Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Při náletech v Sýrii zemřelo 22 tureckých vojáků. Erdogan otevírá uprchlíkům cestu do Evropy

Autor: ČTK - 
27. února 2020
23:11

Nálet syrské armády v severozápadní syrské provincii Idlib dnes usmrtil 22 tureckých vojáků. Podle agentury Reuters to oznámil guvernér sousedící jihovýchodní turecké provincie Hatay Rahmi Dogan. Další vojáci byli podle něj vážně zraněni a převezeni do nemocnice. Podle agentury AP jde o nejvyšší počet tureckých vojáků zabitých v Sýrii za jediný den od začátku ofenzivy v Idlibu loni v prosinci. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která bojovou situaci monitoruje z Británie skrze své informátory v Sýrii, dříve informovala, že o život v Idlibu přišlo 34 tureckých vojáků. Turecko v návaznosti na vývoj v provincii už nebude zastavovat syrské uprchlíky, kteří se snaží dostat do Evropy. 

Turecko vyslalo do severozápadní Sýrie tisíce vojáků a těžkou vojenskou techniku na pomoc povstalcům, kteří vzdorují ofenzivě Ruskem podporované armády syrského prezidenta Bašára Asada. Dnes syrští povstalci dobyli zpět severosyrské město Sarákib.

Rozhodnutí nezastavovat uprchlíky na cestě do Evropy podle agentury Reuters souvisí s očekávaným příchodem migrantů právě z provincie Idlib, kde musel více než milion lidí kvůli bojům opustit své domovy. Turecká policie, pobřežní a pohraniční stráž dostaly příkaz nezasahovat, uvedl turecký činitel.

Ofenziva syrské a ruské armády začala v prosinci. Jejím cílem je získat Idlib pod kontrolu režimu prezidenta Bašára Asada. Většinu provincie zatím mají v rukou islámští radikálové a oponenti syrské vlády, z nichž některé podporuje Turecko.

Evropa zažila v roce 2015 masovou migrační vlnu, kdy do EU dorazilo přes milion běženců, z toho na 860.000 přes Řecko. Přiliv utečenců touto trasou pomohla od roku 2016 výrazně omezit dohoda EU s Tureckem. Ankara zpřísnila hraniční kontroly výměnou za finanční pomoc z Bruselu, příslib bezvízového styku pro Turky a obnovení jednání o vstupu Turecka do EU. Bezvízový styk zatím zaveden nebyl a ani vstupní jednání nepokročila. V posledním roce se ale počet příchozích migrantů do EU, konkrétně do Řecka z Turecka, opět zvýšil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině