Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Macronová otevřeně o aroganci prezidenta i životě v paláci: S kým řeší své problémy?

Autor: Darina Jíchová - 
20. ledna 2020
21:35

První dáma Francie Brigitte Macronová (66) vystoupila v televizi – poprvé od chvíle, kdy se její manžel Emmanuel Macron (42) ujal ve Francii vlády jako prezident. Macronová na stanici TF1 promluvila o aroganci svého muže i životu v Elysejském paláci. Poslední dobou se první dáma stále výrazněji zapojuje do veřejného života. „Nevěřím, že jsem oddělena od běžných lidí. Jsem matka, babička, manželka, učitelka. Žila jsem život běžných lidí,“ prohlásila Macronová.

Macronová před nástupem do role první dámy konzultovala život v Elysejském paláci se svými předchůdkyněmi, několik z nich se jí svěřilo, že v prezidentském sídle nebyly „úplně šťastné“. „Být první dámou se nerovná štěstí, ale já i moje předchůdkyně jsme byly schopné najít způsob, jak tady být spokojené,“ uvedla Macronová.

„Samozřejmě mám svoje problémy, někdy špatnou náladu, ale snažím se to nešířit a problémy si sama vyřešit,“ doplnila. Macronová často čelí útokům na svůj věk, je o 25 let starší než její manžel. V roce 2019 se rovněž stala terčem urážek brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který se strefoval právě do jejího věku a vzhledu. „Svoje nálady neventiluju na veřejnosti, když mám něco na srdci a něco mě tíží, většinou se z toho vypíšu,“ odhalila Macronová.

S manželem se vídá jen ráno a večer

První dáma vysvětlila, že s manželem se vídá brzo ráno a pozdě večer, kdy se sejdou u večeře. Zbytek dne se většinou věnuje svým vlastním projektům, spolupracuje s řadou vzdělávacích institucí, s dětskými nemocnicemi a nadacemi.

Společně se svým týmem odpovídá na stovky dopisů, které jí denně chodí. Od chvíle, kdy začala plnit povinnosti první dámy, měla na své zaměstnance jeden požadavek – tykání. „Stmeluje nás to, je otevřená dialogu,“ shodují se pracovníci z kanceláře Macronové.

Macronová se v rámci televizního rozhovoru snažila vysvětlit chování svého manžela, které spousta Francouzů považuje za arogantní. Už v minulosti se nechala slyšet, že Macron umí být „arogantní a povýšený“. Dodala také, že si někdy neuvědomuje, co říká a jak to potom bude reflektováno v tisku a mezi lidmi. Narážela na neslavnou poznámku, kterou její muž počastoval nezaměstnaného mladíka.

Program první dámy Francie Brigitte Macronové je zaměřený zvláště na pomoc dětským nemocnicím a jejich malým pacientům. Program první dámy Francie Brigitte Macronové je zaměřený zvláště na pomoc dětským nemocnicím a jejich malým pacientům. | Reuters

„Stačí přejít ulici a najdu ti práci,“ utnul v září 2018 Macron stěžujícího mladíka. Svým chováním znechutil Francouze, kteří mu přezdívají „prezident bohatých“ a považují ho za „symbol arogantní elity“.

Něco takového si jako prezident nemůže dovolit

„Snažila jsem se mu vysvětlit, že něco takového nemůže jen tak říct. Nemůže si to dovolit jako prezident nebo jako někdo, kdo žije v Elysejském paláci. Byla to spontánní reakce, která nadělala obrovskou škodu. Svoje slova nemůže vzít zpátky,“ prohlásila Macronová.

Moderátorům TF1 sdělila, že prezidentova věta má kořeny v jejich oblíbené pařížské restauraci. „Pan vrchní si stěžoval, že nemá číšníky a že dá práci prvnímu, kdo přejde ulici a zeptá se na zaměstnání,“ řekla první dáma.

Macronová: Když udělá chybu, řeknu mu to

Macronová také prohlásila, že ona i prezident jsou si vědomi nespokojenosti Francouzů, zvláště co se Macronových ekonomických reforem týče. „Vím, co se děje. Mluvím s lidmi, říkají mi, jak špatně se jim vede. Rozumím jim, rozumím tomu, proč protestují,“ svěřila se první dáma. „Když Emmanuel udělá chybu, řeknu mu to. Je to ale můj osobní názor, nejsem politik, v tomhle ho nemám co poučovat,“ připustila Macronová.

„Má dvě tváře – prezident, na kterém leží obrovská odpovědnost, a můj manžel, tento Emmanuel se za poslední roky skoro nezměnil,“ reagovala Macronová na dotaz, zda jejího muže nějak změnila prezidentská role a moc s ní spojená.

„Stejně udělá, co chce“

„Teoreticky si můžu říkat, že ještě dva roky a všechno to skončí… možná,“ uvedla Macronová. Na otázku, co plánuje, až opustí Elysejský palác, odpověděla prostě: „Žiju přítomností.“ Zda Macron zvažuje v příštích prezidentských volbách znovu kandidovat, nepotvrdila ani nevyvrátila. „Nebudu a nechci mu do toho zasahovat. Stejně udělá, co chce, já mu samozřejmě budu oporou,“ uzavřela první dáma.

Francouzský tisk spekuluje o tom, že vystoupení první dámy „z prezidentova stínu“ je jen strategií, jak odpoutat pozornost od probíhajících protestů proti důchodové reformě.

halba ( 21. ledna 2020 15:44 )

Trochu stolniho oleje a jede to.

spania ( 21. ledna 2020 13:03 )

Paní Brigitte moc fandím.Je milá,sympatická,má skvělé názory a podporuje svého manžela v tom,co dělá.Fandím jim jako páru,jsou skvělí!

hubaucpanakoblihou ( 20. ledna 2020 23:52 )

Macron je úchyl, když zasouvá do téhle rozvrzané harfy.

dietr ( 20. ledna 2020 23:27 )

Více si ho hlídej, děvče, Macron jede po hrbaté Merklové!

Zobrazit celou diskusi