Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Erdogan bude jednat s Putinem i Merkelovou o Sýrii. Macron se předtím střetl s kritikem

Autor: ČTK, sova - 
22. února 2020
22:50

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu řekl, že 5. března bude o situaci v severosyrské provincii Idlib hovořit na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. V Idlibu syrská armáda pokračuje v postupu proti rebelům, které podporuje Ankara, a v sobotu při její palbě zahynul další turecký voják, uvedly tiskové agentury.

Erdogan po čtvrtečních telefonátech s MerkelovouMacronem telefonoval v pátek i Putinovi. Poté sdělil, že Francie a Německo navrhují, aby se čtyřstranný summit konal 5. března, ale po rozhovoru s Putinem termín ještě potvrzen nebyl. Není zatím jasné, zda sobotní výrok tureckého prezidenta o této schůzce následoval už po souhlasu Kremlu.

„Naše odhodlání (ohledně Idlibu) jsem včera (v pátek) dal Putinovi jasně najevo. Řekl jsem to i Merkelové a Macronovi,“ prohlásil v sobotu Erdogan v Izmiru. „S Putinem, Macronem a Merkelovou se setkáme 5. března a budeme o tom mluvit znovu,“ dodal.

Moskva i Ankara mají v Sýrii odlišné zájmy

Erdogan v pátek Putina žádal, aby Moskva pomohla „brzdit“ syrský režim v Idlibu, kde se kvůli pokračujícím bojům začaly u turecké hranice hromadit tisíce uprchlíků. O den dříve o zhoršující se humanitární situaci v této provincii s Putinem hovořili Macron a Merkelová.

Moskva stojí v syrské válce na straně režimu v Damašku, zatímco Ankara podporuje některé protirežimní povstalce. Turecká armáda zaujala pozice na severu Sýrie podél hranice obou států s odůvodněním, že jde o zajištění bezpečnosti tureckého území.

Syrská armáda zahájila ofenzivu v Idlibu podporovanou Ruskem loni v dubnu. Do srpna, kdy bylo vyjednáno křehké příměří oznámené Moskvou, tam zahynulo na 1000 civilistů. Boje znovu zesílily koncem listopadu.

Na zemědělském veletrhu v Paříži byl Macron i vůdce žlutých vest (22. 2. 2020) Na zemědělském veletrhu v Paříži byl Macron i vůdce žlutých vest (22. 2. 2020) | Reuters

Při sobotní palbě syrských vládních sil zahynul v Sýrii už šestnáctý příslušník turecké armády; podle agentury AFP je mrtvých tureckých vojáků už 17. Turecké ministerstvo obrany na twitteru uvedlo, že voják zemřel při převozu do nemocnice na následky zranění, které utrpěl při explozi granátu vypáleného ze syrského tanku. Ministerstvo dodalo, že turecké ozbrojené síly na útok odpověděly a při odvetě zničily 21 „cílů režimu“ prezidenta Bašára Asada.

Naposledy v Sýrii zemřeli dva turečtí vojáci ve čtvrtek při náletu Asadových sil.

Macron navštívil zemědělský veletrh

Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu přišel v Paříži zahájit 57. mezinárodní zemědělský veletrh, kde se objevili i členové protestního hnutí takzvaných žlutých vest. Na místo přišel jejich vůdce Eric Drouet a jedna z účastnic minulých protestů žlutých vest Macrona vyzvala, aby se přišel na protesty podívat. Macron na veletrhu hájil francouzské zemědělce, kterým slíbil, že Francie nehodlá připustit, aby Evropská unie snížila objem peněz na společnou zemědělskou politiku.

Prezidentova ochranka nejprve Droueta vyzvala, aby odešel. Na místě byl s dalšími kolegy z hnutí, které začalo v ulicích protestovat v listopadu 2018 a kritizovalo reformní plány vlády, nerovnost ve společnosti a nízké příjmy. Protesty trvaly mnoho měsíců, do poloviny loňského roku ale zeslábly. Macron v něčem hnutí ustoupil, například zrušil původně zamýšlené zdanění pohonných hmot a slíbil, že se bude snažit zvyšovat kupní sílu obyvatel.

Zemědělcům v sobotu na veletrhu Macron řekl, že Francie stojí za nimi a hodlá jejich privilegia nadále bránit. Nedovolí podle něj, aby Evropská unie krátila platby na zemědělské subvence, což byl jeden z hlavních sporů na summitu k rozpočtu, který se ve čtvrtek a v pátek konal v Bruselu a který skončil bez dohody.

Na zemědělském veletrhu v Paříži byl Macron i vůdce žlutých vest (22. 2. 2020) Na zemědělském veletrhu v Paříži byl Macron i vůdce žlutých vest (22. 2. 2020) | Reuters

Prezident: Mám moc práce na to, abych chodil do ulic

Lídři EU se nedokázali shodnout na novém sedmiletém rozpočtu, výpadek v příjmech po odchodu Británie značně vyostřil debatu ohledně výdajových priorit. Macron stejně jako jeho předchůdci v úřadu po unii chce, aby zachovala rozsáhlý rozpočet na společnou zemědělskou politiku, z níž těží zejména Francie.

Pokud se nedohodneme, zachováme současný systém. Chrání nás to, že pokud nebude dohoda, zůstane to tak, jak to je. Neustoupili jsme těm, kteří chtěli rozpočet na společnou zemědělskou politiku snížit,“ řekl v sobotu podle agentury Reuters francouzský prezident. „Naše zemědělce musíme podporovat,“ dodal.

Když se k Macronovi přiblížil Drouet, postavila se do mu do cesty ochranka. „Přiblížit se mohou asi jenom ti spokojení,“ prohlásil vůdce žlutých vest. Když ho z místa vyváděli, neobešlo se to bez pozornosti lidí a volání Diktatura!

Stanice BFMTV s odvoláním na Drouetova právníka uvedla, že byl aktivista zadržen za kladení odporu.

Jedna z členek hnutí prezidentovi vyčetla, že nikdy žluté vesty nepřijal. Prezident jí na to řekl, ať sestaví skupinu a on si na ně udělá hodinu čas. Žena dále tvrdila, že byla na protestech 67 sobot a že byla svědkem útoků na své přátele.

„Každou sobotu vidím válku,“ řekla, na což Macron odvětil: „To proto, že jsou lidé mimořádně agresivní.“ Řekl, že si nemyslí, že se protestů účastní moc lidí, a když mu žena odvětila, aby také přišel, odpověděl, že má „bohužel moc práce na to, aby chodil do ulic“. „Někdy se zlobíte kvůli věcem, které nejsou pravda,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi