Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Česku je sedm "dalších Maxíků": Zachraňte jim život, apelují lidé na úřady

Autor: ran - 
14. března 2020
06:40

Na internetu se rozjela petice, která může pomoci dalším dětem do dvou let, aby dostaly včas velmi drahý lék na svalovou atrofii. Mimo Evropu se revolučním lékem vyléčilo již přes 100 dětí. Petice chce přimět úřady Evropské unie k urychlenému jednání.

Lidé v Česku projevili obrovskou solidaritu, když během krátké doby poslali neuvěřitelnou částku na převratný genový lék pro malého Maxíka trpícího spinální svalovou atrofií (SMA, vzácné genetické onemocnění, které zapříčiňuje ochabování svalů a jejich úbytek, dítě tak pomalu přichází o schopnost se pohybovat, ale i polykat a dýchat) - vybralo se 51 milionů korun! Ale ještě mu může 5 milionů korun chybět, pokud jeho rodiče nedostanou od finančního úřadu daňovou výjimku! A zbývají již pouhé 3 měsíce do limitu, který si nemoc diktuje...  

Aby se i dalším dětem se stejnou nemocí stačil podat lék do dvou let věku - v Česku je dětí se SMA v současnosti pět až sedm, na Slovensku mají registrované čtyři případy -, je třeba, aby úřady EU zbytečně nezpomalovaly proces schvalování léku pro evropské pacienty.   

Na internetu je k dispozici petice, kterou může na webových stránkách projektu podepsat úplně každý a dopomoci záchraně životů malých pacientů! Petice žádá úřady Evropské unie, aby se schválení tohoto již vyzkoušeného a v zahraničí dobře fungujícího léku a jeho financování z veřejných peněz urychlilo, a bylo jej tak možné podat dalším pěti až sedmi dětem ještě před jejich druhými narozeninami.

Včasné podání léku je podmínkou pro úspěšnost terapie. Petice také žádá, aby úřady EU zveřejnily, proč tato zásadní terapie ještě není dostupná evropským pacientům. Čas je nyní pro malé pacienty se spinální svalovou atrofií ten největší nepřítel...

„Zolgensma je genová terapie určená dětem mladším dvou let trpícím spinální svalovou atrofií (SMA). Reprezentuje zcela novou, revoluční léčbu SMA, kterou je možné zavést pacientům jedinou infuzí. Co se týče vylepšení životních podmínek pacientů, jejich mobility a prodloužení předpokládané délky života, žádná jiná léčba momentálně terapii Zolgensma nekonkuruje.

Zolgensma byla vysoce účinná v klinickém testování a byla schválena americkou FDA v květnu 2019. Od té doby jí bylo úspěšně léčeno více než 100 dětí. Přesto nemocné děti a jejich rodiče v EU na tuto léčbu stále čekají,“ píše se na stránkách petice.

Video  Chyceno v síti: Příběh Maxíka, kterému pomáhá celé Česko! Je potřeba vybrat 50 milionů!  - David Turek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

offline ( 14. března 2020 19:40 )

A to je jen začátek, do dvou - tří let budou doufejme schváleny takových superléků desítky.

offline ( 14. března 2020 19:28 )

A co Luxturna, Yescarta a Kymriah? Na ty se bude skládat kdo?

vera51 ( 14. března 2020 10:33 )

Tak to je hodne smutne ze se nas stat nedokaze postarat o nase deti.

drzaaaa ( 14. března 2020 08:29 )

máš pravdu pŕedsedo

Zobrazit celou diskusi