoval bývalý velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických, Izraeli, v Británii a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. „Jiří Ovčáček se opět projevil jako ignorant, když prohlásil, že “z hlediska mezinárodního práva /není/ žádný rozdíl„ mezi Tchaj-wanem a Doněckou republikou. Mezinárodní právo není tupý klacek, ale jemný nástroj s celou řadou odstínů. Těžko ale očekávat, že to tupý klacek pochopí,“ rýpnul do mluvčího prezidenta.

V následujících minutách Ovčáček přidal ještě další dva příspěvky. „PRAHA (9. 6. 1972): Předseda Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSSR Miloš Nastrčil se rozhodl na protest proti rozpínavosti amerického imperialismu odletět na oficiální návštěvu Kuby. „Chci držet principy, ne počítat groše,” zdůraznil. ÚV Národní fronty rozhodnutí přivítal,“ napsal prezidentův mluvčí.

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan nebyla doporučena prezidentem republiky, předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou vlády ani ministrem zahraničních věcí,“ zprostředkoval Zemanovo oficiální vyjádření mluvčí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechce cestu nijak blíž komentovat, vzkázal, že jde o Vystrčilovu věc. A ministr obrany Lubomír Metnar řekl, že vyslání armádního speciálu se šéfem Senátu schválí.

Video  Lékař Michal Šotola na demonstraci proti vládě Andreje Babiše na Staroměstském náměstí  - abl
Video se připravuje ...

Cestu nepodporuje Petříček ani Vondráček

Radost nemá ani ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Blesk Zprávám řekl, že Vystrčilovi cestu nedoporučuje, zároveň mu ji ale vláda nemůže zakázat. „Je to jeho politické rozhodnutí jako druhého nejvyššího ústavního činitele. Že se takto rozhodne, už mi avizoval, proto to pro mě není ani překvapení. Důležité budou také konkrétní parametry cesty. Za zahraniční politiku ČR nese odpovědnost a tvoří ji nicméně vláda naší země. A ve vztahu k Číně se držíme naší politiky jedné Číny od 90. let a na tom se nic nemění,“ řekl Blesk Zprávám Petříček s tím, že cesty vysokých činitelů evropských států na Tchaj-wan nejsou zvykem.

„Je to rozhodnutí pana Vystrčila, tak to je, je to v pořádku. Já jsem ho jenom prosil, aby to zvážil. Je to druhý nejvyšší ústavní činitel, aby to bral v potaz. Je to jeho roztržka s čínským velvyslancem,” řekl v reakci na rozhodnutí Vystrčila předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Svá slova pak Vondráček ještě rozvinul na facebooku. „Mrzí mne, že jsme se o této problematické návštěvě nestihli poradit s ostatními ústavními činiteli a že jí nepředcházela důkladná zahraničněpolitická analýza,“ napsal a popřál Vystrčilovi šťastnou a pro české zájmy přínosnou cestu.

Poté Ovčáček také sdílel vyjádření předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. „Pan předseda Senátu prý groše nepočítá, v TOP 09 je to naopak,“ napsal hradní mluvčí.

Ovčáček pak také sdělil i stanovisko prezidenta: „Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan nebyla doporučena prezidentem republiky, předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou vlády ani ministrem zahraničních věcí.“

Pekarová totiž uvedla, že Tchaj-wan je pro ČR významný obchodní partner, který Česku nezištně pomohl. „Cesta Miloše Vystrčila je proto jednoznačně správným krokem,“ zhodnotila a vyzvala premiéra, aby Vystrčilovi poskytl vládní letadlo. „Zároveň žádám premiéra Babiše, ať poskytne vládní letadlo a nevymlouvá se na rozhodnutí ministerstva obrany. Každý ví, kdo opravdu rozhoduje,“ napsala.

Za rozhodnutí Vystrčilovi poděkovali a ocenili jeho slava zástupci opozice. „Vynikající zpráva,“ napsal například se srdíčkem nejmladší poslanec Dominik Feri (TOP 09). „Díky Miloši Vystrčilovi za jasný vzkaz, že jsme sebevědomou, svobodnou demokratickou zemí, žádný pohůnek kohokoli! A vydírat se nenecháme,“ uvedl někdejší předseda lidovců Marek Výborný.

Podobná slova volil i šéf ODS Petr Fiala: „Jsme suverénní, svobodná země. Žádná ambasáda nesmí předsedovi Senátu přikazovat, co má/nemá dělat, kam smí/nesmí cestovat. Rozhodnutí Miloše Vystrčila jet se zástupci českých firem na Taiwan je v současné situaci správné.“

Čína považuje Tchaj-wan za svou vzpurnou provincii a opakovaně vyjádřila nelibost nad kontakty českých představitelů s tchajwanskými. Peking prosazuje politiku jedné Číny a dlouhodobě se snaží o opětovné připojení ostrova k pevninské Číně. Česká republika, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává. Mezi nejhlasitější odpůrce tchajwanské mise předsedy Senátu patří prezident Miloš Zeman.

Návštěva Vystrčila na Tchaj-wanu by porušila normy mezinárodních vztahů a podryla základy budoucí spolupráce mezi Čínou a ČR, uvedla čínská ambasáda.

Jaroslav Kubera (†72) byl za plánovanou cestu na Tchaj-wan kritizován premiérem Andrejem Babišem (ANO), ale také prezidentem Milošem Zemanem. Nyní ji možná dokončí nový šéf Senátu Miloš Vystrčil. Jaroslav Kubera (†72) byl za plánovanou cestu na Tchaj-wan kritizován premiérem Andrejem Babišem (ANO), ale také prezidentem Milošem Zemanem. Nyní ji možná dokončí nový šéf Senátu Miloš Vystrčil. | Archiv Blesku

lev35 ( 10. června 2020 21:43 )

Hurvínek Vystrčil neboli Pepek Vyskoč dosáhl vrcholu přitroublosti i tím že bere sebou Kuberovou

monhtik ( 10. června 2020 12:56 )

Omezenost pana Vystrčila nezná mezí,prostě si vzal do hlavy, že pojede a jemu fuk jak uškodí republice. U Drahoše není divu, ten nám dokázal co je zač když se cpal do křesla prezidenta. Nakonec ostudně ani nebyl schopen popřát Zemanovi k vítěství. Panové si udělají výlet za peníze nás všech daňových poplatníku a ještě sebou vezmou paní Kuberovou. Jediná možnost zrušit nepotřebný senát.

11karel11 ( 10. června 2020 12:09 )

Vystrčile a Drahoši , proč si neudělat za státní peníze výlet v době, kdy je naše země zadlužená. Platy jako kráva a výlety zadarmo. Lidé dřou bídu a ti ***i si vyskakují. Ať se nevrací, nikomu chybět nebudou.

panda82 ( 10. června 2020 11:22 )

přece si nezruší dobře placenou trafiku za nicnedělání, mozky plněné slámou

panda82 ( 10. června 2020 11:20 )

Vystrčile a kde máte oficiální pozvánku, takže je to pořád soukromá iniciativa, ten tchajvanec vás ocenil, že máte odvahu, ale pozvání prý dostanete až v červenci, tak co se tu plašíte, to aby jsme vás nepřehlédli tajtrlíku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa