Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nevěsta ISIS (20) si v uprchlickém táboře žije v luxusu: Ve stanu má satelit, v nose diamant

Autor: Darina Jíchová - 
17. února 2020
19:10

Šamíma Begúmová (20) jako patnáctiletá školačka společně se svými spolužačkami v roce 2015 utekla z Velké Británie do Sýrie, kde se přidala k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS) a provdala se za nizozemského džihádistu. Manželovi porodila 3 děti, všechny v raném věku zemřely. Loni v únoru zažádala o návrat domů, ten jí ale britská vláda odepřela a nakonec jí odebrala britské občanství. „Rozpadl se mi kvůli tomu život,“ postěžovala si po roce na ztrátu občanství. Žije nyní v uprchlickém táboře Rodž v severní Sýrii, stan sdílí s americko-kanadskou nevěstou ISIS Kimberly Polmanovou. Svůj příbytek si Begúmová vyzdobila polštářem s britskou vlajkou a předvedla i piercing s diamentem v nosu, napsal list Daily Mail.

Za Begúmovou se do Sýrie vypravili reportéři stanice ABC, dívka je překvapila hned při uvítání. Odložila totiž černou burku, ve které se dosud ukazovala, mluvila s nimi jen v růžovém hidžábu, svetru a džínách. Novináři si rovněž povšimli nového piercingu, který má Begúmová v nose.

Luxus v uprchlickém táboře

Černou burku musela Begúmová odložit, neboť v táborech bylo zavedeno nařízení, že je ženy nesmí nosit. Jedná se o pokus deradikalizovat manželky a děti džihádistů. Begúmová si žije v pohodlí, její stan je vytápěný, má tam elektřinu, televizi se satelitem a vařič. Reportéři ji a Polmanovou navštívili krátce před Valentýnem, ženy měly ve stanu i sváteční výzdobu – svítící řetěz, papírová a plyšová srdíčka s citáty a básněmi o lásce.

K dispozici mají i malý gauč vyzdobený polštáři, na jednom z nich je háčkovaná britská vlajka, to byl dárek, který pro Begúmovou vyrobila její spolubydlící. V únoru se pokoušela zvrátit rozhodnutí vlády odebrat jí občanství, u odvolacího soudu ale prohrála.

Snaha o vrácení občanství

„Když mi loni sebrali občanství, zhroutil se mi celý svět,“ sdělila Begúmová pro stanici ABC. „Nepřišel mi to říct žádný britský zmocněnec, dozvěděla jsem se to od novinářů,“ vypověděla.

Loni v únoru se vehementně snažila získat svolení vrátit se domů, byla ve vysokém stupni těhotenství. Její žádost vláda zamítla a odebrala jí občanství, po porodu žádala, aby do Británie mohl alespoň její syn. Než se ministerstvo vnitra dohodlo, její novorozený syn zemřel na plicní infekci.

Kauza Begúmové rozdělila Británii, někteří lidé se domnívali, že by jí mělo být dovoleno se vrátit, většinu však pobouřilo, že neprojevila žádnou lítost nad svým činem. Ukázalo, že se podílela na šití výbušných vest pro sebevražedné atentátníky, a nechala se dokonce slyšet, že popravy západních zajatců se „daly tolerovat“.

„Bála jsem se o život“

„Myslela jsem, že se ke mně zachovají jinak. Před odchodem k ISIS jsem se nikdy ničím neprovinila,“ řekla Begúmová reportérům. Ti se jí zeptali i na její loňské výroky, z nichž jasně vyplývalo, že nemá žádné výčitky. „Bylo to v době, kdy jsem sotva dorazila do tábora. Bylo to těsně po porodu, slyšela jsem zvěsti o tom, jak ženy vyhrožují jiným ženám, které dávají rozhovory, odkrývají si tváře nebo mluví s muži. Bála jsem se o život,“ vysvětlila. Rozhovor s Begúmovou v plném znění odvysílá stanice ABC tento týden.