Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Jako bychom žili na hřbitově.“ V syrských táborech mrznou a hladoví statisíce žen a dětí

Autor: ČTK, sova - 
16. února 2020
20:28

Stovky tisíců civilistů, včetně velkého počtu žen a dětí, jsou uvězněny s minimálním množstvím potravy v mrazech v severozápadní Sýrii. Z domovů je vyhnala ofenziva podporovaná ruskými vojsky. Informuje o tom britský The Guardian. Syrská civilní obrana (známá jako Bílé přilby) navíc zveřejnila záběry obyvatel, kteří umrzli k smrti.

Je to, jako bychom žili na hřbitově,“ řekla Manar al-Deiry, učitelka, která se schovává s dětmi ve věku sedmi až devíti let, ve stanu na zasněženém svahu poblíž hranice.

„Jsme promrzlí tak, že se už nemůžeme zahřát. Ale pořád jsme na tom lépe než někteří ostatní, kteří se před mrazem nechrání vůbec,“ dodala učitelka.

Jediným řešením je dohoda

Situace v severozápadní syrské provincii Idlib nebude vyřešena, dokud se vojska syrského prezidenta Bašára Asada nestáhnou za linii stanovenou v roce 2018 dohodou mezi Tureckem a Ruskem. Podle agentury Reuters to v sobotu řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecko v syrském konfliktu podporuje některé povstalce, zatímco Rusko je hlavním spojencem Damašku.

S cílem najít politické řešení nicméně Moskva a Ankara spolupracovaly a v roce 2018 uzavřely dohodu o vytvoření takzvané deeskalační zóny v Idlibu, která měla násilnosti zastavit. Obnovená ofenziva Damašku v regionu ale nyní křehkou spolupráci Ruska a Turecka narušila.

„Řešením (situace) v Idlibu je, že se režim stáhne k hranicím stanoveným dohodami. Jinak to do konce února nevyřešíme,“ uvedl Erdogan, čímž zopakoval své dřívější varování, že Turecko je do konce měsíce připraveno zakročit.

Poslední region, který vláda nemá pod kontrolou

„Chtěli bychom to udělat s podporou našich přátel. Pokud to ale budeme muset udělat tvrdým způsobem, jsme na to připraveni,“ pokračoval. „Dokud Sýrii nezbavíme teroristických organizací a krutého režimu, nebudeme mít klid,“ doplnil.

Severozápadní syrské provincii Idlib a částem sousedních provincií Halab, Hamá a Latákíja dominuje islamistická skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS), která je někdejší syrskou větví Al-Káidy. Na místě působí také skupiny odpůrců vlády v Damašku.

Jde o poslední větší region v Sýrii, který vládní síly dosud zcela nedobyly. Podle čtvrtečního sdělení Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) boje v severozápadní Sýrii od začátku prosince vyhnaly z domovů přes 800 000 lidí.